WK MTB Les Gets 2022 | Pauline Ferrand-Prévot en Nino Schurter niet te stoppen!

Sport
29 August 2022 — Adrien Protano

Met de XCO-wedstrijden bij de elites werd het fantastische WK MTB in Les Gets in stijl afgesloten. De twee laatste gouden medailles gingen naar atleten die al wel wat ervaring hebben met de regenboogtrui. Bij de vrouwen won Pauline Ferrand-Prévot haar vierde wereldtitel, bij de mannen stond er opnieuw geen maat op Nino Schurter die nu al aan tien stuks zit!

Vrouwen

Ze heeft het gedaan! Na winst op vrijdagavond in de shorttrack, is Pauline Ferrand-Prévot voor eigen publiek nu ook de beste in de crosscountry. Een historische dubbel!

Net zoals op het EK vorige week in München, waar mechanische pech nadien roet in het eten zou gooien, koos Pauline Ferrand-Prévot voor een vroege aanval. Al in de eerste ronde haalt ze verschroeiend uit met een aanval waar niemand een antwoord op heeft.

Ook Loana Lecomte niet. Lecomte zet de achtervolging op haar landgenote in, wat verderop gevolgd door de Zwitserse Alessandra Keller en de Italiaanse Martina Berta. Terwijl PFP vooraan haar ritme heeft gevonden, lijkt Loana Lecomte het zichtbaar moeilijker te hebben met het waanzinnig hoge tempo van het wedstrijdbegin. Eerst wordt ze gepasseerd door het duo Keller-Berta, wat later ook door de Amerikaanse Haley Batten.

Bij het ingaan van de vierde ronde heeft Pauline Ferrand-Prévot al een voorsprong van 1’22”!

Alessandra Keller en Haley Batten vechten een robbertje uit voor de plaatsen twee en drie, terwijl Loana Lecomte nu vierde is in de wedstrijd. Martina Berta zijn we vooraan kwijtgespeeld, zij moest de materiaalpost in met een probleem aan haar crankstel.

Jolanda Neff komt zich plots ook mengen in de strijd om de medailles. De olympische kampioene van Tokio gaat voorbij het duo Keller-Batten en gaat als tweede de vijfde ronde in. Het goud is op dat moment wel geen haalbare kaart meer, want bij het ingaan van de laatste ronde telt de Zwitserse een achterstand van 1’33” op PFP. Haley Batten volgt als derde, op 18 seconden van Neff. Daarmee lijkt het podium gekend, want Keller volgt nog eens 43 seconden later.

Na een foutloze wedstrijd pakt Pauline Ferrand-Prévot haar tweede gouden medaille van dit weekend, nadat ze vrijdag ook al de beste was in de shorttrack. Met die twee wereldtitels zit de Française nu al aan een totaal van 11 stuks in het mountainbiken (2 XCO-titels bij de junioren, 4 bij de elites, 3 in de Team Relay, 1x in de marathon en 1x in de XCC). Daar mag je er ook nog één in het veldrijden en één op de weg bijtellen. Met haar vierde wereldtitel bij de elites evenaart ze het record van Gunn-Rita Dahle.

Jolanda Neff moet tevreden zijn met het zilver, Haley Batten pakt het brons.

Net zoals in München vallen Loana Lecomte en Pauline Ferrand-Prévot elkaar aan de finish in de armen, al zijn de rollen dit keer omgedraaid en moet Lecomte zelfs zonder medaille huiswaarts. Lecomte werd vierde, Alessandra Keller vijfde. Op de zesde plaats vinden we Anne Terpstra terug die nooit mee kon doen voor de medailles. Voor haar staat er volgende week in de finale van Val di Sole nog een eindzege in de wereldbeker op het spel. Anne Tauber werd 23ste, Emeline Detilleux 35ste, Lotte Koopmans 47ste, Sophie von Berswordt 54ste en Githa Michiels 60ste.

Uitslag WK MTB Les Gets 2022 vrouwen:

Download (PDF, 276KB)

Mannen

 

Vol vertrouwen na zijn overwinning in Mont-Sainte-Anne, nu drie weken geleden, neemt Titouan Carod bij aanvang van de wedstrijd de rest mee op sleeptouw. Enkel Tom Pidcock zit wat verderop. De kersverse Europese kampioen moet vanop de vijfde rij starten en als hij wil willen, moet hij zo snel mogelijk naar voren zien te geraken.

Maar niemand die van plan is om hem het makkelijk te maken, en al zeker Nino Schurter niet. De sluwe vos houdt het tempo ontzettend hoog.

In de tweede ronde volgt er een poging van Jordan Sarrou die wat graag een tweede keer wereldkampioen wil worden. De Fransman heeft het echter lastig op een passage door het bos waar we ook bij de vrouwen al heel wat rensters in moeilijkheden zagen.

En dat wordt meteen afgestraft. Schurter neemt opnieuw over en verhoogt nog maar eens het ritme.

Maar valkuilen liggen er overal, Sam Gaze kan er over meespreken. De Nieuw-Zeelander werd vrijdag nog wereldkampioen in de shorttrack, maar verlaat vandaag na een lelijke val de wedstrijd via een achterpoortje. Ook Nino Schurter schuift in een bocht onderuit maar kan snel weer verder.

Tom Pidcock blijft voorlopig wel op zijn fiets. In het midden van de derde ronde heeft hij eindelijk de kopgroep te pakken. Daar schudt hij meteen aan de boom. Nino Schurter en Luca Braidot volgen gezwind, maar Jordan Sarrou, David Valero en Alan Hatherly hebben het al iets lastiger.

In de vierde ronde is het David Valero die het commando heeft genomen. De Spanjaard wordt vergezeld door Nino Schurter en Luca Braidot.

Tom Pidcock moet zijn inspanningen van daarnet al snel bekopen en bengelt nu weer net achter dit trio, dan weer op enkele seconden.

Vanaf dan is het wachten tot de zesde en voorlaatste ronde voor een nieuwe aanval. En die komt weer maar eens op naam van Nino Schurter. Dit keer heeft enkel David Valero een antwoord in huis.

Luca Braidot en Tom Pidcock weten dan al hoe laat het is en dat ze vanaf nu strijden voor het brons. Een strijd die van korte duur is. De Brit heeft geen begenadigde dag en stapelt ook nog eens de fouten op. Wanneer hij tegen een boom aanschuurt, komt hij ten val en wat later moet hij in de materiaalpost ook nog van wiel wisselen.

David Valero kleeft vooraan aan het wiel van Nino Schurter die elke poging van de Spanjaard om de leiding over te nemen gepast weet op te vangen.

We zijn in de laatste ronde. Op de eerste klim gebeurt er niets en ook op de tweede heerst een wapenstilstand. Krijgen we een sprint? Schurter ziet het echter anders en profiteert van een technische passage om met een voorsprong van enkele seconden de laatste afdaling in te duiken.

Het verschil is klein, slechts twee à drie seconden, maar bergaf zijn er slechts weinigen de evenknie van de Zwitser en David Valero hoort daar alvast niet bij.

In de laatste rechte lijn kan het genieten voor Nino Schurter beginnen. 18 jaar na zijn eerste wereldtitel, die hij hier in Les Gets boekte bij de junioren, is hij nu voor de tiende keer wereldkampioen bij de elites!

“Ik kan het niet geloven … 2004 is een prachtige herinnering en ik ben blij om hier terug te zijn. Vandaag was een moeilijke race en ik wilde niet dat Tom Pidcock makkelijk terug zou kunnen komen. En op het einde moest ik een hoog ritme opleggen om David Valero af te houden. Ik moest steeds vermijden dat hij me zou kunnen passeren en op het laatst was het vol gas naar beneden. Ik ben blij dat ik niet gevallen ben, maar dit is mountainbiken en je moet je kans grijpen wanneer je kunt,” aldus de nieuwe wereldkampioen.

Een jaar na zijn bronzen medaille op de Olympische Spelen in Tokio pakt David Valero nu de zilveren medaille op het WK.

Het brons is voor Luca Braidot. De Italiaan lijkt aan de finish toch wat teleurgesteld met dat resultaat, maar het is wel zijn beste resultaat ooit op een WK. 

Het is Tom Pidcock dus niet gelukt om een nieuwe titel aan zijn palmares toe te voegen. De Europese kampioen en winnaar van een Tourrit naar Alpe d’Huez zal zijn droom om in alle disciplines de regenboogtrui te veroveren nog even moeten uitstellen (die in het veldrijden heeft hij al, die op de weg en op de mountainbike ontbreken nog).

Bij de Belgische selectie is Pierre de Froidmont (hier achter Jens Schuermans) er niet in geslaagd om zijn prestatie van Mont-Sainte-Anne (waar hij vijfde werd) te herhalen, hij werd 12de. Ook Jens Schuermans had het lastig en werd pas 23ste. Daan Soete eindigde als 43ste. Een zieke David Nordemann ging niet van start.

Uitslag WK MTB Les Gets 2022 mannen:

Download (PDF, 278KB)

Lees hier al onze artikelen over de wereldkampioenschappen MTB van 2022: https://www.vojomag.nl/tag/wk-mtb-2022/