Verkenning | Elsass Bike: een kleine marathon die volwassen wordt!

Natuur
2 June 2017 — Paul Humbert

Door de gemoedelijke sfeer die er heerst, zou je de Elsass Bike ergens kunnen indelen tussen een toertocht en een marathon in, en dat merk je ook aan de aankomst, waar op elke finisher een glas schuimwijn staat te wachten. Maar de Elsas Bike, die dit jaar aan zijn derde editie toe is, wordt stilaan volwassen en we namen de tijd om samen met de organisatie te bekijken wat er de deelnemers op 1 en 2 juli te wachten staat in de Elzas.

Voor de moedigsten liggen er begin juli 130 kilometer aan paden te wachten, maar de deelnemers kunnen kiezen uit twee formules: ofwel opteren ze voor de marathon, die het succes vormt van de Elsass Bike, ofwel voor een rustigere en toegankelijkere toertocht. Welke formule de deelnemers ook kiezen, ze zullen telkens de bossen in het noorden van de Elzas en rond het kasteel van Wangenbourg doorkruisen. Het parkoers op zich is niet extreem en voor iedereen haalbaar, maar je moet natuurlijk wel over een goede conditie beschikken als je je op de marathon stort. De afstanden van die marathon variëren namelijk tussen de 90, 110 en 130 kilometer; aan jou om een verstandige keuze te maken.

Maar weet ook dat het mogelijk is om de grootste brok in twee dagen af te leggen. Zo is er iets meer tijd om te genieten, maar moet je het sportieve aspect toch niet laten vallen.

Er staan dus ook enkele toertochten op het programma van de Elsass Bike. Deze zijn iets toegankelijker, maar de schoonheid van het parkoers blijft hetzelfde. Het grootste verschil met de marathonversie van de Elsass Bike is de grootte van de zak goodies die bij de inschrijving hoort. Moest je je toch voor de marathon inschrijven, dan zal je je een prof wanen, want de organisatie bereidt in dat geval een sticker voor met je naam op.

Het hart van de Elsass Bike wordt natuurlijk gevormd door de paden en dat wordt uitermate gewaardeerd door de deelnemers. De organisatie merkt op dat heel wat deelnemers van de vorige edities ook dit jaar weer zijn ingeschreven. Geen enkele chrono zal je prestatie een sanctie opleggen, maar het bos en de lastige bospaden zullen de minst getrainden onder ons echter wel snel tot de orde roepen. Terugkeren naar een bepaalde wedstrijd betekent ook vaak afrekenen met een oude vijand (die tijd van vorig jaar verbeteren, weet je wel) of een stap vooruit zetten en kiezen voor een langere afstand.

Dankzij een akkoord met de plaatselijke natuurverantwoordelijken kan de Elsass Bike elk jaar andere paden opzoeken. Tussen ons gezegd en gezwegen, ook dat is een reden waarom we terugkeren.

Verder herinneren we ons ook nog de enorme bevoorrading van vorig jaar, inclusief chocoladefontein, en de zeer vriendelijke vrijwilligers. We hoorden zelfs geruchten van een orkestje en een nog rijkelijker gevulde bevoorrading die de renners dit jaar zou opwachten rond Neustadtmühle. Met zo’n naam kan je maar beter de pijlen volgen, want anders loop je de kans dat je een verkeerde naam ingeeft in je gps …

Tijdens de Elsass Bike slalom je tussen de kastelen en dorpen op een soms zanderige en soms vettige ondergrond.

Het kleine dorpje Wangenbourg maakt zich dan ook op om het eerste weekend van juli de fiets een eresaluut te geven, want naast de Elsass Bike en zijn marathons en toertochten, vindt er ook nog een cyclosportieve plaats en heel wat andere activiteiten die een link hebben met de fiets. Zo staat er ook een trial op het programma, is er de mogelijkheid om e-mountainbikes te testen of kan je er toeristische plekjes bezoeken …

Vorig jaar telde de organisatie 120 vrijwilligers en dit jaar zullen ze nog talrijker zijn om jullie te ontvangen.

Of het nu op de paden of aan de aankomst is, op 1 en 2 juli zien we jullie terug in Wangenbourg voor de derde editie van de Elsass Bike.

Meer info vind je op de website: http://www.elsassbike.fr