Trail Tales | Aflevering 5: De Cowboy van Guara

Door Paul Humbert -

  • Natuur

Trail Tales | Aflevering 5: De Cowboy van Guara

Door niet verder te kijken dan onze fiets en de techniek, vergeten we vaak andere verhalen die ook onze sport maken tot wat mountainbiken vandaag is. Dat is het doel van de serie Trail Tales, die er kwam op initiatief van Orbea: verhalen vertellen die deel uitmaken van de cultuur en de geschiedenis van de MTB. In vijf afleveringen brengt deze serie een ode aan diegenen die hun steentje hebben bijgedragen aan onze sport. Voor deze vijfde aflevering trekken we naar de voet van de Pyreneeën waar Bertrand, de Cowboy van Guara, ons meeneemt door de Sierra de Guara.

De Spaanse Sierra de Guara is een woest gebied, verscheurd door kronkelende canyons en onderbroken door rotsachtige bergkammen. Het iseen gebied waar de winters ijskoud zijn en de zomers heet.Op dit soort plekken kom je soms iemand tegen die zo perfect opgaat in zijn omgeving dat het lijkt alsof hij er altijd al is geweest, en dat is het geval wanneer je Bertrand ontmoet en zijn geschiedenis hoort.

“Ik was ooit op reis in de Afrikaanse woestijn waar ik andere Franse toeristen heb ontmoet die ik een paar maanden later bij hen thuis wilde opzoeken. Ik kreeg te horen dat ze op vakantie waren naar Spanje en men legde me uit waar ik hen zou kunnen vinden. Ik kwam hier toe en er waren geen wegen; ik moest mijn auto op een parkeerplaats achterlaten en naar een verlaten dorp lopen waar ik ze eindelijk vond. Er was hier niets. Na een week keerde ik terug naar Normandië, laadde mijn auto met alles wat ik had en keerde terug naar hier … om er te blijven. Dat was 40 jaar geleden.” 

“Ik was 20 jaar oud en ik was op zoek naar veel open ruimte, de natuur … Er was veel vegetatie, maar net zoals in de woestijn vond je hier amper een menselijke voetafdruk. Na verloop van tijd ontdekte ik hier een ruïne en ginder een stuk muur. Nog wat verder ook nog een bron. Ooit was het hier dus wel bewoond, maar op dat moment was alles compleet verlaten en klaar om opnieuw ontdekt te worden.”

Het avontuur

“Ik was speleologie-instructeur. Als je aan speleologie doet en op verkenning gaat, kun je grotten bezoeken waar iedereen naartoe gaat, maar het is altijd beter om nieuwe dingen te ontdekken. Het geeft een speciaal gevoel wanneer je een grot bezoekt waar nooit eerder iemand is geweest. Hier had ik bijna exact datzelfde gevoel.”

“Bijna, omdat ik wist dat ik in de voetsporen trad van mensen die hier ooit hadden geleefd. Er waren weinig sporen, maar ik was op zoek naar de overblijfselen ervan, van mensen die alles wisten over de natuur en de omgeving waarin ze leefden. Mensen die wisten hoe ze de natuur respectvol moesten gebruiken en wilden beschermen voor de volgende generaties.”

Meer over Trail Tales op de bijhorende website https://experience.orbea.com/en/trail-tales.

Foto’s copyright Orbea

DoorPaul Humbert