WK MTB 2023 | Team Relay: de Zwitserse precisie haalt het

Sport
10 August 2023 — Olivier Béart

Na de marathon van afgelopen zondag, is het op het WK in Glasgow nu de beurt aan de XC-specialisten om te strijden voor de titels. En naar goede gewoonte gaat hun WK van start met de Team Relay. In deze estafettewedstrijd, waarbij zes renners uit verschillende categorieën voor elk land strijden, sleepte Zwitserland de eerste gouden medaille in de wacht.

Strategisch, explosief, divers: de estafette is uniek in zijn soort en levert stelselmatig een interessant spektakel op. En dat was op het prachtige circuit van Glentress geen uitzondering. Nog eens kort de regels: in de estafette stelt elk land 6 renners – 3 mannen en 3 vrouwen – uit de categorieën U19, U23 en Elite op. Waar de samenstelling van de ploeg wordt opgelegd, is de volgorde van de renners dat niet. Dit maakt het tactisch zeer interessant!

Veel teams kozen voor een man onder de 23 jaar om de wedstrijd te openen. Dat was het geval voor Groot-Brittannië en Frankrijk, die de leiding nemen met de talentvolle Charlie Aldridge en Adrien Boichis. De Zwitser Dario Lillo volgt wat verderop, op zijn beurt gevolgd door Oostenrijk, Canada, Duitsland en Denemarken. De Belgische eliterenner Arne Janssens begint wat moeizamer aan de wedstrijd en klokt zijn ronde af op rang 9 (van de 14 deelnemende teams).

In de tweede ronde neemt de Britse junior Max Greensill wat meer afstand van de Fransman Julien Hemon.

Maar het is de jonge Deen Albert Philipsen – die enkele dagen geleden wereldkampioen werd op de weg bij de U19 – die voor de mooiste remonte zorgt. Jammer genoeg komt hij bij het ingaan van de laatste bocht ten val en verliest hij daar enkele kostbare seconden. “Ik was een beetje te nerveus, dat geef ik toe. Ik wilde het te goed doen en er was de opwinding om als team te rijden, … Gelukkig hinderde mijn val mijn teamgenoten niet te fel”, zei hij bij aankomst.

Oostenrijk, dat eerst eliterenner Maximilian Foidl en vervolgens U23-renner Mario Bair op pad had gestuurd, profiteert van de situatie om in de derde ronde de leiding over te nemen met junior Alexander Hammerle.

Voor Frankrijk is nu Loana Lecomte onderweg. Zij weet op te klimmen van de derde naar de tweede plaats. Groot-Brittannië is ondertussen weggezakt naar plaats 7, terwijl Zwitserland (met Linda Indergand) en Canada enkele plaatsen opschuiven naar voren.

In de vierde ronde zet Line Burquier het werk van haar teamgenote verder en brengt ze, ondanks felle weerstand van de Oostenrijkse juniore Katrin Embacher, Frankrijk naar de leiding. Ook Ronja Blöchlinger (voor Zwitserland) en Sofie Pedersen (voor Denemarken) maken weer een plaats goed in deze ronde waarin de crème de la crème van de U23-vrouwen aan het werk is.

De Franse U23-renster Anaïs Moulin neemt in de voorlaatste ronde de leiding over met 8 seconden voorsprong. Oostenrijk rijdt nog steeds vooraan, maar eindigt met twee vrouwelijke rensters, daar waar het merendeel van de teams hun mannelijke eliterenner voor de laatste ronde heeft gespaard. Dat wordt dus een onmogelijke opdracht voor de Oostenrijkers als je weet dat er nog namen als Nino Schurter en Jordan Sarrou jacht op je zullen maken.

In de vijfde ronde rijdt de Zwitserse juniore Anina Hutter de wedstrijd van haar leven. Ze gaat voorbij Oostenrijk en Frankrijk om als eerste de wissel uit te voeren en Nino Schurter in het strijdtoneel te gooien.

En die maakt het werk vakkundig af. Schurter heeft in zijn kleerkast duidelijk nog ruimte voor een extra wereldkampioenentrui!

Jordan Sarrou kan niets anders doen dan het gat stabiel houden op ongeveer vijftien seconden.

Zwitserland vernieuwt dus zijn wereldtitel van 2022 en bevestigt nog maar eens zijn dominantie in de estafette!

Frankrijk pakt het zilver, terwijl Denemarken in een spannend slot het nipt haalt voor Canada voor het brons. België eindigt als tiende, Nederland stuurde geen afvaardiging af.

Uitslag WK MTB Team Relay Schotland 2023:

Download (PDF, 368KB)