Test Ride #7: KS Lev Ci, Race Face Ambush Stealth & Vittoria Mezcal TNT G+

Techniek
29 June 2018 — Olivier Béart

Test ride: KS Lev Ci 65mm

KS, of Kind Shock zoals de volledige naam luidt, is één van de grote specialisten wanneer het op telescopische zadelpennen aankomt. Tevens telt het merk één van de grootste assortimenten. In de catalogus vonden we deze KS Lev Ci met een drop van slechts 65 millimeter en een carbon buitenbuis. Korte veerweg en licht: je hebt al door dat deze dropper post bedoeld is voor crosscountry. Wij waren benieuwd naar zijn prestaties in vergelijking met de klassieke modellen, die zwaarder zijn en een grotere drop hebben, en gingen op pad voor een test.

KS heeft een ruim assortiment dropper zadelpennen. Iedereen kan dan ook zijn gading vinden in het gamma: goedkoop of duur, een drop van 65 tot 175 millimeter, verschillende diameters, een interne of externe kabel, … Onder al deze modellen trok er eentje onze aandacht: de KS Lev Ci met een drop van 65 millimeter. Julien Absalon gebruikte dit model de laatste jaren van zijn carrière ook en doordat de moderne xc-tracks steeds technischer worden, groeit ook de populariteit van dit item bij de crosscountryrenners.

De KS Lev Ci is verkrijgbaar in drie verschillende diameters (27,2 / 30,9 / 31,6 millimeter) en je hebt de keuze uit vijf verschillende drops (65, 100, 125, 150 en 175 millimeter). De interne technologie is hetzelfde als bij de klassieke en gekende Lev. Zo is er een hydraulische cartridge en een luchtkamer waarvan de druk kan afgesteld worden tussen de 100 en 250psi, wat meteen invloed heeft op de uitschuifsnelheid. De letters Ci betekenen dat we te maken hebben met een topmodel met een carbon buitenbuis (en zadelklem) om wat grammen te winnen en dat het gaat om het model met een interne kabelloop (ook een externe kabelloop behoort tot de mogelijkheden). Ons testexemplaar van de KS Lev Ci heeft een buitendiameter van 31,6 millimeter, een drop van 65 millimeter en een lengte van 410 millimeter, waarvan minstens 150 millimeter in het frame moet zitten. Opgelet dus moest je over een sloping frame beschikken. De Lev Ci is wel geschikt voor kleine fietsen, of deze nu voor crosscountry bedoeld zijn of niet.

Op de weegschaal is de KS Lev Ci natuurlijk zwaarder dan een klassieke zadelpen, zeker in vergelijking met de lichte xc-modellen die vaak minder dan 200 gram wegen. Met een gewicht van 423 gram is deze dropper post bijna 80 gram lichter dan een KS Lev Integra met een drop van 150 millimeter. En dat is nog niet alles. Op de KS Lev Ci wint het merk ook nog heel wat gewicht op de accessoires, denk maar aan de Kevlar-kabel met plastic kabelomhulsel die maar de helft weegt van zijn evenknie op een klassieke set. En dan is er nog de carbon remote … waarvan de gewichtswinst eigenlijk verwaarloosbaar is.

Het geheel is heel mooi afgewerkt en ook al vragen de kabels een beetje zorg bij de montage (we raden aan om de kabels met een scherpe schaar door te knippen en niet met een kniptang), eens alles op zijn plaats zit moeten we ons nergens meer om bekommeren en werkt de remote zeer soepel.

De meest aandachtigen zullen al opgemerkt hebben dat het bevestigingssysteem van de remote vernieuwd is. Deze blijft nu beter op zijn plaats zitten. De hendel zelf is nog steeds mooi ergonomisch uitgevoerd en het is kinderspel om hem optimaal te positioneren op het stuur.

We hebben geen duurtest uitgevoerd met de KS Lev Ci, maar tijdens onze korte test waren we wel zeer tevreden over zijn werking. We kregen ook heel wat feedback van een naaste van de redactie die dezelfde dropper post nu iets meer dan een jaar gebruikt. Voor crosscountryrenners die het gewoon zijn om met een hoog zadel te rijden en de fiets steeds tussen de benen klemmen, is een drop van 65 millimeter perfect.

Met de dropper post is het makkelijker om achter de fiets te gaan hangen en vol vertrouwen de afdalingen aan te vatten. Door de korte drop blijf je het gevoel hebben dat er contact is tussen het zadel en de dijen. Voor bikers die zowel aan xc als enduro doen, kan deze dropper op een xc-bike het gevoel geven van te weinig drop te bieden. Met de korte drop keert de zadelpen steeds snel terug naar de beginstand. We raden aan om regelmatig de ring onderaan het telescopische deel los te schroeven en de afdichting te kuisen en lichtjes in te vetten. Met deze kleine voorzorgsmaatregel lijkt het geheel zeer betrouwbaar.

Verdict

De KS Lev Ci met een drop van 65 millimeter is een perfect product voor crosscountry. Met een extra gewicht van amper 300 gram zul je met meer vertrouwen de technische afdalingen aanvatten, terwijl je toch nog het zadel tussen de dijen kunt klemmen. De stille werking en de perfect ergonomische remote maken de Lev Ci een referentie in zijn domein. Rest enkel zijn prijs van 509,90 euro, wat hem een van de duurste dropper posts op de markt maakt. In de praktijk heeft hij echter niet veel rechtstreekse concurrentie, noch qua drop en inzetbereik, noch qua gewicht.

Meer info op www.kssuspension.com/product/lev-ci