Test | Shimano XC7: wedstrijdwaardige MTB-schoenen voor iedereen

Door Léo Kervran -

  • Techniek

Test | Shimano XC7: wedstrijdwaardige MTB-schoenen voor iedereen

De Shimano XC7-schoenen presenteerden zichzelf bij hun intrede in 2019 als de “toegankelijke” MTB-schoenen van de Japanse gigant. Sportief genoeg voor competitie, maar veelzijdiger en goedkoper dan de zeer exclusieve XC9-exemplaren. Na drie seizoenen goede en trouwe dienst heeft de eerste generatie vorig jaar plaatsgemaakt voor zijn vervanger. Na één jaar rond onze voeten is het nu tijd om de balans op te maken.

 

Vandaag is de XC7 toe aan zijn tweede generatie. Die tweede generatie werd vorig jaar gelanceerd en staat dit seizoen ongewijzigd in de catalogus. In vergelijking met het vorige model veranderen er weinig dingen als je ze van bovenaf bekijkt. Vastgespen doe je met twee Boa IP6-knoppen (stap voor stap vastdraaien, losmaken door te trekken). Verder is de schoen van teen tot hiel bedekt met hetzelfde synthetische leer, zonder een verstevigde hielkap. Tot daar wat je bij de eerste blik waarneemt.

Want in realiteit verandert er wel veel meer. Ten eerste bestaat de schoen niet langer uit een klassieke constructie van twee zijkanten met een tong in het midden, maar wel uit één omhullende structuur die we ook op de XC9 en high-end schoenen in het algemeen terugvinden. De zijwanden zijn groter en overlappen elkaar in het midden van de voet, waardoor er geen tong meer nodig is. Hierdoor is de pasvorm rond de voet beter, maar ook steviger en sportiever.

De graphics zijn wat dynamischer, maar de glanzende afwerking van het synthetische leer lijkt op haar beurt kwetsbaarder. De oppervlakte ervan raakte vanaf de eerste ritten dan ook snel beschadigd. In de maanden die volgden werd dat niet erger en nu één jaar later zijn dit nog steeds de enige gebruikssporen die bovenaan te zien zijn. Was dit pech?

Binnenin heeft Shimano de mesh van de vorige generatie vervangen door synthetisch leer, zoals aan de buitenkant. De voering van de eerste XC7’s was echt pantoffelwaardig, tot op het punt dat je je afvroeg of de schoenen wel zo sportief waren. Shimano heeft dat nu herzien en ook al blijven de schoenen erg comfortabel, toch is er iets meer stevigheid te voelen.

Laten we zeggen dat ze altijd prettig zijn om te dragen, of het uitje nu 45 minuten of 5 uur duurt (probeer ze toch eerst, we hebben iemand gevonden voor wie ze niet geschikt zijn), maar dat we ze ‘s avonds niet meer zullen dragen voor het haardvuur. We hebben ook het gevoel dat ze iets minder warm zijn, misschien vanwege de dikte en eigenschappen van het synthetische leer.

Aan de andere kant is dit synthetisch leer niet het meest stugge. Dat merk je wanneer je met de voet aan het pedaal trekt, bijvoorbeeld in sprints of op de steilste beklimmingen. Je voelt een zekere flexibiliteit en je hebt een kleine bewegingsvrijheid, in tegenstelling tot schoenen die echt zijn bedoeld voor competitie waarin je het gevoel hebt dat de voet helemaal niet beweegt. Altijd maar weer dat verhaal van compromissen …

Onder de voet bevindt zich een goed gemaakte inlegzool en vervolgens een nylon tussenzool versterkt met koolstofvezels zoals bij de eerste generatie. Geen wijziging in de materialen dus, maar we hebben het gevoel dat onze voet zich dichter bij de as van het pedaal bevindt dan voorheen. De stijfheid is niet veranderd (9 op de Shimano-schaal, tegen 11 voor de XC9), maar het kan zijn dat het merk de dikte van dit element heeft verminderd om de sportieve kant van deze XC-schoenen te versterken.

Aan de onderzijde is de Michelin-zool verdwenen ten gunste van het door Shimano ontwikkelde Ultread-rubber. Op papier moet dit rubber beter bestand zijn tegen scheuren. Zoals je op onze foto’s kunt zien, vertoont de zool na een jaar intensief gebruik op onze gravelbike en XC-fiets geen bijzondere tekenen van slijtage, terwijl de grip ons nooit heeft teleurgesteld, ongeacht de omstandigheden. De noppen zien er ook agressiever uit, en je kan eventueel twee spikes op de zool schroeven in plaats van de kleine rubberen kussentjes. Een kenmerk dat vooral wordt gewaardeerd bij het veldrijden, wanneer de fiets door diepe modder moet geduwd of gedragen worden.

Op de weegschaal kondigt Shimano voor de XC7 een gewicht aan van 320 gram per schoen in maat 42. We wogen onze maat 44 en kwamen uit op 371 gram met het schoenplaatje, een paar gram minder dan het oude model, dat hetzelfde gewicht weergeeft zonder het schoenplaatje. Zoals gewoonlijk biedt het Japanse merk een breed scala aan maten: de XC7 is verkrijgbaar van maat 38 tot 50, met sprongen van halve maten tussen maat 39 en 47, en in Standard (de meest voorkomende) of Large-versie voor mensen met bijzonder grote voeten. Ons model is in het zwart uitgevoerd, maar ze bestaan ​​ook in de kleuren rood of wit.

Verdict

Deze Shimano XC7’s zijn sportiever dan de vorige, maar blijven toch zeer comfortabel.Dat is geen mysterie, want het merk heeft daarvan zijn handelsmerk gemaakt in XC, tot aan de top van het assortiment.Volgens ons zijn dit uitstekende schoenen voor wie regelmatig XC rijdt, al dan niet in competitie, maar niet wil investeren in de XC9.De stijfheid van de zool is meer dan voldoende om zeer goede trapsensaties te bieden, en ook al voel je ter hoogte van de schacht het verschil met een paar dat puur gericht is op competitie, dan doen deze XC7’s het werk voor velen van ons meer dan goed genoeg. Het enige kleine minpuntje is dat de afwerking minder solide is dan voorheen, zodat je bij dit model wat meer zorg aan de dag dient te leggen dan bij de eerste generatie.

Meer info via bike.shimano.com

DoorLéo Kervran