Test Ride #5: Kask, Ravemen & GripGrab

Techniek
26 February 2018 — Olivier Béart

Test Ride | GripGrab RaceAqua X-overschoenen

Als je vaak op pad gaat wanneer het koud is dan zijn winterschoenen een must, maar een goedkoper alternatief om niet met bevroren voeten thuis te komen zijn overschoenen. Het grote probleem is echter dat het niet makkelijk is om bij deze laatsten een model te vinden dat goed op zijn plaats blijft zitten en langdurig je voeten warm houdt. De GripGrab RaceAqua X-overschoenen zijn het werk van een specialist in de materie en we waren dan ook benieuwd naar het resultaat.
Een goed paar winterschoenen kost al snel tussen de 150 en 200 euro of zelfs meer (hier kan je ons dossier over winterschoenen nalezen: www.vojomag.nl/dossier-winterschoenen-7-paar-getest); kwaliteitsvolle overschoenen zoals deze GripGrab RaceAqua X vind je al voor een vijftigtal euro. Wanneer je maar af en toe buitengaat wanneer het koud is of wanneer je het liefst het ganse jaar door met een bepaalde schoen rondrijdt, dan zijn overschoenen een goede optie.

Uit ervaring weten we dat er weinig overschoenen zijn die goed op hun plaats blijven zitten, dat ze vaak moeilijk aan te trekken zijn en dat ze snel slijten. GripGrab beweerde daarvoor de oplossingen gevonden te hebben en was er zeker van dat ze ons met de RaceAqua X-overschoenen, die ze ons opgestuurd hadden, zouden kunnen overtuigen. En vandaag kunnen we na een volledig winterseizoen zeggen dat dit … bijna waar is. De kwaliteit is in ieder geval aanwezig, zowel qua gebruikt materiaal als qua afwerking. Zo merken we aan de onderzijde Kevlar-verstevingen op die ervoor moeten zorgen dat de overschoenen slijtvaster zijn tijdens het wandelen.

Na afloop van onze test zag de bovenkant er nog als nieuw uit. Mirakels bestaan er natuurlijk niet en aan de onderkant vielen vooraan toch al enkele gaatjes te bespeuren. De uitsparingen voor de noppen zijn gelukkig niet beginnen doorscheuren na verloop van tijd. Dankzij de ritssluiting is de overschoen redelijk vlot aan te trekken, al heb je toch wat kracht nodig. Hij blijft goed op zijn plaats zitten en nog belangrijker is dat de voorkant nooit omhoogkomt, wat eerder zeldzaam is bij overschoenen. Een overschoen waarbij dit wel het geval is, heeft natuurlijk niet veel nut! Warm kunnen we ze niet echt noemen, maar waterdicht zijn ze wel … tenminste wanneer het regent. Wanneer je door de plassen en modder loopt, hangt met de open onderkant van de overschoenen alles natuurlijk af van je schoenen.

Verdict:

Overschoenen zullen nooit een goed paar winterschoenen kunnen vervangen, dat staat als een paal boven water. Maar als je er niet graag veel geld tegenaan gooit en toch op zoek bent naar een kwaliteitsvol product dat goed op zijn plaats blijft zitten, dan kunnen we deze GripGrab RaceAqua X-overschoenen warm aanbevelen, ook al omdat de vraagprijs van 50 euro in lijn ligt met de kwaliteit van dit product.

Meer info op www.gripgrab.com/products/raceaqua-x