Test | Zéfal Z Hydro: voor elk gebruik een drinkrugzak

Door Adrien Protano -

  • Staff pick

  • Techniek

Test | Zéfal Z Hydro: voor elk gebruik een drinkrugzak

Voor elk gebruik zijn er wel drinkrugzakken: een minimalistische voor een korte rit, middelgrote en veelzijdigere of een heel ruime waar alles in past. Maar welk formaat moet je kiezen uit al deze opties? En welke hebben we echt nodig? Om dit te beantwoorden hebben we drie modellen van de Franse fabrikant Zéfal met elkaar vergeleken:

Bij mountainbiken en gravelbiken moet je verschillende essentiële spullen met je meenemen, denk maar aan reparatiemateriaal, voldoende drinken, sleutels of zelfs een snack. Hoewel heuptasjes en andere opbergoplossingen op de fiets de laatste jaren fel in opkomst zijn, blijft de rugzak misschien wel de meest praktische en effectieve oplossing … op voorwaarde dat je een formaat kiest dat aangepast is aan het gebruik ervan en aan je behoeften.

Zou jij met dezelfde bagage op stedentrip gaan als op een reis van drie weken? Nee, uiteraard niet … Net zoals voor een twee uur durende rit rond het huis niet dezelfde uitrusting nodig is als voor een expeditie in de Ardennen. Zoals vaak het geval is, is het een kwestie van compromissen. Om dit duidelijker te maken, hebben we drie modellen uit de Zéfal-catalogus geselecteerd om de belangrijkste categorieën drinkzakken te illustreren.

Ze zijn alle drie voorzien van hetzelfde model waterzak die eigen is aan het merk, alleen de inhoud verschilt: van 1,5 liter voor de kleinste tot 3 liter voor de grootste. Deze waterzakken van Zéfal maken gebruik van een klassiek en praktisch ritssysteem om ze grondig schoon te maken.

Zéfal Z Hydro Race: voor competitie of korte uitjes

Het Z Hydro Race-model is de meest minimalistische oplossing in de Zéfal-catalogus. Met slechts 190 gram op de weegschaal is deze tas teruggebracht tot het eenvoudigste. Zo zien we een ‘grote’ binnenruimte voor de waterzak (1,5 L), evenals een kleine opbergruimte aan de buitenkant voor het opbergen van de meest noodzakelijke spullen (sleutels, telefoon, multitools, enz.).

Voor een ideale vochtafvoer heeft Zéfal gekozen voor een 3D-meshconstructie op het rugpand en op de schouderbanden. De buitenkant is op zijn beurt gemaakt van een polyesterweefsel dat beter bestand is wanneer je ergens achter blijft haken en gemakkelijk wasbaar is.

Naast het verstellen van de hoogte van de schouderbanden is de Zéfal Z Hydro Race voorzien van een borstband. Dit maakt het mogelijk om de ondersteuning van de rugzak aan te passen aan je morfologie, maar dit voorkomt niet dat de rugzak tijdens het fietsen omhoog kruipt. De enige manier om dit fenomeen tegen te gaan is een tweede riem aan het bekken, of een centrale fixatie zoals USWE (met name met zijn model Vertical). Naast dit gebrek aan stabiliteit van de rugzak, betreuren we ook dat de bevestiging voor de hydratatieslang te hoog is geplaatst, waardoor alternatieve oplossingen moeten worden gevonden om hem goed vast te houden, en dit werkt niet altijd overtuigend op het terrein …

In het terrein realiseren we ons al snel dat het de functie is die de vorm van dit model dicteerde. Het doel van dit type eenvoudige rugzak is om de meest efficiënte en lichtste oplossing te bieden voor een snelle rit van minder dan twee uur, of voor de XCO/Marathon-wedstrijd waarbij je alleen het hoogst noodzakelijke meeneemt!

Met de Z Hydro Race kun je voldoende water meenemen en ook iets om de instellingen van de fiets te verfijnen.

Dit is een model waarmee we vaak een ritje op de testfiets maakten tijdens de lunch, of voor een snelle rit na de werkdag. Met de Z Hydro Race kun je voldoende water meenemen en ook iets om de instellingen van de fiets te verfijnen (multitools en plugs voor de banden, een kleine hogedrukpomp, handpomp en manometer). Let op, het vakje aan de buitenkant is voor het merendeel van de pompen te klein en dus moet je ze opbergen in het vakje dat bedoeld is voor de waterzak.

Ondanks dat je de rugzak soms voelt bewegen op ruw terrein, is deze minimalistische rugzak comfortabel en functioneel. Wel vonden we het jammer dat er geen bevestiging was voor de kop van de drinkslang, waardoor deze heen en weer zwaaide. Een klein minpuntje dat te vergeven is gezien de prijs van 44,95 euro, inclusief waterzak!

Zéfal Z Hydro XC: de perfecte gezel voor elk avontuur?

De Zéfal Z Hydro XC (320 gram) wil de tussenliggende en meest veelzijdige oplossing zijn. Vergeleken met het zojuist gepresenteerde minimodel heeft deze Hydro XC meer zakken en opbergruimte. Er is een groot hoofdvak en nog twee kleinere vakken. Deze rugzak is voorzien van een uitrekbaar net, waar je bijvoorbeeld een regenjas in kunt opbergen. Het is een populaire en vrij algemene constructie die doet denken aan de onmiskenbare CamelBak M.U.L.E.

Bij deze rugzak die bedoeld is om meer uitrusting in te vervoeren en dus logischerwijs zwaarder is, heeft Zéfal gekozen voor een 3D-schuimconstructie op de contactzones (rug- en schouderbanden), in plaats van het gaas dat bij het kleinere model wordt gebruikt. Dit met het oog op meer comfort. Deze Z Hydro XC heeft naast de borstband ook een buikband om ongewenste bewegingen te voorkomen (zoals we op de Hydro Race enigszins konden ervaren). Dit is een punt om in gedachten te houden bij het kiezen van jouw rugzak: de comfort- en steunelementen moeten worden aangepast aan de capaciteit van de rugzak.

Voor uitstapjes van een halve dag is deze Zéfal Z Hydro XC ideaal. Met zijn grotere waterzak (3 L) en zijn grotere opbergruimte (6 L) dan zijn kleine broertje de Hydro Race, kan je met dit model alles meenemen wat je nodig hebt voor uitstapjes van meerdere uren, zonder met een halflege waterzak te moeten vertrekken. We betreuren echter het ontbreken van een klein net of compartiment om de inhoud van de zakken beter te organiseren.

Het is de veelzijdige kant die bij een van onze testers in de smaak viel: “Als ik maar één rugzak zou moeten kopen, zou het zeker dit formaat zijn”, legt hij uit. “Ik kan hem gebruiken voor mijn ritten van een uur na het werk, maar ook voor mijn langere ritten van een halve dag … Ik ga zelden langer weg, dus ik heb geen grotere nodig”, vervolgt hij.

Naast een regenjas kun je in het opbergnet ook een afneembare kinbeschermer of zelfs een paar beschermingen stoppen … Zeer praktisch. We waardeerden ook de waterdichte sluiting van het kleine vakje voor de telefoon, een detail dat erg handig kan zijn.

Op dit formaat hadden we echter ook een klein zakje op een van de schouderbanden op prijs gesteld, zoals we bij sommige concurrenten zien, maar ook een buikbevestiging die meer geïnspireerd is op een brede riem. Voor de rest hebben we er niets op aan te merken: de Hydro XC is simpel en effeciënt! Prijs, inclusief waterzak: 59,95 euro.

Zéfal Z Hydro Enduro: voor de langste dagen

De Zéfal Z Hydro Enduro (560 gram) is met een opbergruimte van 9 L het grootste model in dit artikel en vertegenwoordigt de categorie rugzakken bedoeld voor dagtochten.

Hij heeft een groot aantal opbergruimtes met daarin verschillende compartimenten. Het sleutelwoord is ‘organisatie’ bij deze Z Hydro Enduro.

Naast het grotere opbergvolume is dit Enduro-model uitgerust met een net en een ingenieuze elastische bevestiging voor de helm. Deze loopt in een van de ventilatieopeningen van de helm en houdt de helm van bovenaf vast. Het is echter niet eenvoudig om de lengte van de betreffende elastiek aan te passen, maar bij de verschillende geteste helmen tijdens deze test leverde dit geen problemen op.

Het waterdichte telefoonzakje, dat identiek is aan het Z Hydro XC-model, is hier uitgerust met een kleine interne bescherming. Wij zijn blij met het idee!

Met deze Zéfal Z Hydro Enduro konden we in alle rust en autonomie lange ritten maken. Zelfs wanneer de rugzak goed beladen is, blijft hij op zijn plek zitten en is hij niet storend. Voor een rugzak van dit formaat is dit model niet de grootste, maar dankzij de vele opbergruimtes en compartimenten kun je er alles in meenemen wat je nodig hebt. Net zoals bij de rest van het gamma, passen de woorden ‘eenvoudig en functioneel’ goed bij deze Zéfal Z Hydro Enduro.

Dit model is logischerwijs iets duurder dan zijn kleinere broertjes, terwijl hij toch goed gepositioneerd blijft ten opzichte van de concurrentie. Hij wordt op de markt gebracht voor een prijs van 79,95 euro.

Naast de goede prijs-kwaliteitverhouding lijkt dit assortiment Zéfal-rugzakken langdurig mee te gaan dankzij sobere en eenvoudige, maar goed gekozen constructiematerialen. Van de twee modellen die we het meest hebben gebruikt (Hydro Race en Hydro XC), vertoont geen van beide gebreken, scheuren of tekenen van slijtage.

Meer info via www.zefal.com

DoorAdrien Protano