Test Ride #9 | Spécialités TA Arrow, Ekoï MTB Camouflage & KS LEV Integra

Techniek
14 December 2018 — Olivier Béart
In de rubriek Test Ride komen regelmatig drie korte en beknopte testen aan bod. Maar begrijp dit niet verkeerd, een beknopter artikel wil niet zeggen dat we deze testen minder serieus nemen. Integendeel, ze worden met dezelfde ernst en ijver uitgevoerd als onze andere testen, waarbij de producten gedurende een langere periode door het team van Vojo onder de loep worden genomen.

 

Test Ride: Ekoï MTB Camouflage

Ekoï is een kledingmerk dat gebaseerd is in Zuid-Frankrijk. Ze maken vooral lycra kledij voor weg- en crosscountryrenners. Maar daar wil het merk nu verandering in brengen door het gamma uit te breiden met enkele baggy shorts en shirts voor de all mountain-discipline.

Ekoï is een online retailer waardoor het zeer agressieve prijzen kan hanteren. Maar nog belangrijker dan de prijs en kortingen, is dat hun kledij ook kwaliteitsvol is.

Het gamma van Ekoï telt slechts twintig producten voor mountainbikers, tegenover enkele honderden voor de wegrenners. Natuurlijk kunnen veel van die producten ook op de mountainbike gebruikt worden, maar onze aandacht werd getrokken door deze lossere outfit.

De zeer sobere look van de outfit staat in schril contrast met de andere producten van het merk. Wij kozen voor de Camouflage-versie, waarvan de kleuren enkel zichtbaar zijn in het opschrift en de rest van de stof zwart blijft. Er bestaat ook nog een model met een wit of zwart opschrift.

Short – 62,99 euro

Een short blijft een short en het is dan ook niet makkelijk om hier als merk innoverend in te zijn. Wat dus ook niet het geval is bij deze Ekoï-short. We apprecieerden de ritssluiting en zeer aangename micrometrische sluiting van de broek. We vonden het tevens leuk dat de ene broekzak gewoon open was en de andere kon gesloten worden met een ritssluiting.

Het gebruikte materiaal is van een goede kwaliteit. We hebben wel de indruk dat de afwerking aan de buitenkant beter is dan aan de binnenkant, waar enkele draadjes loszitten. Maar niet van dien aard om het schaamrood op de wangen te krijgen wanneer we het product en de prijs vergelijken met vaak veel duurdere modellen. Wij hebben normaal een 32 en ook bij Ekoï paste die maat perfect. Je moet dus niet bang zijn dat de producten van Ekoï kleiner of groter uitvallen. In de lengte eindigt de short net boven onze knie en je kan de short makkelijk gebruiken in combinatie met kniebeschermers.

In de prijs zit ook een ondershort inbegrepen die los 20,99 euro kost. Deze ondershort is licht en heeft een goede snit. De SQ-Lab-zeem is dun maar toch comfortabel, ondanks dat ze wat hard aanvoelt. Zij die huiveren van een zemen lap in de broek, zullen blij zijn dat deze heel discreet is gehouden. Dankzij enkele brede siliconen banden blijft de short ook goed zitten. En deze banden laten geen aftekening achter op de huid. De ondershort wordt trouwens gemaakt in Europa, in tegenstelling tot de rest dat in China wordt gefabriceerd.

Shirt – 24,49 euro

Het Ekoï MTB-shirt gaat voor minder dan dertig euro over de toonbank. Het shirt valt nogal ruim uit (wat doet denken aan enkele shirts van Troy Lee) en is achteraan aan de zijkanten voorzien van twee zakken met een ritssluiting. Persoonlijk vinden we de snit te groot, maar ongetwijfeld zijn er sommigen onder jullie die dat niet erg vinden.

De achterzakken zijn handig om een tooltje mee te nemen of een energiereep. Je kunt er echter beter niet te veel instoppen en al zeker niet het ene zakje volstouwen en het andere leeg laten, want dat gaat het shirt naar één kant hangen.

De driekwart mouwen kunnen makkelijk opgerold worden. De iets langere mouwen hebben als voordeel dat ze je armen een tikkeltje beter beschermen tegen uitstekende takken. Je kan er eventueel ook je elleboogbeschermers mee bedekken. Dat het shirt stevig is, kunnen wij beamen, want we kwamen meermaals in aanraking met puntige takken. Maar of het camouflageshirt ook bestand is tegen bijtgrage dinousaurussen, orang-oetans of andere diersoorten, hebben we niet getest.

Handschoenen – 17,49 euro

De handschoenen zijn net als de rest van het Ekoï MTB-gamma eenvoudig en goed afgewerkt. Ze zijn eerder aan de kleine kant en zijn voorzien van een dunne palm om een direct contact met het stuur te garanderen. Binnenin heb je geen last van irriterende naden en de handschoenen gebruiken een klassiek sluitsysteem.

Verdict

Ekoï heeft van zijn rijke ervaring geprofiteerd om een kwaliteitsvol MTB-product te maken. De Ekoï MTB-set is comfortabel en goed afgewerkt. Als je de promoties in het oog houdt, kun je bij andere merken misschien nog wel iets goedkoper vinden (denk maar aan een einde serie), maar we hebben de indruk dat je hier waar krijgt voor je geld. We hebben de outfit ongeveer dertig keer gedragen tijdens een testperiode van vijf maanden. Telkens verdween de kledij na afloop in de wasmachine en alles ziet er nog steeds als nieuw uit. Vooral het shirt heeft het hard te verduren gekregen, maar het heeft zich goed geweerd tegen schermutselingen als takken en lichte valpartijen. Kortom, dit is een outfit die we nog vaak zullen dragen! 

Meer info op www.ekoi.fr/nl