Test | Zéfal Mt. Mini-handpomp: met veel volume!

Door Olivier Béart -

  • Staff pick

  • Techniek

Test | Zéfal Mt. Mini-handpomp: met veel volume!

Als echte specialist in fietspompen rust Zéfal niet op zijn glorieuze verleden en presenteert het regelmatig nieuwe modellen. Een van de nieuwste is de Mt. Mini-handpomp, met zijn grote volume speciaal ontworpen voor mountainbiken.

Ook al rijden we minder vaak lek dan in het verleden, toch blijft een minipomp een bijna essentieel accessoire om bij je te hebben als je gaat rijden. Of zelfs thuis. Naast de klassieke modellen die het compromis tussen volume en druk zoeken voor alle disciplines, van wegwielrennen tot enduro, bestaan er ook meer specifieke modellen zoals deze nieuwe Zéfal Mt. Mini.

Wat hem geschikter maakt voor mountainbiken, is simpelweg dat hij de voorkeur geeft aan het luchtvolume dat in de band wordt geïnjecteerd boven de druk. De Zéfal Mt. Mini is effectief beperkt tot 4 bar druk, terwijl andere, meer op de weg gerichte of veelzijdige modellen tot 8 bar kunnen gaan. Aan de andere kant heeft de Mt. Mini een luchtvolume van 90 cm3, wat hem tot een van de meest capabele modellen op de markt maakt als het gaat om het oppompen van grote banden.

Ter vergelijking: een ander bekend model voor mountainbiken, de Topeak Race Rocket MT, biedt een volume van “slechts” 69 cm3, en het gemiddelde voor klassieke pompen ligt tussen de 30 en 50 cm3. Dit lijkt misschien een detail, maar waar een klein volume ten tijde van 26-inch banden met een breedte van 1.9″ nog ‘acceptabel’ was, kan het echt problematisch worden en pijn in de armen veroorzaken als het gaat om het oppompen van 29×2.4″-banden die nu de standaard zijn geworden, ook in XC. In de praktijk is dit echt een voordeel en met een model als de Zéfal Mt. Mini kun je het aantal benodigde pompslagen halveren ten opzichte van meer klassieke modellen.

Voor dit alles betaal je uiteraard wel een ‘prijs’. Niet zozeer qua budget, ook al is de Zéfal Mt. Mini met een prijs van € 39,90 niet de goedkoopste op de markt, verre van dat. We hebben het eerder over de afmetingen van de pomp. Niet dat hij enorm is, maar hij heeft toch ‘respectabele’ afmetingen met een lengte van 23 cm en een diameter van 35 mm voor het dikste deel. Toch past hij gemakkelijk in elke rugzak, maar ook in een heuptasje en zelfs in de achterzak van een fietstrui.

Met een gewicht van 204 gram kan je hem geen vedergewicht noemen. Zéfal heeft duidelijk gekozen voor een versterkte en duurzame constructie, voornamelijk van aluminium. Het machinaal bewerkte en geribbelde handvat ligt bijzonder prettig in de hand en biedt een zeer goede grip. Over het geheel genomen maken de grootte van de pomp en de vrij massieve constructie hem zeer prettig in het gebruik, ook al is dit alles dus nadelig voor het gewicht. Voeg daarbij het grote volume, waardoor je niet urenlang hoeft te pompen om jouw banden op te pompen, zelfs niet bij een lekke band, en je krijgt een werkelijk goed product voor degenen die functionaliteit belangrijker vinden dan gewicht en compactheid.

Nog een interessant punt aan dit model: in de pomp zit een slang verborgen met een echte kop en een kleine hendel die heel gemakkelijk op het ventiel kan worden geplaatst. De slang is niet iets unieks, veel andere merken bieden dit aan, maar voor ons is het bijna essentieel om het risico op beschadiging van het ventiel te vermijden.

De kop heeft een mooie afwerking in de “oil slick” kleur van de metalen onderdelen, maar het zeer klassieke ontwerp voegt volume toe aan een pomp die al behoorlijk imposant is, terwijl andere merken compactere slangen met opschroefbare uiteinden aanbieden die volledig verborgen zitten in het lichaam van de pomp en die naar onze mening even of zelfs functioneler zijn. Ook het systeem voor het overschakelen van de Presta-kop naar Schrader is erg klassiek. Het doet zijn werk, maar er zijn vier onderdelen die je mogelijk kwijt kunt raken in het veld, terwijl sommige concurrenten ook hier een uiteinde uit één stuk aanbieden die je gewoon hoeft om te draaien om van de ene ventielkop naar de andere te gaan. Dit zijn de enige kleine nadelen die we hebben opgemerkt bij het gebruik van dit product, dat verder zeer goed is.

Verdict

Voor degenen die prioriteit geven aan de kwaliteit en kwantiteit van het oppompen, is de Zéfal Mt. Mini-pomp een uitstekende keuze. Als een minipomp voor jou daarentegen echt een noodaccessoire is dat zo licht en compact mogelijk moet zijn, ook al betekent het wat gedoe als je hem moet gebruiken, dan zijn er andere, meer geschikte modellen. Om echt perfect te zijn zou de kop naar onze smaak iets meer bewerkt en vernieuwend kunnen zijn, maar zoals hij er nu uitziet heeft de Mt. Mini ons al genoeg overtuigd om een ​​plaatsje te vinden in ons “noodpakket”. Deze test zorgde er ook voor dat we een vergelijking van minipompen willen opzetten om een ​​globaal overzicht van de markt te krijgen. Stay tuned!

Meer info via www.zefal.com

DoorOlivier Béart