Verkenning | De Amblève maakt zich op om historie te schrijven

Door Christophe Bortels -

  • Natuur

Verkenning | De Amblève maakt zich op om historie te schrijven

Op 6 en 7 mei 2017 zal de Amblève het decor zijn voor een uitzonderlijk weekend, want dat weekend staat er voor het eerst een mtb-marathon gepland in deze prachtige streek. En natuurlijk mogen we er ook de endurowedstrijd niet vergeten, die ondertussen is uitgegroeid tot een heuse klassieker; of nog het combiklassement en de toertochten … Op een kleine tien dagen van dit grootse evenement in één van de mooiste gebieden van België, trok VojoMagazine al op pad om enkele van de leukste passages van de Légende Marathon en de Légende Enduro te verkennen. Volg de gids …

Amblève Légende Marathon

77 kilometer en 2200 hoogtemeters: dat staat er de deelnemers aan de Amblève Légende Marathon op 7 mei te wachten. Na La Hallonienne, die midden april werd verreden, is dit de tweede van de zeven manches van de BAMS 2017 (Belgian Ardennes Marathon Serie)!

De vallei van de Ninglinspo is een paradijs voor wandelaars en tevens één van de hoogtepunten tijdens de Enduro van de Amblève. De marathon kon hier dan ook niet wegblijven en in de eerste wedstrijdhelft zal je dan ook door dit prachtige stukje natuur rijden.

En natuurlijk kunnen we ook niet buiten de wortels en rotsen die deel uitmaken van de charme van de streek en die het parkoers zowel bergop als bergaf wat extra pit zullen geven!

De Légende Marathon zal ook enkele stroken aandoen die in het verleden al deel uitmaakten van de Enduro van de Amblève …

… maar, wees gerust, de moeilijkste passages zal men links laten liggen! Zoals deze spectaculaire drop die Bobaf en zijn team als te gewaagd beschouwen voor de marathon, vooral ook omdat zelfs sommige endurorenners deze drop al als te moeilijk catalogeren.

Toch zal het parkoers eerder technisch zijn, vooral in de eerste helft. De tweede helft wordt dan weer iets makkelijker.

“We wilden een marathon organiseren naar de geest van de Enduro van de Amblève: de deelnemers zijn dus gewaarschuwd dat het best moeilijk zal worden”, legt Bobaf uit.

Voor zij die liever een lichter menu op hun bord zien, staat er ook een korte versie van de marathon op het programma (45 kilometer). Deze wedstrijd zal niet meetellen voor de BAMS, maar men voorziet wel een aparte uitslag. Tevens is er ook een combiklassement voorzien voor zij die zowel aan deze marathon van 45 kilometer deelnemen als de enduro van de dag voordien.

Amblève Légende Enduro

Laat ons het nu even over die enduro hebben. Dit is echt één van de referenties in de Benelux en vanaf nu luistert deze wedstrijd naar de naam Amblève Légende Enduro (en niet langer Enduro van de Amblève). Maar wat niet veranderde, is de schoonheid van de wedstrijd en het hoge technische gehalte. De enduro zal dit jaar bestaan uit maar liefst acht specials, voor een totaal van 40 kilometer en tussen de 1300 en 1500 hoogtemeters! Deze tweede manche van de Belgian Enduro Cup zal dit jaar ook (voor het eerst) dienst doen als Belgisch kampioenschap enduro!

Op het programma staan de gevestigde klassieke hot spots en verder werd ook een oude special helemaal hertekend. Een andere special is dan weer volledig nieuw en ook de ‘show’ special onder de brug van de autosnelweg staat nog steeds op het programma.

En dit is het meest delicate stuk van de nieuwe special: een ‘blinde’ drop! Maar al bij al valt het wel mee en voor de minst moedigen zal er ook een chicken way voorzien worden …

Amblève Légende Rando

En voor zij die allergisch zijn aan de chronometer verhuisde de toertocht van Harzé (Challenge Stany Smol) – die normaal eind augustus plaatsvindt – naar begin mei om het programma aan de Amblève te vervolledigen! Er zullen op zondagmorgen vijf afstanden op het programma staan, gaande van 15 tot 58 kilometer.

Meer info over het programma vind je hier: randobang.blogspot.be

DoorChristophe Bortels