Test | Wahoo Elemnt Rival sporthorloge: alleskunner

Techniek
22 September 2021 — Jan Van Herck

Afgelopen jaar lanceerde Wahoo zijn allernieuwste telg: een multifunctioneel sporthorloge dat de naam Elemnt Rival heeft meegekregen. Wij kregen de kans om deze alleskunner gedurende een lange periode te testen en delen hier onze bevindingen. De Wahoo-familie bestaat uit een Kickr-segment (indoortrainers), een Tickr-deel (hartslagmeters) en een Elemnt-tak. Tot die laatste groep behoren de fietscomputers zoals de Roam en de Bolt en sinds een half jaar ook hun sporthorloge, de Rival genoemd. Dit horloge wordt in de markt gezet als een multifunctioneel sporthorloge en is je gids doorheen al je sportactiviteiten. Met als ultieme doel: alles registeren, opvolgen en analyseren vanop één device.
Dat de Rival multifunctioneel is, is een understatement. Werkelijk alle sporten pikt hij op en kan je registreren. Fietsen, lopen, indoortrainen, yoga, trailrunnen, zwemmen (de Rival is waterdicht), wandelen, krachttraining, triathlon en ga zo nog maar even door. Voor al deze sporten bewijst de Rival zijn waarde en registreert hij de nodige parameters zoals hartslag, afstand of snelheid. Voor iedere sport is dat anders, zodat je bij trailrunnen bijvoorbeeld ook de hoogtemeters of de snelheid per kilometer kan zien.Net zoals bij zijn familieleden, de Roam en de Bolt fietscomputers, heb je de Wahoo Companion App nodig om alle pagina’s te personaliseren. Die app werkt zeer goed en de mogelijkheden zijn zeer uitgebreid. Wil je een digitaal scherm of analoge wijzers? In één swipe is dat geregeld. Wil je andere kleurensettings? In één andere swipe is dat geregeld. Wil je tijdens het gravelbiken enkel je hartslag en totale afstand op je horloge zien? In twee swipes is dat geregeld. Werkelijk alles kan je personaliseren en aanpassen aan je eigen noden en wensen.

TrainingPeaks voor trainingfreaks

Voor de trainingfreaks (niet slecht bedoeld) heeft de Rival enkele interessante opties. Na de
trainingen zijn de gegevens beschikbaar in de Wahoo Companion App en kunnen ze automatisch worden geüpload naar andere platforms zoals TrainingPeaks en Strava. Maar ook geplande workouts zoals een outdoortraining, een trailrun of een indoorsessie op de rollen kan je uploaden naar het sporthorloge. Je zet je trainingsschema’s eenvoudig over met de app en daarna krijg je er twee extra pagina’s bij die alle details van die training weergeven. De eerstvolgende zeven dagen worden automatisch toegevoegd of je kiest handmatig de trainingen die je wil overzetten.

Mountainbiken en gravelbiken met de Rival?

De polsband zit aangenaam, schuurt niet tijdens het fietsen of bewegingen met je arm en de
opgepikte gps-ontvangst is goed, ook onder een dicht bladerdek. De hartslagmeting lijkt stabiel en je kan als extra een Tickr (of andere hartslagband) koppelen voor meer nauwkeurigheid. Je kan dit horloge dus als een alternatief voor de fietscomputer gebruiken. Enkel op voorwaarde dat je geen navigatie (routes) nodig hebt, want die functie bezit de Elemnt Rival (voorlopig) niet. Voor bikers die regelmatig routes op gps narijden, is dat wel een groot gemis. Maar als je de gps-functie niet nodig hebt, kan de Rival alles wat een klassieke fietscomputer ook kan.

Leuke extra’s

Naast alle basisfuncties zoals het registreren van hartslag, snelheid, wattage en dergelijke meer, heeft de Elemnt Rival ook enkele leuke extra’s. Extra omdat ze niet tot de core business van training behoren, maar leuk omdat het sommige sporters kan boeien. Zoals de bediening van een Spotify playlist die je vanop je horloge kan doen. Of de aansturing van je Kickr indoortrainer doordat je sporthorloge via ANT+ en Bluetooth-sensoren verbinding maakt. De omgevingslichtsensor die de achtergrondverlichting automatisch aanpast, maakt het leven gemakkelijker en is een handige extra.

Alles in één

Onze bevindingen tijdens het sporten zijn ronduit positief. Eerst en vooral voelt de Elemnt Rival snel vertrouwd aan rond je pols, werkt de batterij zeer lang en bovenal is hij snel weer opgeladen! Niet onbelangrijk als je de Rival voor al je sportactiviteiten wil inzetten. Daarnaast werkt de Companion App prima en kan je op een snelle manier dit horloge personaliseren naar je eigen sportieve wensen.

Tijdens het gravelbiken en mountainbiken is de cijferweergave groot genoeg waardoor je (bijvoorbeeld) wattage, hartslag en afstand voldoende duidelijk kan aflezen. Vooral wanneer je naast fietstochten ook wil gaan zwemmen, lopen, wandelen, krachttrainen of indoor workouts doen, bewijst de Elemnt zijn meerwaarde en kan je al je sportactiviteiten in één device centraliseren.

Stilstaan is achteruitgaan

Tijdens het testen van dit sporthorloge zijn we laaiend enthousiast en merken we vrijwel meteen de meerwaarde van de Rival. Alle sportieve activiteiten kunnen geïntegreerd worden en dat werkt gemakkelijk. Maar daarnaast missen we enkele opties om het geheel helemaal perfect te maken. De optie om gps-routes te rijden bijvoorbeeld, maar ook de optie om je hartslag- of vermogenszones visueel weer te geven. Bijvoorbeeld wanneer je aan het lopen bent. Wat zegt hartslag 155 nu alweer? Was dat mijn zone voor een tempoloop of ben ik toch al over die grens aan het lopen? Bij de familieleden van de Rival (zoals de Roam en de Bolt fietscomputer) kan je deze gepersonaliseerde zones wel visueel laten weergeven, hetgeen een houvast biedt voor wie gerichter wil trainen.Updates

Maar dit nadeel gaat geen nadeel blijven. Doordat Wahoo werkt via een app, gaan de aankomende software updates dat euvel in de toekomst verhelpen. Zo heeft de update van juli 2021 een alarmfunctie aan de Rival toegevoegd, terwijl de bediening van Spotify sinds de update van eind april mogelijk is. De Rival blijft zich almaar verbeteren en we kijken hoopvol uit naar de update die gps-routering mogelijk maakt.

Verdict

Sporters die zich niet beperken tot 1 sporttak en naast (bijvoorbeeld) mountainbiken ook graag trailrunnen en zwemmen, of mensen waarbij kracht- en indoortraining in de winterplanning zit, gaan veel plezier beleven aan dit horloge. Dat geldt ook voor tri- en duatleten aangezien de transitiemomenten (bijvoorbeeld de overgang tussen fietsen en lopen) automatisch gedetecteerd en afzonderlijk geregistreerd worden. En ook cyclocrossers die hun inspanning tijdens de wedstrijd willen monitoren, zullen dit horloge waarderen. Voor al die sportieve uitstappen is deze Wahoo Elemnt Rival, beter bekend als “alleskunner”, uitermate geschikt.

Meer info via https://eu.wahoofitness.com

Wahoo Elemnt Rival

  • Mooi design
  • Personaliseerbaar aan je eigen noden
  • Een groot aantal sporten beschikbaar
  • Prijs
  • Geen navigatie mogelijkheden
  • Hartslag- of wattagezones kunnen niet visueel weergegeven worden
Beoordeling
Beoordeling van de tester
Best getest
Favoriet
Prijs-kwaliteit
Aanbevolen gebruik
  • XC
  • TR
  • EN
  • DH
Prijs: € 379,99