Voorbeschouwing BK MTB Houffalize: het parkoers van a tot z ontleed!

Sport
4 June 2019 — Jan Geys
Dat het oude wereldbekercircuit van Houffalize opnieuw het strijdtoneel zou worden van een wedstrijd van belang, wisten we al langer. Deze zomer strijken de beste Belgische renners immers neer in Houffalize voor de nationale titelstrijd. Vojo trok naar het charmante stadje diep in de Ardennen om er samen met de organisatie en de Belgische Wielerbond het parkoers van het komende Belgische kampioenschap crosscountry te verkennen.

Voor de laatste grote internationale wedstrijd in Houffalize moeten we ondertussen zeven jaar terug in de tijd. In 2012 palmde het kruim van de MTB-wereld voor het laatst de flanken van de Sertomont in voor een wereldbekermanche. Voor de laatste strijd om de tricolore trui op het grondgebied van Houffalize moeten we zelfs al een kwarteeuw terug in de tijd, naar 1994! Benny Heylen won toen voor het tweede jaar op rij de nationale kampioenschappen MTB.

Hier en daar op het parkoers herinneren restanten als stille getuigen aan dit glorieuze verleden.

Om die tijden van weleer weer tot leven te wekken, steken het gemeentebestuur van Houffalize en het Team 123VTT onder leiding van Rémy Docquier dit jaar de handen uit de mouwen. Samen ontvangen zij op 20 en 21 juli 2019 de 32ste editie van de Belgische kampioenschappen XCO.

Het parkoers

We vallen meteen met de deur in huis met de grootste nieuwigheid, de aankomstzone. Die verhuist naar de top van de Sertomont, daar waar ooit de start gates van de 4X naar beneden ploften. De provisorische kalklijn die de finish aanduidt, is de start van onze verkenning.

Dat het de organisatie onder leiding van Rémy Docquier menens is, bewijst de aanpak van dit BK. Alles wordt tot in de puntjes voorbereid als ware het een wereldbeker MTB en daar is een goede reden voor, maar meer daarover later. Naast de aankomstzone (daar waar de auto’s staan) wordt een deel van het struikgewas verwijderd (op de voorgrond op de foto) om er een grote VIP-tent te kunnen neerpoten. Het 360 graden zicht op het circuit zal inbegrepen zijn.

Vooraleer je kunt finishen, moet je natuurlijk starten. Dat gebeurt niet in het gezellige centrum van Houffalize, maar wel hier in de Rue de la Roche, aan de Moulin Bock.

Van de Moulin Bock gaat het richting het centrum om bij de brandweerkazerne links de Sertomont op te sprinten. Via een lange en steile klim gaat het een eerste keer richting de aankomst, waar nog x-aantal rondes zullen wachten op de renners.

Al snel volgt de eerste singletrack …

… en het wordt nog spectaculairder met de halsbrekende duik naar de spuitgasten van Houffalize.

Via de 4X-piste gaat het terug naar boven, waarna het parkoers eerst een ommetje maakt langs de Ourthe om daarna als een slang over de Sertomont slingeren. Hier en daar zijn er nog aanpassingen gepland zodat het publiek vlot van punt a naar punt b kan wandelen. Of dat publiek kan ook beslissen om op een en dezelfde plaats te blijven, want op meerdere plaatsen zul je de renners meerdere keren kunnen aanmoedigen.

Zoals hier bijvoorbeeld, waar de renners eerst onder de brug doorrijden om wat later via de brug naar beneden te komen en rechts het bos in te duiken.

Ook de houten modules werden keurig onder de loep genomen.

Op deze plaats werkt men aan een nieuwe drop. Bedoeling is om bovenop de boomstam die er al ligt, er nog eentje toe te voegen.

Verkijk je niet op deze foto, want deze klim is steiler dan je denkt.

De laatste afdaling van het circuit is niet de minste. Via tal van haarspeldbochten, waar op heel wat plaatsen de rotsen vervaarlijk dicht bij de pedalen komen, gaat het opnieuw naar de Moulin Bock.

We naderen het einde. Wanneer je opnieuw de finish passeert heb je er een lus van 4690 meter en 217 hoogtemeters opzitten. Op voorwaarde natuurlijk dat de aanwezige delegatie van de wielerbond dit circuit goedkeurt.

Naar een wereldbeker in 2022?

Keert de wereldbeker MTB ooit terug naar Houffalize? Ook die vraag brandde op onze lippen tijdens de persconferentie. Als het van de organisatie en het gemeentebestuur afhangt wel! “Eerst gaan we echter de violen stemmen tijdens de organisatie van dit BK”, aldus burgemeester Marc Caprasse. “Als alles goed gaat, zullen we ook in 2020 en 2021 gastheer zijn van de Belgische kampioenschappen MTB. In 2022 volgt dan misschien een nieuwe wereldbekermanche.”

“Maar niet tegen elke prijs”, zijn schepen van sport Marc Knoden en de burgemeester het unaniem eens. Iedereen heeft goede herinneringen aan Houffalize en de sleutel tot succes is er in ieder geval. Vroeger was er een financieel struikelblok wegens de te hoge eisen, maar we gaan de handschoen opnemen en kijken wat het lastenboek van de UCI inhoudt. Pas dan volgt de beslissing.”

Moest het zover komen, dan zal het huidige team rond Rémy Docquier er niet alleen voor staan. “Onze club 123VTT is duidelijk te klein voor zo’n evenement”, aldus Rémy. “Moest het ooit zover komen, dan zullen we samen met Golazo, de organisatie achter de Roc Marathon, de handen in elkaar slaan.”

De mountainbikes worden nog lang niet aan de haak gehangen in Houffalize, zoveel is na afloop van deze verkenning wel duidelijk. De eerste aanzet voor een succesvol Belgisch kampioenschap XC, na de gemengde reacties na afloop van het BK in Westouter vorig jaar, is alvast gegeven. En met de gratis inkom valt ook dat excuus weg om tijdens het weekend van 20 en 21 juli 2019 niet naar Houffalize af te zakken. Vojo zal er in ieder geval van de partij zijn!

Meer info op www.facebook.com/events