WK MTB Leogang 2020: wereldtitels downhill voor Balanche en Wilson!

Sport
12 October 2020 — Jan Geys

Na de Franse razzia in de crosscountry, was het de vraag of hun landgenoten net zoals de voorbije jaren ook het WK downhill zouden domineren. Maar ook de weergoden hadden in Leogang een vinger in de pap te brokken waardoor de piste vol valstrikken zat … 

Sinds donderdag spookte er een doemscenario door eenieders hoofd. Voor de DH-finales op zondag zag het weerbeeld er niet bepaald rooskleurig uit: de combinatie van lage temperaturen en neerslag (lees mogelijkheid tot sneeuw!) plaatste een vraagteken achter het al dan niet doorgaan van de finale. Indien deze finale zou geschrapt worden, voorziet het UCI-reglement dat de resultaten van de kwalificaties doorslaggevend zijn om de wereldkampioenen downhill 2020 te kronen! De kwalificaties  van vrijdag kregen meteen een geheel nieuwe dimensie …

 

 

Gelukkig kwam het niet zover en konden de finales normaal doorgaan. Alhoewel, het bleef maar regenen in Leogang waardoor de vergelijking met Champéry 2011 snel gemaakt was: steil, modder, glibberig en valpartijen …

Maar wie wist zich nu tot wereldkampioen te kronen?

Junioren

 

 

Traditiegetrouw mochten de jongsten het eerst het strijdtoneel in. Bij de vrouwen-junioren veroverde de Française (daar zijn ze weer) Lauryne Chappaz het eerste goud van de dag. Ze haalde het met een voorsprong van maar liefst 46 seconden op de Oostenrijkse Sophie Gutohrle. Het brons was voor een andere Française, Leona Pierrini, vrijdag nog goed voor de besttijd in de kwalificaties. Het is de tweede keer dat de familie Chappaz een gouden medaille mag vieren, nadat zus Mélanie drie jaar geleden in Cairns ook al het goud veroverde bij de junioren.

De jonge Belgische Siel Van der Velden bleef ontgoocheld met lege handen achter. Na een tweede tijd in de kwalificaties koesterde ze hoop op een medaille, maar ze werd in de finale slechts 7de.

Uitslag WK MTB DH Leogang 2020 vrouwen-junioren:

Download (PDF, 170KB)

Ook bij de mannen-junioren konden de winnaars van de kwalificaties hun snelle chrono’s niet verzilveren tijdens de finale. Matt Sterling, vrijdag nog de snelste, eindigde pas 43ste. Het was Oisin O’Callaghan die geschiedenis schreef en voor het eerst een gouden medaille in het downhill mee naar Ierland mag nemen. Achter hem eindigden twee Britten op plaats twee en drie: Daniel Slack en James Elliott.

Uitslag WK MTB DH Leogang 2020 mannen-junioren:

Download (PDF, 183KB)

Vrouwen

Grote ontgoocheling in het Oostenrijkse kamp nog voor de start van de vrouwen nadat topfavoriete Vali Höll forfait moest geven. De Oostenrijkse blesseerde zich bij haar laatste trainingsrun aan haar enkel. Net zoals XC-renster Laura Stigger, weer een thuisrenster die haar kansen niet kan verdedigen. Pikant detail: de in Leogang wonende Höll had tijdens de kwalificaties de snelste tijd achter haar naam staan, ook al was dit nog maar haar eerste WK bij de elites.

 

 

Myriam Nicole was de eerste die in deze moeilijke omstandigheden met een deftige run beneden kwam. De Française kwam ook wel ten val maar verloor daarbij slechts enkele seconden. Nicole in de hotseat met een voorsprong van 20 seconden, dat ziet er opnieuw goed uit voor het Franse kamp.

Maar wanneer niemand het nog verwachtte, kwam Camille Balanche als een duiveltje uit een doosje met een cleane run. De Zwitserse viel niet en verbeterde de tijd van Myriam Nicole met meer dan 3 seconden. Met enkel nog Marine Cabirou en Tracey Hannah die naar beneden moeten komen, is de Zwitserse al zeker van een medaille.

Marine Cabirou begint goed en knabbelt bovenaan de piste nog wat tijd van de besttijd, tot ze in de fout gaat. Ze herpakt zich en een goede tijd zit er nog steeds in tot ze opnieuw valt en alle hoop ziet vervliegen. Cabirou wordt 9de.

De spanning stijgt: Camille Balanche vs Tracey Hannah, de laatste op de piste. Geen van beiden won ooit eerder een wereldtitel. Aan het eerste tussenpunt heeft Hannah het voordeel, net zoals aan het tweede en derde tussenpunt … maar groot is het verschil niet. Een val kan alles nog verbrodden. Ook de Australische gaat tegen de grond, twee keer zelfs, waardoor er geen podium inzit voor haar.

 

 

Camille Balanche is dus de nieuwe wereldkampioene downhill. Een primeur voor Zwitserland in deze discipline! Het zilver is voor Myriam Nicole, het brons voor Monika Hrastnik.

Uitslag WK MTB DH Leogang 2020 vrouwen:

Download (PDF, 175KB)

Mannen

Gaat de wedstrijd bij de mannen een even verrassende winnaar opleveren en komt er in Leogang een einde aan de heerschappij van Loïc Bruni, die zich de laatste drie jaar tot wereldkampioen wist te kronen? In de kwalificaties was de Fransman nog goed voor de tweede tijd, een seconde na zijn landgenoot Loris Vergier.

Bovenaan de piste verschijnt de eerste smeltende sneeuw wanneer Jack Moir als eerste onder de vier minuten weet te duiken.

Zijn tijd wordt al snel verbeterd door Reece Wilson, die indruk maakt in de modder. Wilson is maar liefst zeven en een halve seconde sneller dan Moir!

 

 

Er resten nog een tiental renners en iedereen bijt zijn standen stuk op de tijd van Wilson.

Een agressief rijdende Rémi Thirion kan op zijn fiets blijven en eindigt op 5 seconden van Wilson. De Oostenrijker David Trummer doet nog iets beter en heeft slechts een drietal seconden meer nodig dan Wilson, die nog altijd in de hotseat zit.

Wat kan Greg Minnaar nog? Het antwoord kregen we al na een goede minuut. De Zuid-Afrikaan valt hard en weg zijn alle kansen …

Danny Hart won het beruchte WK van Champery en dus waren alle ogen op hem gericht in deze omstandigheden. Maar ook hij kwam tekort.

We zijn aan het laatste duel: Reece Wilson vs Loïc Bruni. De uittredende wereldkampioen had vooraf de druk al afgewend en aangekondigd dat hij in deze omstandigheden niet bij de favorieten hoorde en dat werd bevestigd. Bruni maakte te veel fouten. Zijn vijfde titel bij de elites zal niet voor dit jaar zijn …

 

 

Net zoals bij de vrouwen kregen we dus een onverwachte wereldkampioen. Reece Wilson pakt het goud mee naar Groot-Brittanië, het zilver is voor de Oostenrijker David Trummer en het brons voor de Fransman Rémi Thirion.

Uitslag WK MTB DH Leogang 2020 mannen:

Download (PDF, 191KB)

Foto’s Keno Derleyn / Vojo