WK Mountainbike Cairns: de perfecte Zwitserse coup

Door Jan Geys -

  • Sport

WK Mountainbike Cairns: de perfecte Zwitserse coup

Stoffige tracks, venijnige rotsblokken, de vochtige warmte in de jungle, het Great Barrier Reef … het Australische Cairns verwelkomde de wereldtop in het mountainbiken met enkele geweldige ingrediënten om van de wereldkampioenschappen MTB 2017 een pareltje te maken. En de Zwitsers pleegden er een (bijna) perfecte coup tijdens de XC-wedstrijden …

Nadat de Zwitserse Sina Frei bij de dames U23 de dans opende, walsten ook Jolanda Neff en Nino Schurter de concurrentie plat in hun respectievelijke wedstrijden.

Jolanda Neff kende in 2017 een moeilijke seizoensstart, maar wie maalt daar nu nog om. In Cairns behaalde ze de mooiste overwinning uit haar carrière en het komende jaar zullen we de ravissante Zwitserse dan ook mogen bewonderen in de regenboogkleuren.

Het was Linda Indergand die de Zwitserse trein op sleeptouw nam in de startloop, gevolgd door Jolanda Neff en de vroegere sprintkoningin Kathrin Stirnemann (Stirnemann was in 2014 wereldkampioene XCE).

Terwijl Stirnemann vooraan wegzakte, kwam Linda Indergand stevig ten val. Deze laatste moest haar weg dan ook vervolgen met een stevige bloedneus, dus nam Jolanda Neff in de eerste ronde de touwtjes al in handen.

Nog niet te stevig, want de Britse Annie Last mocht nog even van het wiel van de Zwitserse profiteren.

Uittredend wereldkampioene Annika Langvad was in de tweede helft van het seizoen duidelijk in minder goede doen dan in de eerste helft, toen ze de wereldbeker in Nove Mesto won en wereldkampioene XCM werd. Ze wijt dit aan de energie die het afronden van haar studies (Langvad kan zich nu officieel tandarts noemen) heeft gekost in combinatie met het zware wedstrijdseizoen. Langvad werd in Cairns pas 25ste.

Wel in goede doen was deze Pauline Ferrand-Prévot. De resultaten van de laatste weken lieten al het beste verhopen en in Cairns veroverde Prévot de bronzen medaille. De Française liet na afloop de emoties dan ook de vrije loop: “Een jaar geleden dacht ik aan stoppen en vandaag maak ik mijn droom waar om terug te keren op het hoogste niveau. Je ziet, je mag nooit opgeven en je moet in je dromen blijven geloven!”

De Britse Annie Last zal zich 2017 herinneren als het jaar waarin ze aansluiting maakte met de wereldtop, met winst in de wereldbekerwedstrijd van Lenzerheide en nu ook de zilveren medaille op het WK. Ze is daarmee de eerste Britse die een medaille wint tijdens de wereldkampioenschappen XC bij de elites.

Halfkoers had de Russische Irina Kalentieva (foto links) nog uitzicht op een medaille toen ze samen met Annie Last een duo vormde in de achtervolging op Jolanda Neff. Een fout in de vierde ronde deed haar de das om waardoor ze terugzakte naar de vijfde plaats, achter Maja Wloszczowska die vierde werd. De Canadese Emily Batty (foto rechts) moest tevreden zijn met de zevende plaats, nadat ze vorig jaar nog het brons veroverde.

De Nederlandse Anne Terpstra mag meer dan tevreden terugblikken op haar wereldkampioenschap. Terpstra vocht zich in de Australische jungle naar een mooie 12de plaats.

Githa Michiels moest na een val in de slotronde, waarbij haar schoen stuk ging, tevreden zijn met de 21ste plaats.

Voor Nino Schurter is het ondertussen dagelijkse kost geworden om de regenboogtrui aan te trekken. Schurter begon in 2009 aan zijn verzameling, in het Australische Canberra nota bene, en gaat nu al zijn zesde seizoen in als wereldkampioen, een absoluut record.

In de wedstrijd nam het viertal bestaande uit Jaroslav Kulhavy, Nino Schurter, Henrique Avancini en Maxime Marotte een snelle start. Even later zou de Zwitser Thomas Litscher in de kopgroep de plaats innemen van Maxime Marotte.

In de vierde ronde was het de beurt aan de Braziliaan Henrique Avancini om afscheid te nemen van zijn drie metgezellen. Avancini zou als vierde eindigen, één plaats hoger en hij mocht zich de eerste Braziliaanse medaillewinnaar op een WK XC noemen. Daarvoor krijgt hij volgend jaar in het Zwitserse Lenzerheide, in het hol van de leeuw, een herkansing.

Nino Schurter herinnert zich zijn verloren sprint tegen Jaroslav Kulhavy tijdens de OS van Londen nog maar al te goed. De Zwitser moest dan ook een plan bedenken om zich van de boomlange Tsjech te ontdoen.

Schurter hield het echter eenvoudig en één aanval volstond om zijn metgezellen los te gooien en voor de zesde keer wereldkampioen te worden!

Jaroslav Kulhavy was nog net te sterk voor Thomas Litscher, maar deze laatste maakte met zijn bronzen medaille het Zwitserse feestje compleet. Een verrassing? Niet echt, Litscher is een ex-wereldkampioen bij de U23 (Champéry 2011) die het, deels door blessureleed, moeilijk had om bij de elites door te breken. Maar daar is hij dit seizoen met verve in geslaagd.

De Nederlander Michiel van der Heijden nam een zeer snelle start en kon nadien zijn plaatsje vasthouden, hij werd verdiend veertiende.

De Belgen speelden geen rol van betekenis tijdens dit WK. Kevin Panhuyzen werd op de 48ste plaats de beste vertegenwoordiger van zijn vaderland.

Jens Schuermans moest al snel het hoofd buigen. Schuermans verloor al na 1 kilometer een contactlens, vervolgde ondanks die handicap toch zijn weg omdat inhalen op de track van Smithfield quasi onmogelijk is en besliste in de vierde ronde dan toch om een nieuwe contactlens te steken. Gevolg, een uitslag ver onder zijn niveau. Schuermans werd 54ste.

Voor Ruben Scheire betekende dit WK een terugkeer in competitie na een rotseizoen door een spierscheur boven de knie. Hoog lagen zijn verwachtingen dan ook niet en de 55ste plaats was het hoogst haalbare. Scheire zelf was daar best ontgoocheld over, maar met slechts enkele weken training in de benen mag je op een WK geen wonderen verwachten.

Nu het WK ten einde is draaien de renners stilaan hun rug naar het seizoen 2017 om er in 2018 weer fris tegenaan te gaan met nieuwe doelen waarover je natuurlijk ook weer alles zal kunnen lezen hier op Vojo!

De uitslagen van de verschillende wedstrijden vind je hier: www.vojomag.nl/?s=uitslag+wk+mtb+cairns+2017

DoorJan Geys