Trail Tales | Aflevering 4: The Call of the High Ways

Natuur
27 December 2021 — Paul Humbert

Door niet verder te kijken dan onze fiets en de techniek, vergeten we vaak andere verhalen die ook onze sport maken tot wat mountainbiken vandaag is. Dat is het doel van de serie Trail Tales, die er kwam op initiatief van Orbea: verhalen vertellen die deel uitmaken van de cultuur en de geschiedenis van de MTB. In vijf afleveringen brengt deze serie een ode aan diegenen die hun steentje hebben bijgedragen aan onze sport. Voor deze nieuwste aflevering trekken we richting Spanje, meer bepaald naar het gebergte rond Zona Zero en de ook voor ons bekende paden aldaar.

 

 

De Pyreneeën worden doorkruist met een netwerk van oude paden die zorgvuldig langs de hellingen zijn getraceerd om een ​​manier van leven te dienen die helaas verdwenen is, net zoals de vele generaties die de paden tot leven brachten.

Aan het begin van de 20e eeuw leidde de geleidelijke verdwijning van de landelijke levensstijl tot de massale ontvolking van grote delen van Spanje, waarbij de lokale bevolking op zoek ging naar een beter leven in groeiende steden. Regio’s zijn dus geleidelijk leeggelopen en kleine dorpen werden verlaten.

 

 

Dorpen die de exodus overleefden, werden verbonden door nieuwe wegen, ondersteund door enorme civiele projecten waarvan de fascistische dictators de hoofdaannemers waren. Deze veranderingen hebben ertoe geleid dat veel paden die ooit een functie haddenn hun bestaansredenen verloren; en wanneer een pad haar bestaansredenen verliest, gaat het vaak ook verloren.

Dit verhaal gaat daarom vooral over herbestemming. Dankzij een kleine groep gepassioneerde mountainbikers die terug leven in de paden blazen. Deze pioniers groeven oude kaarten op, spraken met de oudere generaties en volgden de aanwijzingen van het terrein op hun zoektocht naar de sporen van weleer.

 

 

De nieuwsgierigheid om te weten wat er aan de andere kant is, de zoektocht naar de perfecte singletrack waar nog nooit iemand over heeft gereden, … Er zijn vele redenen waarom deze bikers steeds hoger en verder de berg op werden gedreven. Ook al voldeed de werkelijkheid niet altijd aan de droom (veel paden bleken onpraktisch of allesbehalve leuk), toch was er meer nodig om deze ‘ontdekkingsreizigers’ te ontmoedigen. Ze vroegen de toestemmingen aan om de oude paden te heropenen en gewapend met pikhouwelen, schoppen en kettingzagen hebben ze ze omgevormd en heropend voor het mountainbiken.

Ook wij kennen deze paden in het hart van de Pyreneeën. We kwamen er al tijdens deze ontdekkingstocht in 2017 en ook tijdens de Trans-Nomad in 2019 reden we in deze omgeving rond. Dit verhaal weerspiegelt ook soortgelijke verhalen bij ons en het openen en onderhouden van oude paden is vaak de gemakkelijkste manier om je speelveld legaal uit te breiden.

Neem zeker ook een kijkje op de bijhorende website https://experience.orbea.com/en/trail-tales. Zij die zich op deze website registreren, krijgen de volgende episodes in avant-première te zien.

Foto’s copyright Orbea