Transfers 2022: het grote overzicht

Door Léo Kervran -

  • Sport

Illustratieve afbeelding van het artikel: "Transfers 2022: het grote overzicht"

Crosscountry, marathon, enduro, downhill … allemaal disciplines met hun eigen teams en renners en dus ook bijhorende transfers of nieuwigheden. We maakten een overzicht van de stoeltjesdans die in het tussenseizoen 2021-2022 heeft plaatsgevonden en indien nodig ook een update zal krijgen.

Crosscountry

Beginnen doen we met de XC-discipline waar we vooral zien dat de teams de ontluikende talenten maar al te graag voor meerdere jaren aan zich verbinden.

© Cannondale Factory Racing
© Cannondale Factory Racing

Een van de meest gewilde rensters van dit moment is ongetwijfeld de nog maar 19-jarige Mona Mitterwallner. Zij slaat de deuren dicht bij het Duitse Trek-Vaude en is voortaan te zien in de kleuren van het Cannondale Factory Racing team. Kopman Henrique Avancini en de vorig jaar aangeworven Simon Andreassen en Alan Hatherly blijven het team trouw. Van de Duitser Manuel Fumic moeten we echter afscheid nemen, die heeft zijn fiets in het tussenseizoen aan de wilgen gehangen.

© Trek Factory Racing
© Trek Factory Racing

We eindigen onze round-up van de Noord-Amerikaanse teams met Trek Factory Racing waar het contract van Stéphane Tempier niet werd verlengd. Tempier zal ook in 2022 aan de startlijn staan van de grootste wedstrijden, maar hij heeft nog niet bekendgemaakt met welk team dat zal zijn. In zijn plaats wist Trek twee beloftevolle talenten aan te werven: de Roemeen Vlad Dascalu (in 2019 wereldkampioen en wereldbekerwinnaar U23; 7de op de OS in Tokio en 2de in de World Cup van Snowshoe 2021) en de Amerikaan Riley Amos (vorig jaar in zijn eerste seizoen bij de beloften meteen goed voor twee wereldbekerzeges). Beide renners reden ook in 2021 op een Trek, zij het onder de vlag van Trek-Pirelli (Dascalu) en het Bear National Development Team (Amos). Anton Cooper, Jolanda Neff, Evie Richards en Maddie Munro maken het team compleet.

Bij de Franse teams krijgt Absolute Absalon-BMC een nieuwe naam. Voortaan spreken we over BMC MTB Racing wanneer we het hebben over het door Julien Absalon geleide team. De Italiaan Juri Zanotti (ex KTM-Protek) is de nieuwkomer in het team; Pauline Ferrand-Prévot, Titouan Carod, Filippo Colombo en Mathis Azzaro zijn de blijvers.

Bij KMC-Orbea namen ze deze winter afscheid van Milan Vader, die zich in 2022 bij Jumbo-Visma op de weg zal concentreren, en Victor Koretzky, die hetzelfde gaat doen bij B&B Hotels/KTM. Ook Thomas Litscher zegt het team vaarwel, de Zwitser gaat in 2022 aan de slag bij het Poolse Kross Orlen Cycling Team (waar Maja Włoszczowska na een lange carrière afscheid heeft genomen van de competitiesport). Drie renners dus die vertrekken, maar ook vier nieuwe gezichten: naast de jonge Belg Pierre de Froidmont (ex BH-Wallonie) is de Deen Sebastian Fini (ex CST-PostNL-Bafang) de bekendste naam. Ook de Noor Erik Hægstad maakt de overstap terwijl de Estse Janika Loiv naast Malene Degn de eer van het team hoog moet houden bij de vrouwen. Ook de Fransman Luca Martin is een blijver.

Nog iemand die in 2022 regelmatig op de weg te zien zal zijn, is de Belgische kampioen Jens Schuermans. Op de weg zal de Limburger de kleuren verdedigen van het Nederlandse Beat Cycling, op de mountainbike blijft hij zijn team Creuse Oxygène Guéret trouw.

© Irmo Keizer
© Irmo Keizer

Dichter bij huis heeft Lotte Koopmans een droomtransfer te pakken naar CST-PostNL-Bafang van teammanager Bart Brentjens. Koopmans vindt daar Anne Tauber, Yana Belomoina, David Nordemann en Martins Blums terug. Naast de eerder genoemde Sebastian Fini (Orbea-KMC), vertrekt ook Mariske Strauss (privéteam).

Marathon

Wout Alleman koos in 2021 voluit voor het langere werk en brak bij DMT Racing eindelijk door met de Belgische titel XCM als kers op de taart. Na één seizoen trekt hij de deur bij DMT echter al achter zich dicht om over te stappen naar het Wilier Triestina – Pirelli Factory Team.

© Wilier Triestina – Pirelli Factory Team
© Wilier Triestina – Pirelli Factory Team

In dit team vinden we een groot deel terug van het oude Trek-Pirelli, zoals Fabian Rabensteiner, Samuele Porro, Daniel Geismayr, Simone Avondetto, Gioele De Cosmo en Janis Baumann. De Italiaanse Giada Specia is net als Alleman nieuw bij het team.

© Buff Megamo Team
© Buff Megamo Team

Nieuwe kleurtjes zijn er ook voor Hans Becking. Zijn team zag sponsor Scott afhaken en het is het Spaanse Megamo dat de vrijgekomen plaats als fietsenleverancier en shirtsponsor inneemt. Buff blijft wel trouw aan het team dat voortaan luistert naar de naam Buff Megamo Team. De ploegmakkers van de Nederlandse kampioen XCM zijn ondertussen ook gekend, dit zijn ze: Txell Figueras, Guillem Cassú, Enrique Morcillo, Naima Madlen, José Dias, Hugo Drechou en Peeter Pruus.

© Soudal-Lee Cougan
© Soudal-Lee Cougan

Tweevoudig wereldkampioen Hector Leonardo Paez wordt dit jaar 40 maar denkt nog niet aan stoppen en breit nog een seizoen vast aan zijn rijkgevulde carrière. De Colombiaan vervoegt het Italiaanse Soudal-Lee Cougan waar hij het gezelschap krijgt van de Rus Aleksei Medvedev en de Italianen Tony Longo, Daniele Mensi, Stefano Valdrighi en Massimo Rossa.

Downhill

Ook in het downhill was de transfermarkt afgelopen winter levendig te noemen.

Een van de aankondigingen die het meeste ophef maakte, is natuurlijk die van Santa Cruz Syndicate dat één renner zag vertrekken maar er drie bijkreeg. Om het vertrek van Luca Shaw te compenseren, heeft het Californische merk de hulp ingeroepen van Laurie Greenland, Nina Hoffmann en Jackson Goldstone. Samen met kopman en wereldkampioen Greg Minnaar zullen zij de Syndicate-trui ongetwijfeld vaak tonen in de grote wedstrijden.

© Canyon CLLCTV
© Canyon CLLCTV

Luca Shaw trekt naar Canyon CLLCTV waar hij Troy Brosnan en Mark Wallace terugvindt. De jonge Australiër Kye A’Hern, in 2019 wereldkampioen bij de junioren, verlaat dan weer Canyon CLLCTV voor NS Bikes UR Team. Ook de Slovaakse Vanesa Petrovska (16 jaar, 5de in de DH van Crankworx Innsbruck) is nieuw in dat team. Na een profbestaan van 20 jaar heeft Mick Hannah beslist om niet langer deel te nemen aan de World Cup DH.

© MS Mondraker
© MS Mondraker

Bij MS Mondraker werd de door het vertrek van Laurie Greenland vrijgekomen plek ingenomen door David Trummer. De Oostenrijker van 27 verraste in 2020 met een tweede plaats op het WK Downhill. Trummer zat na het ‘stopzetten’ (officieel heeft men het over een pause) van YT Mob zonder team.

© Forbidden
© Forbidden

Er komt een einde aan de samenwerking tussen Connor Fearon en Kona! De Australiër reed al van zijn 17de voor het merk maar nu na 10 jaar scheiden hun wegen. Fearon waagt zich aan een nieuw avontuur met Forbidden, een klein Canadees merk dat een jaar na het enduroteam ook een DH-team opricht. Ook de Canadees Magnus Manson en Matt Dupelle, de voormalige teammanager van Kona, maken de overstap.

Ook bij Intense waren er enkele verschuivingen. Neko Mulally verlaat het team en in zijn plaats komen Joe Breeden (ex-NS Bikes UR Team) en Dakotah Norton (ex-YT Mob) erbij. Zij worden er ploegmaats van Aaron Gwin en Seth Sherlock.

Neko Mulally waagt zich dan weer aan een bijzonder avontuur. Hij zal in 2022 op fietsen rijden die hij zelf ontworpen heeft en die gelast werden in het Amerikaanse Vermont. We wisten dat de Amerikaan graag experimenteerde met zijn fietsen maar hier gaat hij dus nog een stapje verder. Zijn dit de eerste stappen van een nieuw merk?

© Devinci
© Devinci

Met freeridelegende Cam Zink bevinden we ons in een aparte categorie. Zink zat sinds 2020 zonder officiële fietssponsor (hij reed sinds 2014 op YT) maar hij tekende nu een contract van meerdere jaren met Devinci. Daar zal hij vooral materiaal gaan testen en mee rond de tafel staan bij het ontwerpen van fietsen.

© Trailkind
© Trailkind

Van Belgische zijde, is Roos Op de Beeck momenteel te zien op een Santa Cruz Bullit e-bike. Ze wordt voor dit seizoen immers ondersteund door DC Team Bike, de fietswinkel van oud-downhiller Cedric Denis in Namen. Voor haar downhill wedstrijden blijft ze rijden op haar Mondraker Summum. Het Spaanse merk is immers ook verkrijgbaar bij Cedric. Voor haar onderdelen heeft ze nog steeds de ondersteuning van Hope, Schwalbe, The Wheelstuff, Aphex & Fox Racing.

Enduro

In de enduro-discipline is het voorlopig nog wat koffiedik kijken. Vele renners kondigden reeds hun vertrek aan maar slechts weinigen vertelden erbij waar ze naartoe zouden trekken.

De meest in het oog springende transfer is ongetwijfeld die van Martin Maes die heeft getekend bij het Orbea-Fox Enduro Team en dus GT verlaat. Het Spaanse merk behoudt daardoor een topper in zijn rangen nadat Damien Oton besliste om te stoppen met competitie. Ook Evan Wall verlaat het team.

Noga Korem blijft echter niet alleen achter bij de endurotak van GT Factory Racing, want het team wist Katy Winton te rekruteren. Na een jaar voor een privéteam te hebben gereden (ondersteund door onder meer Nukeproof en Sram), mag de Schotse in 2022 dus opnieuw in de veilige en comfortabele schoot van een merkenteam de baan op.

Bij Ibis neemt men afscheid van Bex Baraona. De Schotse, die vorig jaar haar eerste EWS won in Tweed Valley, heeft haar nieuwe team nog niet bekendgemaakt. Zij wordt bij het Ibis Cycles Enduro Team vervangen door Raphaela Richter die haar eerste profcontract ondertekende.

Door Léo Kervran