Verkenning | Elsass Bike: een kleine marathon die volwassen wordt!

Door Paul Humbert -

  • Natuur

Verkenning | Elsass Bike: een kleine marathon die volwassen wordt!

Door de gemoedelijke sfeer die er heerst, zou je de Elsass Bike ergens kunnen indelen tussen een toertocht en een marathon in, en dat merk je ook aan de aankomst, waar op elke finisher een glas schuimwijn staat te wachten. Maar de Elsas Bike, die dit jaar aan zijn derde editie toe is, wordt stilaan volwassen en we namen de tijd om samen met de organisatie te bekijken wat er de deelnemers op 1 en 2 juli te wachten staat in de Elzas.

Maar weet ook dat het mogelijk is om de grootste brok in twee dagen af te leggen. Zo is er iets meer tijd om te genieten, maar moet je het sportieve aspect toch niet laten vallen.

Er staan dus ook enkele toertochten op het programma van de Elsass Bike. Deze zijn iets toegankelijker, maar de schoonheid van het parkoers blijft hetzelfde. Het grootste verschil met de marathonversie van de Elsass Bike is de grootte van de zak goodies die bij de inschrijving hoort. Moest je je toch voor de marathon inschrijven, dan zal je je een prof wanen, want de organisatie bereidt in dat geval een sticker voor met je naam op.

Het hart van de Elsass Bike wordt natuurlijk gevormd door de paden en dat wordt uitermate gewaardeerd door de deelnemers. De organisatie merkt op dat heel wat deelnemers van de vorige edities ook dit jaar weer zijn ingeschreven. Geen enkele chrono zal je prestatie een sanctie opleggen, maar het bos en de lastige bospaden zullen de minst getrainden onder ons echter wel snel tot de orde roepen. Terugkeren naar een bepaalde wedstrijd betekent ook vaak afrekenen met een oude vijand (die tijd van vorig jaar verbeteren, weet je wel) of een stap vooruit zetten en kiezen voor een langere afstand.

Dankzij een akkoord met de plaatselijke natuurverantwoordelijken kan de Elsass Bike elk jaar andere paden opzoeken. Tussen ons gezegd en gezwegen, ook dat is een reden waarom we terugkeren.

Verder herinneren we ons ook nog de enorme bevoorrading van vorig jaar, inclusief chocoladefontein, en de zeer vriendelijke vrijwilligers. We hoorden zelfs geruchten van een orkestje en een nog rijkelijker gevulde bevoorrading die de renners dit jaar zou opwachten rond Neustadtmühle. Met zo’n naam kan je maar beter de pijlen volgen, want anders loop je de kans dat je een verkeerde naam ingeeft in je gps …

Tijdens de Elsass Bike slalom je tussen de kastelen en dorpen op een soms zanderige en soms vettige ondergrond.

Het kleine dorpje Wangenbourg maakt zich dan ook op om het eerste weekend van juli de fiets een eresaluut te geven, want naast de Elsass Bike en zijn marathons en toertochten, vindt er ook nog een cyclosportieve plaats en heel wat andere activiteiten die een link hebben met de fiets. Zo staat er ook een trial op het programma, is er de mogelijkheid om e-mountainbikes te testen of kan je er toeristische plekjes bezoeken …

Vorig jaar telde de organisatie 120 vrijwilligers en dit jaar zullen ze nog talrijker zijn om jullie te ontvangen.

Of het nu op de paden of aan de aankomst is, op 1 en 2 juli zien we jullie terug in Wangenbourg voor de derde editie van de Elsass Bike.

Meer info vind je op de website: http://www.elsassbike.fr

DoorPaul Humbert