Trail Tales | Aflevering 1: De Trail Centres

Door Paul Humbert -

  • Natuur

Trail Tales | Aflevering 1: De Trail Centres

Door niet verder te kijken dan onze fiets en de techniek, vergeten we vaak andere verhalen die ook onze sport maken tot wat mountainbiken vandaag is. Dat is het doel van de serie Trail Tales, die er kwam op initiatief van Orbea: verhalen vertellen die deel uitmaken van de cultuur en de geschiedenis van de MTB. In vijf afleveringen brengt deze serie een ode aan diegenen die hun steentje hebben bijgedragen aan onze sport. In deze eerste aflevering houden we halt in Groot-Brittanië waar de bakermat van de Trail Centres ligt. 

De mensen achter Trail Tales richtten hun camera op Dafydd Davies (Wales) en Rik Allsop (Schotland). 

In Groot-Brittanië verliep de ontwikkeling van de MTB-sport parallel met de ontwikkeling van de Trail Centres. Vandaag tellen we in het Verenigd Koninkrijk meer dan 65 Trail Centres waar zowel de beginnende biker als de ervaren rot zijn hart kan ophalen. Wie destijds de allereerste trail aanlegde, kunnen we moeilijk achterhalen, maar de hoofdrolspelers van deze eerste aflevering behoren zeker en vast tot de pioniers waaraan we veel te danken hebben. Begin jaren 90 staken zij voor het eerst hun spade in de grond om trails aan te leggen.

Deze Trail Centres zijn meer dan een eenvoudige manier om bikers ‘op te vangen’. Op deze manier slaagt men er ook in om op een verantwoordelijke manier om te gaan met de toegang tot de bossen. In het centrum van het Trail Centre vind je vaak ook enkele pubs, een herstelplaats en andere winkeltjes waardoor de Trail Centres ook een economische motor zijn bij de ontwikkeling van de verschillende regio’s.

Eerder verkenden we al Tweed Valley (hier), een prachtig voorbeeld dat hopelijk navolging krijgt in onze contreien …

Episode 1 | Trail Centres : built it and they will come

 

 

Neem zeker ook een kijkje op de bijhorende website https://experience.orbea.com/en/trail-tales, zij die zich op deze website registreren, krijgen de volgende episodes in avant-première te zien. 

DoorPaul Humbert