Test | SQlab One10-winterhandschoenen: slim, de 2-in-1 om de kou te bestrijden!

Door Olivier Béart -

  • Techniek

Test | SQlab One10-winterhandschoenen: slim, de 2-in-1 om de kou te bestrijden!

De Duitsers van SQlab ken je waarschijnlijk van hun zadels en hun verschillende onderdelen die bijzonder ergonomisch ontworpen zijn. Maar het merk biedt ook kleding (vooral fietsbroeken) en een assortiment handschoenen aan, waarvan we de One10 hebben gespot die een originele 2-in-1-oplossing biedt voor de winter.

SQlab breidt zijn denkbeeld over ergonomie en rijcomfort ook uit naar de uitrusting van de biker, met name met korte broeken, truien en handschoenen. Wanneer je handvatten ontwikkelt is het een logische stap dat je ook de geschikte handschoen wil aanbieden.

Het handschoenenassortiment van SQlab bestaat uit drie modellen: twee redelijk lichte zomermodellen en een wintermodel. Ze delen allemaal het gemeenschappelijke punt dat ze verfijnd zijn. Siliconen inzetstukken op de handpalm of andere franjes vind je hier niet; het idee is vooral om een ​​product te hebben dat perfect is aangepast aan de grootte van de handen van de biker. Hiervoor biedt het Duitse merk zijn handschoenen aan in 5 maten (van XS tot XL) en twee breedtes (slank en breed) om zich aan te passen aan alle handen. Het heeft ook een klein meetinstrument ontwikkeld, gekoppeld aan een maattabel die het mogelijk maakt de juiste keuze te maken.

De bijzonderheid van de hier geteste SQlab One10-handschoenen die bedoeld zijn voor winterse omstandigheden, is dat ze in zekere zin een 2-in-1-oplossing bieden. Aan de bovenkant van de handschoenen, bij de polsen, zit een dun neopreen membraan verborgen dat kan worden uitgenomen om de bovenkant van de hand en vingers bij extreme kou, wind of regen te bedekken.

Dit membraan is waterbestendig en groepeert drie vingers samen, van de middenvinger tot de pink, om de warmteopslag te verbeteren, terwijl de wijsvinger vrij blijft om optimaal te kunnen remmen. Voor de rest zijn de SQlab One10-handschoenen nogal dun voor winterhandschoenen.

Dit is ook zo aan de handpalm, in waterdicht AX Suede, die zeer dun is om een ​​goed gevoel rond de handvatten en het stuur te behouden, wat met dikkere handschoenen of met handschoenen die in principe voor andere sporten bedoeld zijn (zoals skihandschoenen) vaak minder het geval is.

Dit AX Suede loopt door op de vingers voor meer comfort. Op de wijsvinger en duim merken we de aanwezigheid op van een siliconen inzetstuk voor een betere grip op de remhendels en shifters (schakelen, lockout en/of telescopische zadelpen).

Reken op € 69,95 per paar, waarmee ze tot de high-end handschoenen behoren, zonder bijzonder duur te zijn voor winterhandschoenen. Het valt nog te bezien of de kwaliteit er is!

SQlab One10-winterhandschoenen: de terreintest

We hebben de SQlab One10-handschoenen getest aan het einde van de winter van 2022/23, in de herfst van 2023 en aan het begin van de winter van 2023/24, onder zeer gevarieerde omstandigheden met regen, wind en kou tot -10 °C. Zoals we al zeiden, lijken deze handschoenen op het eerste gezicht erg dun, en daar zijn we heel blij mee omdat je er echt een uitstekend contact mee kunt behouden met het stuur en de verschillende bedieningselementen op het stuur. Dit is duidelijk een van hun sterke punten! De keuzegids van SQlab voor de maat is ook zeer relevant en helpt om perfect passende handschoenen te vinden, wat ook een rol speelt in de kwaliteit van de algehele ervaring.

SQlab benadrukt de aandacht voor de ergonomie van elk van zijn producten en we kunnen zeggen dat ze hun reputatie hier waarmaken, omdat we zelden handschoenen voor het koude seizoen hebben gehad die het gevoel van kleine zomerhandschoenen zo dicht benaderden. We waardeerden ook vooral de grip die wordt geboden door de AX Suede-stof op de handpalm, die ervoor zorgt dat deze nooit over de handvatten wegglijdt, zelfs niet in zeer natte omstandigheden. Kers op de taart is dat dit deel ook nog eens heel zacht is en daardoor prettig contact maakt met de huid (interessant als je bijvoorbeeld je gezicht afveegt).

Het idee van een 2-in-1-handschoen met een verwijderbare neopreen cover is ook erg goed. In hun eenvoudigste configuratie zijn de SQlab One10’s al aangenaam warm. Ze zijn bijzonder geschikt voor temperaturen tussen -5 en 10°C. Wanneer het kouder wordt beschermen ze je, zelfs met de cover, niet voldoende tegen de kou, maar ze doen hun werk heel goed tijdens lichte vorst. Gezien hun dikte hadden we zulke goede prestaties bij koud weer niet verwacht!

Als het regent of bij harde wind is de neopreen cover een echt pluspunt. Het houdt de handschoenen veel langer droog en warm.

Als het regent of bij harde wind is de neopreen cover een echt pluspunt. Het houdt de handschoenen veel langer droog en warm, al verricht het geen wonderen, en het feit dat drie vingers gegroepeerd zijn is een pluspunt voor de warmte zonder het remmen of het vastgrijpen op het stuur te benadelen. Tenminste, dit geldt vooral voor mountainbiken, want voor gravel zou een 2+2-vingerversie geschikter zijn dan de hier aanwezige 3+1, die perfect is voor een recht stuur maar minder geschikt voor een krom gravelstuur en bijhorende remmen.

Over het geheel genomen zijn de resultaten zeer positief, maar we hebben toch twee nadelen opgemerkt. Hoewel SQlab adverteert dat zijn One10-handschoenen touchscreen-compatibel zijn, ontdekten we precies het tegenovergestelde. Door de siliconen film lukte het niet om onze wijsvinger en duim op onze smartphones te gebruiken en je moet de AX Suede-stof op de wijsvinger nat maken in de hoop een reactie van je scherm te krijgen. In de tijd waarin we leven is dit toch een probleem. Tot slot kwam er bij de duim een ​​naad los. Dit weerhoudt je er niet van de handschoenen te gebruiken en dit kan gerepareerd worden, maar bij een accessoire van deze prijs zou dat niet mogen. Voor de rest lijken de materialen duurzaam, vooral de handpalm die geen teken van zwakte vertoont.

Verdict

De SQlab One10-handschoenen zijn zeer goede winterhandschoenen waarvan de dunheid ervoor zorgt dat je uitstekend contact houdt met het stuur en een gevoel dat heel dicht bij dat van kleine zomerhandschoenen ligt. Dat gebeurt niet vaak! Ook het idee om een ​​tweede verwijderbare neopreen laag toe te voegen om de bovenhand te beschermen tegen regen en wind is uitstekend en zeer effectief. Het is jammer dat het touchscreen-aspect niet perfect is voor de schermen van onze smartphones. Het is ook jammer van het kleine naadje dat tijdens het testen kapot ging, want verder lijken deze handschoenen stevig en duurzaam. Zonder dat verliep deze test vlekkeloos.

SQlab One10-winterhandschoenen

69,95 €

  • Zeer dun voor winterhandschoenen, wat een goed gevoel rond het stuur garandeert
  • Ondanks dat ze dun zijn, zijn ze heel warm
  • De neopreen cover is relevant en efficiënt
  • Duurzaamheid van de materialen is oké, maar één naad liet ons in de steek
  • Wijsvinger en duim totaal niet geschikt voor touchscreens

Beoordeling van de testers

  • Best getest
  • Hartendief
  • Prijs-kwaliteit

Meer info via www.sq-lab.com

DoorOlivier Béart