Test | Vaude Tremalzo 22-fietsrugzak: een trouwe kompaan voor dag- en meerdaagse tochten

Door Jan Geys -

  • Techniek

Test | Vaude Tremalzo 22-fietsrugzak: een trouwe kompaan voor dag- en meerdaagse tochten

Fietsrugzakken: sommigen zweren erbij, anderen verfoeien ze. Maar je kan niet ontkennen dat ze verrekt handig zijn wanneer je voor één of meerdere dagen de wijde wereld intrekt. Wij maakten de afgelopen oktobermaand enkele mooie herfstritten met de Vaude Tremalzo 22.

Wanneer je niet verder komt dan een rit in een straal van tien kilometer rond je huis, dan heb je hoogstwaarschijnlijk genoeg aan een heuptas. Daarnaast duiken er de laatste tijd steeds meer alternatieve opbergsystemen op zoals frametassen. Toch hebben deze oplossingen de rugzak nog lang niet uit het straatbeeld verdreven.

Een rugzak betekent echter ook een extra last op je rug en dus kan die rugzak maar best zo comfortabel mogelijk zitten. De Tremalzo rekent daarvoor op een brede heupriem, zacht gevulde schouderriemen, een verstelbare ruglengte en een ventilerend rugpand. De compressieriemen aan de bovenkant zorgen ervoor dat de inhoud van de rugzak roerloos opgeborgen wordt.

Met de ‘Shifting Back Length’ kan je de ruglengte aanpassen aan de torso van de gebruiker.

Het mesh-achterpand zorgt voor een luchtcirculatie die de rug op warme dagen voldoende moet afkoelen. De keerzijde is wel dat door dit soort constructie het zwaartepunt iets verder van je lichaam komt te liggen dan wanneer de rugzak plat tegen je rug zou rusten.

De Tremalzo is verkrijgbaar in verschillende groottes: 10, 16 of 22 liter voor de mannen en 12 of 18 liter voor de specifieke vrouwenmodellen. Ons testmodel is de grootste uit dit aanbod. Hij is opgebouwd uit twee grote vakken waarvan het achterste vak bedoeld is als ‘hydratatievak’ om de optioneel te verkrijgen waterzak weg te bergen. Doordat de rits niet doorloopt aan de zijkanten is dit vak minder handig bereikbaar om er andere zaken in stoppen. In dit vak moet je ook zijn om de ruglengte van de schouderriemen aan te passen.

Het hoofdcompartiment bevindt zich net voor dit hydratatievak. Het is ruim genoeg om heel wat reservekledij in weg te stoppen en bevat ook nog een klein afsluitbaar vak voor bijvoorbeeld je portefeuille. Pomp en minitool kan je dan weer kwijt in het kleinere vak aan de voorkant van de rugzak dat is uitgerust met een organizer.

Twee open meshvakken en een klein gewatteerd vak (voor je smartphone) aan de zijkanten en een afsluitbaar meshvak op de heupriem maken de opbergruimtes compleet.

Om onze rondleiding af te ronden, geven we nog mee dat de borstriem in de hoogte verstelbaar is en dat er een helmhouder, zonnebrilhouder en sleutelhanger aanwezig zijn.

Green Shape-label

Vaude draagt fier het Green Shape-label voor tal van zijn producten. Zo ook deze Tremalzo 22 die deels uit gerecycled materiaal bestaat. Naast de hoofdstof polyamide wordt er voor de tweede stof polyester gebruikt dat voor 50% afkomstig is van recyclage. Uit omgesmolten plastic PET-flessen worden de daaruit voortvloeiende hoogwaardige garens gebruikt om een gloednieuw product te creëren.

Dit wordt aangevuld met een Eco Finish, een waterafstotende afwerking die wordt aangebracht op het oppervlak. Zo druppelt het regenwater gewoon van het oppervlak af – en dat zonder gebruik te hoeven maken van milieubelastende fluorkoolwaterstoffen (PFC). Dit biedt bescherming tegen de regen en helpt om de natuur schoon te houden. Voor felle regenbuien kan je rekenen op een regenhoes.

Tot slot geven we nog even mee dat de Vaude Tremalzo verkrijgbaar is in 4 kleuren: black, chute green, blue en indian red.

Op de trails

Het klikte al snel tussen ons en deze Tremalzo. Vanaf de eerste keer dat we hem over onze schouders zwierden, voelde hij aan als een verlengde van onszelf. Geen moment hebben we last gehad van schurende riemen of van een rugzak die van links naar rechts schudde op onze rug. Nochtans hebben we niet op een gram minder of meer gekeken. Vaude raadt een draaglast aan van 0-4 kilogram, zelf kwamen we met dank aan fototoestel en twee lenzen uit op 6 kilogram. Dat is het gewicht van de rugzak meegerekend (1070 gram, inclusief de regenhoes). We zitten daarmee een eindje boven de bovengrens die Vaude aangeeft, maar toch beïnvloedde dat het rijgedrag niet.

Het uitstekende frame van staaldraad waarrond de Tremalzo is opgebouwd zorgde ervoor dat alles op de trails bewegingsloos op onze rug bleef zitten. Zelfs met onze zware lading van zes kilogram hadden we geen last van pijnlijke plekken.

Verdict

“Een trouwe kompaan kan het verschil maken”, hoor je vaak zeggen. Een omschrijving die helemaal opgaat voor de Vaude Tremalzo 22. Met zijn ranke silhouet bleef hij op de trails onbeweeglijk op onze rug hangen en door zijn aangename draagcomfort was het helemaal geen straf om hem vol te stouwen tot ver boven zijn limiet. s Avonds op je bestemming arriveren zonder pijn in het bovenlichaam (en in de benen, maar dat ligt niet aan de rugzak) is van goudwaarde om de volgende dag weer fris en monter aan je volgende etappe te beginnen. Plan je zowel dag- als meerdaagse tochten en ben je op zoek naar een fietsrugzak, dan mag je deze Tremalzo zeker in overweging nemen. In ruil voor 100 euro krijg je namelijk heel wat waar voor je geld.

Meer info via www.vaude.com

Vaude Tremalzo 22

€ 100,00

1070 g(regenhoes inbegrepen)

  • Zeer comfortabel zonder pijnlijke drukpunten
  • Blijft roerloos op de rug hangen
  • Ventilerend rugpand
  • Kwaliteit afwerking

Évaluation des testeurs

  • Best getest
  • Hartendief
  • Prijs-kwaliteit

DoorJan Geys