Test | SKS AIRSTEP DIGI: hier pomp je met de voet

Door Jan Geys -

  • Techniek

Test | SKS AIRSTEP DIGI: hier pomp je met de voet

Je kan het draaien of keren zoals je wilt, maar niemand onsnapt aan het oppompen van zijn banden. Wanneer je een nieuwe band legt of gewoon om wat lucht bij te pompen … op een mooie dag moet je je pomp tevoorschijn toveren. De SKS AIRSTEP DIGI die we hier in de schijnwerpers zetten, laat het ‘vuile’ werk daarbij over aan onze voeten …

Alle mogelijke verschillende pompen en systemen die er momenteel op de markt zijn, gaan we hier niet op een rijtje zetten. We durven er echter geld op inzetten dat de meesten onder ons hun banden oppompen met een vloerpomp; niet iedereen heeft immers  het geluk een compressor in huis te hebben.

Niets mis met vloerpompen overigens, maar een voetpomp heeft toch nog een extra troef. Deze AIRSTEP DIGI (79,99 euro) is het digitale broertje van de eerder uitgebrachte AIRSTEP (59,99 euro) die het met een gewone analoge manometer doet. Die AIRSTEP werd ontwikkeld in samenwerking met de Duitse ergonomiespecialist SQlab en dan weet je meteen dat men vooral zocht naar een manier om het lichaam (lees armen en rug) zo min mogelijk te belasten bij het oppompen van de band.

Daarmee komen we naadloos uit bij de oorspronkelijke doelgroep van de AIRSTEP. Oorspronkelijk was deze voetpomp vooral bedoeld voor ‘gemakspompers’ – zijnde diegenen die wat minder kracht hebben of wat ouder zijn – en e-bikers die de compacte pomp (30,5×15,5×11,5 centimeter en 1448 gram, geverifieerd op onze weegschaal) eventueel zelfs in de fietstas kunnen opbergen.

Hij is opgebouwd rond een cilinder waarrond een stevige kunststof behuizing zit die die cilinder moet beschermen. Voor het gebruik moet de aluminium pedaal ontgrendeld worden. Deze is krasbestendig dankzij een poedercoating.

De slang wordt opgerold weggeborgen rond een zwart en duidelijk LED-display met (uiteraard) fel oranje opschrift. De schaalverdeling kan je naar keuze instellen in zowel bar als psi. SKS geeft mee dat de sensortechnologie een hoge meetnauwkeurigheid garandeert, met een afwijktolerantie van maximaal 1,5%.

De multivalve kop is geschikt voor alle soorten ventielen.

De voetbediening gaat moeiteloos en ontlast bij het oppompen van de band wel degelijk het bovenlichaam. Dit komt doordat je veel rechter staat, daar waar je bij een gewone voetpomp licht voorovergebogen staat, zeker als je groot bent.

De druk wordt snel opgebouwd tot 7 bar, wat SKS als kantelpunt aanduidt en wat ruim voldoende is voor de banden van onze gravel- en mountainbikes. De AIRSTEP DIGI is in tegenstelling tot de gewone AIRSTEP niet begrensd op 7 bar, maar boven deze waarde vraagt het wat meer kracht om de band nog verder op te pompen. Tot slot geven we nog mee dat er een garantie van 5 jaar geldt op de AIRSTEP DIGI.

Verdict

Het ergonomische aspect is het grote argument waarmee SKS de AIRSTEP DIGI in de etalage plaatst. Ondergetekende mag je gerust in dat hokje ‘gemakspompers’ plaatsen, met dank aan een paternoster aan hernia’s. Maar laat meteen duidelijk zijn dat je helemaal geen rugpatiënt moet zijn of andere symptomen van krachtverlies moet voorleggen om de SKS AIRSTEP (analoog of digitaal) in huis te halen, deze pomp is voor ieder onder ons een zegen. De duidelijk afleesbare manometer, de gebruiksvriendelijkheid en de compacte afmetingen zijn de kers op de taart.

Meer info via www.sks-germany.com

SKS AIRSTEP DIGI

€ 79,99

1448 g(geverifieerd)

  • Ergonomisch, waarbij armen en rug ontlast worden
  • Duidelijk afleesbare display
  • Gebruiksvriendelijk
  • Compact

Évaluation des testeurs

  • Best getest
  • Hartendief
  • Prijs-kwaliteit

DoorJan Geys