WK MTB Mont-Sainte-Anne: dubbel downhillgoud voor Frankrijk!

Door Christophe Bortels -

  • Sport

WK MTB Mont-Sainte-Anne: dubbel downhillgoud voor Frankrijk!

De wereldkampioenschappen mountainbike in Mont-Sainte-Anne werden zondag afgesloten met de downhillwedstrijden. En het werd een schitterende apotheose van alweer even prachtige wereldkampioenschappen met dubbel goud voor Frankrijk bij de elites. Loïc Bruni zit ondertussen aan vier stuks, voor Myriam Nicole is het de eerste wereldtitel! 

De regen en de modder van de kwalificaties was opgedroogd, tijdens de finale scheen de zon en lag de piste er droog bij. De belangrijkste wedstrijd van het jaar kan beginnen.

Mannen

Endurorenner Matt Walker ging als tiende van start, zette de snelste tijd neer en zag dan maar liefst 48 concurrenten passeren alvorens hij uit de hot seat werd geknikkerd. Dakota Norton zou echter heel wat minder lang bovenaan de tabellen blijven staan, want hij werd al snel overklast door Finn Iles. Onder meer Rémi Thirion, Mark Wallace, Connor Fearon en Dean Lucas bijten vervolgens de tanden stuk op de tijd van de jonge Canadees.

En dan is het de beurt aan de GOAT (Greatest of All Times), Greg Minnaar. De Zuid-Afrikaan is maar liefst 1″794 sneller dan Iles! Is dit voldoende voor de wereldtitel? Laurie Greenland moet alvast het onderspit delven, ook al was hij onderweg nog sneller dan Minnaar. De Brit maakte een fout en zag zijn kansen in rook opgaan.

Loris Vergier gaat helemaal de mist in, maar Amaury Pierron (foto) brengt de Fransen wel in extase. Pierron doet 0″638 beter dan Minnaar en houdt zijn adem in wanneer Danny Hart naar beneden komt. Hart is onderweg steeds sneller, maar op de meet bijt hij met 0″256 in het stof …

De voorlaatste die naar beneden komt, is Troy Brosnan. De Australiër rijdt een perfecte run en zet een fenomenale tijd neer. Brosnan is net geen twee seconden sneller dan Pierron!

Enkel titelverdediger Loïc Bruni kan Brosnan nu nog van de wereldtitel houden. Iedereen herinnert zich nog wel hoe hij vorig jaar in Lenzerheide een zucht sneller was dan Martin Maes (0″213) en SuperBruni is ook in Mont-Sainte-Anne weer buitenaards. De Fransman knijpt nog 0″581 van de tijd van Brosnan en kroont zich voor de vierde keer in zijn carrière tot wereldkampioen! Daarmee is hij de tweede meest gelauwerde downhiller ter wereld, na een zekere Nicolas Vouilloz en diens zeven wereldtitels.

Troy Brosnan (zilver) en Amaury Pierron (brons) mogen mee op het podium, Danny Hart en Greg Minnaar maken de top vijf compleet.

Martin Maes moet dit keer tevreden zijn met een 21ste plaats.

Vrouwen

Ondanks het feit dat ze de beste tijd neerzette in de kwalificaties, moest Myriam Nicole al snel aan de bak. De Française maakte in Mont-Sainte-Anne haar comeback na een lange inactiviteit en zette ook in de finale een toptijd neer. En Nicole zou lang in de hot seat mogen plaatsnemen. Meer zelfs, langer had niet meer gekund! De eerste die haar tijd benaderde maar toch haar tanden stukbeet, was Tahnee Seagrave. Ook Seagrave maakte in Mont-Sainte-Anne haar comeback, maar ze kwam 1″204 tekort om Nicole te onttronen. Met nog twee rensters te gaan is Nicole al zeker van een medaille, maar welke zal het worden? Haar landgenote Marine Cabirou eindigt finaal op 1″694 van het goud, de Australische Tracey Hannah valt zelfs net naast het podium en wordt pas vierde.

Myriam ‘Pompom’ Nicole mag op haar 29 voor het eerst in haar carrière de regenboogtrui aantrekken, nadat ze eerder al twee keer zilver en één keer brons veroverde. Zoek in de uitslag niet naar Rachel Atherton, zij zat geblesseerd thuis.

Junioren

Bij de junioren ging het goud naar de Australiër Kye A’hern, voor de Fransman Antoine Vidal en de Nieuw-Zeelander Tuhoto-Ariki Pene.

Bij de junior-vrouwen volgde supertalent Vali Höll zichzelf op. De Oostenrijkse mag haar trui volgende week in Snowshoe een laatste keer tonen, want volgend jaar maakt Höll de overstap naar de elites. De Noorse Mille Johnset en de Amerikaanse Anna Newkirk eindigden op ruime afstand van Höll (respectievelijk 12 en 21 seconden), maar mochten mee op het podium.

Uitslag WK MTB DH Mont-Sainte-Anne 2019: www.uci.org

DoorChristophe Bortels