Test | XLC PD-S15 pedalen: wat wil je nog meer?

Door Léo Kervran -

  • Techniek

Test | XLC PD-S15 pedalen: wat wil je nog meer?

In het segment van eenvoudige klikpedalen is de Shimano PD-M520 een maatstaf, een onverslaanbare leider. We zouden zelfs kunnen spreken van een icoon, want dit discrete maar betrouwbare en perfect functionele model is ontzettend populair. Desalniettemin bestaan ​​er alternatieven zoals de XLC PD-S15. Ook die MTB-pedalen worden op grote schaal verspreid, zijn veel lichter dan Shimano en even duur. Vojo was benieuwd naar hun prestaties op het terrein: 

Het goede aan al deze overeenkomsten is dat deze XLC-pedalen perfect compatibel zijn met het gebruik van Shimano-schoenplaatjes. Handig! De door XLC geleverde schoenplaatjes lijken iets langer dan de Shimano-schoenplaatjes, maar de sensaties met de Shimano-schoenplaatjes zijn redelijk correct en we hebben nooit de behoefte gevoeld om over te schakelen naar de “originele” schoenplaatjes van XLC.

De algehele vorm suggereert een betere afvoer van modder, maar gezien de zomerse omstandigheden van de afgelopen weken hebben we niet de gelegenheid gehad om dit punt te beoordelen. Op de weegschaal scoren de XLC-pedalen een gewicht van 284 gram, wat 90 tot 100 gram minder is dan de Shimano-pedalen! De XLC PD-S15 kwam ook minder in conflict met schoenmodellen met bijzonder hoge of dikke noppen.

Het platform mag er erg klein uitzien en de as erg lang, toch is de afstand tussen het midden van het mechanisme en de crank eigenlijk hetzelfde als bij de Shimano-pedalen. Sommige van onze testers ontdekten dat het iets moeilijker was om het mechanisme te vinden om snel in en uit te klikken, maar het lijkt vooral een kwestie van gewoonte te zijn: na enkele tientallen minuten voelt alles normaal aan. Als je niet elke dag van fiets en pedalen wisselt, zou dit probleem er niet mogen zijn.

Afgezien daarvan hebben we geen enkel verwijt voor de sensaties op het pedaal uit deze prijsklasse. We voelen dat het contactoppervlak kleiner is dan bijvoorbeeld een Deore XT-pedaal, maar we hebben ook te maken met een prijs die twee tot drie keer lager is …

Aan de andere kant leek ons het aanpassen van de spanning minder effectief, of meer progressief. We hadden de indruk dat we het mechanisme harder moesten aandraaien om spanning te krijgen waar een draai al erg gevoelig is op de Shimano-pedalen. De levensduur moet ook in de gaten worden gehouden: het lichaam van het pedaal ziet er na een test van drie maanden nog zeer goed uit, maar op de assen begint zich een beetje speling te ontwikkelen.

Het is nog heel lichtjes en alleen voelbaar in de hand, niet op de fiets, maar het zou niet erger mogen worden, want 3 maanden is een korte tijd in de levensduur van een pedaal. Ze zijn echter makkelijker te onderhouden dan Shimano-pedalen: er is geen specifiek gereedschap nodig om toegang te krijgen tot de kern van het pedaal en voor de lagers te zorgen.

De XLC PD-S15’s doen hun werk erg goed … en dat is alles wat we van ze vragen. Ze zijn goedkoop en bleken tijdens onze test van drie maanden stevig en perfect functioneel. Dat moet volstaan om te concurreren met de Shimano PD-M520. Wat meer? Ze hebben niet de uitstraling van modellen van andere merken, maar in feite hebben ze ons nooit teleurgesteld. Uiteraard zullen we de komende maanden de betrouwbaarheid monitoren en indien nodig deze test updaten, maar zolang ze makkelijk te onderhouden zijn, zou dit geen probleem moeten zijn.

Meer info via xlc-parts.com

DoorLéo Kervran