Test | Syncros MB Tailor Cage-bidonhouder: de trukendoos

Techniek
22 February 2017 — Olivier Béart

Rugzakken mogen dan wel populair zijn, toch zijn er meer en meer bikers die liever op stap gaan met zo weinig mogelijk gewicht op de rug of in de zakken. Maar je moet er toch ook voor zorgen dat je zo veel mogelijk drinken en een minimum aan materiaal bij hebt, om jezelf in geval van nood uit de brand te helpen. Daarvoor zijn er meerdere oplossingen op de markt, en één van de laatste die verscheen komt van Scott, of beter van zijn accessoiremerk Syncros: de Syncros MB Tailor Cage-bidonhouder. In die bidonhouder zitten twee tooltjes verstopt en aan de buitenkant vind je een pomp. Wij hebben dit accessoire getest.

syncros_porte_bidon_outils_copyright_obeart_vojomag-1-2Een rugzak blijft vaak onmisbaar voor lange tochten, maar toch zoeken meer en meer bikers een alternatief om niet overladen op stap te moeten gaan. Zo vind je bij Mavic en Camelbak heuptassen. Een andere mogelijkheid is, om zo veel mogelijk op de fiets te monteren. Zo heeft Specialized zijn laatste modellen, de Stumpjumper en Camber, in deze optiek ontwikkeld, door een ‘luik’ te voorzien in de schuine buis, de Swat Door, die toegang geeft tot een ruimte waarin het nodige kan weggeborgen worden om een noodreparatie uit te voeren. Dit alles heeft andere merken, zoals Scott, op ideeën gebracht. Scott komt dan ook met een derde oplossing op de proppen.

syncros_porte_bidon_outils_copyright_obeart_vojomag-1De productontwikkelaars van Syncros doen geen moeite om te verbergen dat ook zij steeds minder met een rugzak rijden, en ze zoeken al een tijdje naar een oplossing om toch een minimum aan zaken mee te kunnen nemen. Toen ze de nieuwe Specialized zagen verschijnen, beeldden ze zich een oplossing in om ook een systeem te integreren in de frames van Scott (eigenaar van Syncros), maar het extra gewicht werd te hoog beoordeeld voor een merk dat gekend is voor zijn superlichte frames (200 gram extra om de structuur te versterken). En zo zag de Syncros MB Tailor Cage-bidonhouder het levenslicht.

syncros_porte_bidon_outils_copyright_obeart_vojomag-12Onder deze bidonhouder is een ruimte voorzien waarin je twee zeer platte multitools kan wegbergen en aan de zijkant kan je een minipomp vastklikken. Er zijn ook meerdere versies beschikbaar van de bidonhouder: een rechts- of linkshandig model voor het nemen van de bidon, een model voor op de racefiets en één voor op de mountainbike (met een verschillende pomp, waarbij de pomp voor de racefiets de band kan oppompen tot een hogere druk, terwijl het mtb-model, genaamd HV1.5, met elke pompbeweging een groter luchtvolume in de band blaast). Er bestaat ook een versie zonder pomp. Wij gingen voor onze test op stap met de voor rechtshandigen bestemde Syncros MB Tailor Cage Mini HV1.5.

Om uit te zoeken wat er achter deze naam schuilt, moeten we eerst twee kleine sluitingen losmaken aan de buitenkant van de bidonhouder, zodat je het binnendeel er kan uitschuiven. Op zich verloopt dit vrij makkelijk, maar de sluitingen zijn nogal aan de kleine kant en best stevig gesloten. Het is niet zo handig om de schuif te openen of sluiten als je handschoenen draagt. Het is jammer om meteen met een nadeel te moeten beginnen, en Syncros moet dit punt echt aanpakken, maar het vervolg ziet er beter uit.

Binnenin vinden we twee tooltjes. Het eerste (links op de foto) is een klassieke multitool uit het Syncros-assortiment: de zeer platte Matchbox Sl-R die zonder probleem een plaatsje vindt in zijn kleine behuizing. Deze multitool bestaat uit vijf inbussleutels (2, 2.5, 3, 4 en 5 millimeter), twee schroevendraaiers (platte kop en PH2-kruiskop), alsook twee Torx-sleutels (T10 en T25). De andere multitool bevat een kettingpons, inkepingen die als spaaksleutel kunnen dienstdoen, een inbusbit van 8 millimeter en twee magnetische ruimtes om een sluitschakel op te bergen. Kortom, we zijn op zo goed als alles voorbereid en behalve een inbussleutel van 6 millimeter, missen we niets. Ook de kwaliteit is aanwezig met koppen die niet makkelijk beschadigd raken. Ook ligt alles zeer aangenaam in de hand.

Ook over de minipomp niets dan goeds. Ze is zeer compact en ze doet haar werk goed, want je kan er makkelijk en snel een mountainbikeband mee oppompen door bij elke pompbeweging 67 kubieke centimeter lucht in de band te blazen. Gezien de lengte van de pomp, twintig centimeter, is dit een mooie score en ze voldoet ruimschoots. Bij de pomp zit ook een soepel slangetje, zodat je meer bewegingsvrijheid hebt om de band op te pompen, zonder het risico te lopen dat je het ventiel verwringt.

syncros_porte_bidon_outils_copyright_obeart_vojomag-18Het geheel weegt iets meer dan 300 gram: 114 gram voor de bidonhouder zelf, 109 gram voor de twee tooltjes en 111 gram voor de pomp. Dat alles samen is niet meteen licht, maar kunnen we ook niet zwaar noemen! Je kan indien gewenst ook zonder de pomp en tools rijden. De Syncros-bidonhouder kost 69 euro, inclusief de tools en pomp, wat zeer schappelijk is voor zo’n complete set. De bidon zelf wordt wel niet meegeleverd.

Syncros MB Tailor Cage-bidonhouder: in de praktijk

syncros_porte_bidon_outils_copyright_obeart_vojomag-2-2We hebben de Syncros MB Tailor Cage-bidonhouder gedurende lange tijd getest en hij heeft ons, vanaf dat we hem tijdens de presentatie van de Scott-modellen voor 2017 ontvangen hadden, op heel wat andere fietsen vergezeld, en dit gedurende meerdere honderden kilometers.

We waardeerden het dat alles goed in de hand lag, en dan vooral de pomp, net zoals het feit dat er geen hinderlijk gerammel te horen was, zelfs niet aan het einde van de test

De bidon ligt uitstekend in de hand en is in geval van dorst makkelijk uit de bidonhouder te grijpen. Behalve het kleine voorbehoud dat we hebben omtrent het losmaken van de sluitingen om toegang te hebben tot de tooltjes, is deze Syncros-set goed gemaakt, en je vindt in deze set ook alles wat je nodig hebt om in alle rust een tocht te ondernemen. We waardeerden het dat alles goed in de hand lag, en dan vooral de pomp, net zoals het feit dat er geen hinderlijk gerammel te horen was, zelfs niet aan het einde van de test. Nochtans was dat iets waar we bang voor waren, en we hebben er dan ook bijzonder aandachtig op gelet.

syncros_porte_bidon_outils_copyright_obeart_vojomag-4-2Er dringt ook geen vuil binnen in de tooltjes, zelfs niet in de slechtste omstandigheden. Idem voor de ventielkop van de pomp. Ook deze is goed beschermd. Kortom, je merkt dat over alles goed is nagedacht en dat de ontwerpers ook zelf fietsen.

Een laatste puntje om te onthouden: tijdens de montage is het belangrijk dat je weet dat de Syncros MB Tailor Cage ongeveer twee centimeter hoger is dan een klassieke bidonhouder. Voor frames van Scott is dat geen probleem, maar de MB Tailor Cage is niet enkel bestemd voor frames van het moederhuis! Ook op hardtails levert dit geen problemen op (op de foto links is hij gemonteerd op een Canyon Exceed), maar als je op een kleine full suspension of een compact frame (zoals de DeVinci Django die we rechts tonen) een grote bidon wenst mee te nemen (750 ml of een isothermische bidon), liggen de zaken al wat moeilijker. Met een bidon van 500 ml hebben we nooit een probleem ondervonden op de ongeveer tien fietsen waarop we het geheel gemonteerd hadden.

syncros_porte_bidon_outils_copyright_obeart_vojomag-2Om het geheel te monteren, moet je wel bouten met een platte kop gebruiken (meegeleverd, remschijfbouten kunnen ook dienst doen), zodat deze niet in de weg zitten voor het schuifje van de tools. De integratie van het geheel kent dus voordelen, maar ook enkele nadelen in vergelijking met de combinaties waarbij de multitool gewoon onderaan de bidonhouder wordt gemonteerd, zoals bij Specialized of Topeak.

Verdict

syncros_porte_bidon_outils_copyright_obeart_vojomag-25De Syncros MB Tailor Cage-bidonhouder is goed bedacht, en je hebt steeds het nodige bij je in geval van een noodreparatie. Je moet nog enkel een binnenband in je achterzak steken of op de fiets binden, en je kunt vertrekken! De kwaliteit van het geheel is uitstekend, zeker wat betreft de multitools en pomp. Er zijn nog enkele punten voor verbetering vatbaar (afwezigheid van een inbussleutel van 6 millimeter, enkele millimeters winnen in de hoogte om het geheel compatibel te maken met meer frames, en vooral het openen van de ‘schuif’ eenvoudiger maken). Maar het idee is goed en de uitwerking overtuigend. We komen dan ook dicht bij een ideale compagnon om mee op stap te gaan.

Link naar de website van Syncros