Test | Rockrider Feel-heuptas: eenvoud ten dienste van efficiëntie

Door Adrien Protano -

 • Techniek

Illustratieve afbeelding van het artikel: "Test | Rockrider Feel-heuptas: eenvoud ten dienste van efficiëntie"

Een heuptas is het perfecte compromis tussen de rugzak en tot de rand gevulde achterzakken van je trui om wat spullen mee te nemen tijdens mountainbiketochten. Des te meer als deze comfortabel, praktisch en niet te duur is. En daar komt de nieuwe Rockrider Feel-heuptas om de hoek kijken. 

Het Feel-assortiment binnen Rockrider bevat naast knie- en elleboogbeschermers ook een heuptas. Deze heeft een sobere look en bestaat uit een grote centrale zak en twee zakken aan de zijkant die gemakkelijk toegankelijk zijn tijdens het rijden.

Geen waterslang of waterzak? Geen ruimte voor een bidon zoals op de Camelbak Podium Flow 4? Nee, het Franse merk koos voor eenvoud en een klein flexibel flesje van 250 ml. Deze oplossing is misschien voldoende voor korte uitstapjes, maar het mag duidelijk zijn dat je een alternatief moet zoeken om voldoende water mee te nemen op langere tochten.

Binnenin heeft Rockrider ervoor gezorgd dat alles georganiseerd kan weggestopt worden. Het volume van 2 liter wordt verdeeld over drie kleine elastische netten, een groot net met ritssluiting (foto links) en een klein vak met rits (foto rechts) dat volgens het merk bedoeld is voor een kettingschakel. En we zien zelfs een haakje om je sleutels aan te hangen.

De rugzijde is voorzien van een ademend mesh dat opgevuld is met twee grote schuimkussens. Naast de dosis comfort, zorgt de flexibiliteit van deze twee pads ervoor dat de heuptas zich beter kan aanpassen aan het lichaam van de drager.

Aanspannen van de heuptas rond het lichaam gebeurt met een simpele plastic gesp. De riem is zeer eenvoudig te verstellen door tegelijkertijd aan de twee banden te trekken, terwijl de tailleband op natuurlijke wijze op de heupen komt te liggen.

En hoeveel moet deze heuptas kosten? Rockrider is er nog maar eens in geslaagd om een ​​zeer aanlokkelijk prijskaartje op de Feel-heuptas te plakken, want hij gaat voor 30 euro over de toonbank en bij het schrijven van dit artikel geldt er zelfs een lanceringspromotie zodat de heuptas slechts 24 euro kost. En dat inclusief de kleine, uitneembare flacon van 250 ml die ook heel praktisch is tijdens bijvoorbeeld het hardlopen. Kortom, het is moeilijk om op dit niveau beter te doen.

Rockrider Feel-heuptas: de terreintest

Qua kleuren heb je de keuze uit de zandkleur zoals te zien op onze foto’s of een zwart exemplaar. De stof is waterafstotend, niet waterdicht. Bij hevige regen worden de spullen in de zakken dus nat. Opspattende projectielen van het achterwiel vormen geen probleem, de heuptas is zeer slijtvast en gemakkelijk schoon te maken.

De Rockrider Feel-heuptas vergezelde ons op vele uitstapjes. Zo kon je hem al spotten in ons artikel over de nieuwe Shimano Deore XT Di2-groep.

Een volume van 2 liter lijkt misschien wat aan de lage kant in vergelijking met de rest van de concurrentie, waar je heuptassen kunt vinden die over een volume beschikken tot 7 liter. Toch denken we dat het een slimme keuze is van Rockrider. Dit is uiteraard onze mening, maar wij zijn van mening dat als je te veel volume hebt, je altijd in de verleiding komt om meer mee te nemen, ook al is dat niet echt nodig.

Dankzij het grote centrale vak en de vele opbergvakken kun je alles meenemen wat je nodig hebt

Dankzij het grote centrale vak en de vele opbergvakken kun je alles meenemen wat je nodig hebt voor een korte lus of voor een langer uitje, zonder de heuptas te overbelasten. Ook de kleine bidon van 250 ml namen we vaak mee, evenals een pomp, bandenlichters en pluggen, een pomp, een multitool, snacks en andere kleine diverse accessoires zoals een rolmeter die we vooral gebruiken om de testfietsen aan te passen aan onze maten.

Als dit alles eenmaal in onze heuptas is opgeborgen, komen we uit op een gewicht van 945 gram. Dat is inclusief de flexibele flacon, maar zonder water erin. We raden je dan ook aan om rond de kilogram te blijven zodat je zonder ongemakken kunt fietsen.

Onderweg hebben we makkelijk toegang tot de kleine zijvakken die gevuld zijn met een energiereep of gelletje. De Rockrider Feel is ook voorzien van een kleine lus om een kleine ledlamp te bevestigen voor ritten bij zonsopgang of bij het vallen van de avond.

Of hij nu zwaar bepakt is voor een lange ochtend op de fiets of relatief licht voor een snelle lus, in beide gevallen blijkt de Rockrider Feel behoorlijk stabiel en comfortabel te zijn als hij eenmaal goed is afgesteld. De heuptas beweegt niet en de riem komt onderweg niet losser te zitten, zelfs niet tijdens technische passages waar men sterk door elkaar geschud wordt. De riem biedt veel steun en het deel dat in contact staat met de rug, dat vrij breed is, verdeelt het gewicht goed over de rug.

Dit resulteert niet in een warm gevoel op de onderrug, want de twee schuimrubberen kussentjes laten de lucht goed circuleren tussen de rug en de heuptas. Dit punt is echter subjectief, zowel door de gevoeligheid van de verschillende fietsers hiervoor als door de weersomstandigheden waarin de heuptas wordt gebruikt.

Verdict

Comfortabel, praktisch en niet duur … wat willen we nog meer! De Rockrider Feel biedt niettemin alle voordelen van de grotere heuptassen. Dankzij het opbergvolume van 2 liter, verdeeld over verschillende opbergvakken, kun je alles meenemen wat je nodig hebt. Pas op, het is een heuptas om spullen mee te nemen en niet om jezelf onderweg te hydrateren, aangezien er geen waterzak bij wordt verkocht maar enkel een flexibele bidon van 250 ml. In gebruik is de Rockrider Feel comfortabel en blijft hij op zijn plaats zitten, terwijl er lucht tussen de rug en de rug kan circuleren. De verstelling is eenvoudig te doen door middel van de twee banden die op de riem aanwezig zijn.

Rockrider Feel-heuptas 2L

€ 30,00

 • Comfortabel en stabiel op de heupen
 • Voldoende en goed georganiseerd volume
 • Goed afgewerkt
 • Inclusief flexibele bidon van 250 ml
 • Interessant prijskaartje
 • Geen waterdichte maar wel waterafstotende stof
 • Niets te melden

Évaluation des testeurs

 • Best getest
 • Hartendief
 • Prijs-kwaliteit

Meer info via www.decathlon.be

Door Adrien Protano