Test | SKS-onderhoudsproducten: voor een fiets in topconditie

Door Jurgen Groenwals -

  • Techniek

Test | SKS-onderhoudsproducten: voor een fiets in topconditie

Met slechts drie producten garandeert SKS Germany een fiets in topconditie: een reinigingsmiddel om je bike te poetsen, een spuitbusje om je frame te beschermen en olie om de ketting te smeren. Voor emmer(tje) water, spons en doek moet je zelf zorgen. 

SKS Germany heeft dit jaar een behoorlijk grote verjaardagstaart klaarstaan. Om honderd kaarsjes uit te blazen moet je al over een stevig stel longen beschikken. Gelukkig hebben ze bij SKS een hele reeks pompen in de aanslag om hen daarbij te helpen. SKS is een toonaangevende fabrikant van fietsaccessoires waarbij met name hun RENNKOMPRESSOR-voetpomp reeds jarenlang furore maakt en vaak na tientallen jaren nog steeds dienst doet. Maar SKS is veel meer dan alleen maar pompen in alle vormen en formaten. Ook spatborden, bidons en bidonhouders, smartphonehouders, bandenspanningssensoren … lopen in Duitsland van de band. En dus ook een volledige lijn van onderhoudsproducten voor je bike. De complete lijn ‘bike liquids’ zoals SKS het noemt, bestaat uit zeven producten: vier specifiek voor het onderhoud aangevuld met drie producten voor tubeless banden. We gingen aan de slag met de onderhoudsmiddelen. Om het helemaal makkelijk te maken, heeft SKS voor een meer dan duidelijke naamgeving gekozen.

WASH YOUR BIKE

Euhm … zoals de naam het dus zegt, spul om je fiets te poetsen. In een handige spuitbus van 750 milliliter komt een biologisch afbreekbaar – naar sinaasappel ruikend – allround reinigingsmiddel. Je spuit je fiets ermee in, laat even een paar minuutjes intrekken, spoelt je fiets met water en spons af en je kan alweer op pad. De WASH YOUR BIKE maakt snel komaf met het meest hardnekkige vuil. Is je fiets niet al te vuil, dan kan het zelfs volstaan om gewoon even met de waterslang erover te gaan om hem opnieuw proper te krijgen. In dat geval zou je zelfs het reinigingsmiddel met een beetje water kunnen verdunnen.

Ook stevig vervuilde onderdelen – door bijvoorbeeld kettingolie rondom tandwielbladen, de naaf van je achterwiel, de liggende achtervork aan de aandrijfkant – worden snel en grondig gereinigd. Om ketting, cassette en achterderailleur helemaal terug rein te krijgen, zal je er toch wat meer aandacht aan moeten besteden. Ons lukte het niet met enkel WASH YOUR BIKE erop te verstuiven en vervolgens de bike af te spoelen. Maar even met een kettingborstel daaroverheen, zorgde voor een bevredigend resultaat. WASH YOUR BIKE is een prima reinigingsmiddel dat snel doet het wat belooft. Wat ons betreft, had de bus van 750 milliliter gerust wat groter mogen zijn.

De WASH YOUR BIKE kost 12,99 euro.

SAVE YOUR FRAME

Is je bike gepoetst, dan wordt het tijd om een beschermlaagje aan te brengen en hem mooi te laten glanzen. Daarvoor heeft SKS SAVE YOUR FRAME in de rangen. SAVE YOUR FRAME fungeert als een soort vuil- en waterafstotende wax. Je fiets gaat er mooi van glanzen, er komt minder vuil aan het frame te kleven en achteraf poetsen wordt een stuk makkelijker gemaakt. SAVE YOUR FRAME kan je zowel op stalen, aluminium als carbon frames gebruiken en het tast kunststof en rubber niet aan.

Je spuit het ofwel rechtstreeks op je bike ofwel, zoals wij het meestal doen, op een zachte droge doek waarmee het frame dan verder wordt ingewreven. Op die manier bereik je echt alle hoekjes en kantjes en blinkt je hele bike als nieuw. Een blinkend en beschermd frame moet bij SKS amper 7,99 euro kosten.

LUBE YOUR CHAIN

Nog even en je kan opnieuw het bos induiken. Enkel de ketting vraagt nog extra aandacht. De LUBE YOUR CHAIN werd speciaal door specialisten uit de Duitse auto-industrie ontwikkeld en valt op door een enorm hoge bescherming tegen corrosie. De LUBE YOUR CHAIN-olie maakt gebruik van teflon waardoor zich een extra beschermlaag opbouwt en de wrijving vermindert. SKS werkte aan een speciaal opvulsysteem dat ook tussen de schakels van de ketting olie aanbrengt wat dan weer leidt tot minder kans op vuilophoping en een betere bescherming.

Maar wat de LUBE YOUR CHAIN echt helemaal bijzonder maakt, is het innovatieve aanbrengsysteem in het mondstuk. De bovenzijde van het flesje past perfect om je ketting heen. Met een beetje druk op het knopje in dat aanbrengsysteem wordt de juiste hoeveelheid olie vrijgegeven.

Je zet het busje op je ketting, draait de ketting een volledige toer en klaar is kees. Het vraagt even een beetje gewenning, maar zodra je het trucje onder de knie hebt, is de hele ketting in een paar seconden gesmeerd. De afgelopen wintermaanden waren nat en modderachtig. In die omstandigheden merkten we dat de LUBE YOUR CHAIN uitstekend zijn werk doet, de ketting wordt niet overdreven vettig en plakkerig, de olie blijft erg goed op de ketting en de smering is optimaal. Helemaal tevreden, en met 12,99 euro is de prijs geenszins overdreven.

Meer weten over de producten van SKS Germany, neem dan een kijkje op www.sks-germany.com

Onze eerder verschenen artikels over SKS Germany vind je hier: www.vojomag.nl/?s=sks+germany+

DoorJurgen Groenwals