WK XCC 2023 Schotland: Ferrand-Prévot en Gaze op de afspraak

Door Léo Kervran -

  • Sport

WK XCC 2023 Schotland: Ferrand-Prévot en Gaze op de afspraak

Op een circuit dat een paar dagen geleden nog onbekend was bij de renners, verdedigden Sam Gaze en Pauline Ferrand-Prévot met succes hun wereldtitels shorttrack zodat ze een jaartje langer in de regenboogtrui mogen rondrijden. Andere favorieten zoals Luca Schwarzbauer en Sina Frei sneuvelden onderweg.   

Op voorhand was er heel wat te doen over het al dan niet starten van kersvers wereldkampioen op de weg, Mathieu van der Poel. De Nederlander besloot echter om zijn lichaam voldoende rust te geven voor de nog belangrijkere crosscountry van komende zaterdag en besloot niet van start te gaan. Schaduwfavorieten als Anne Terpstra en Milan Vader reisden zelfs niet af naar Schotland wegens niet voldoende in vorm.

Mannen

Tijdens een WK staat er in tegenstelling tot in de wereldbeker geen limiet op het aantal deelnemers voor de shorttrack. Hierdoor was de startgrid goed gevuld op het gloednieuwe circuit van Glentress, het bekende trailcentrum in het hart van Tweed Valley. Maar liefst 55 deelnemers waren er, met onder hen op de laatste rij – vanwege een gebrek aan UCI-punten in de XC – ‘nieuwkomer’ Peter Sagan …

Maar er zijn ook een aantal dingen die niet veranderen. Zo is Luca Schwarzbauer nog steeds de snelste starter. In het wiel van de Duitser herkennen we de gebruikelijke gezichten zoals die van de uittredende wereldkampioen Sam Gaze, Alan Hatherly en Henrique Avancini. Maar ook de gezichten van enkele ‘gelukszoekers’ zoals Martins Blums of Simon Andreassen. Grootste afwezigen waren, naast Mathieu van der Poel, de Zwitsers Nino Schurter, Lars Forster en Mathias Flückiger en de Roemeen Vlad Dascalu.

Vanaf de eerste minuten begrijpen we dat de race tactisch zal zijn: het circuit is kort, erg snel (11 ronden af ​​te leggen) en eenmaal voorbij de hobbel net na het rechte stuk aan de start/finish, wordt het erg moeilijk om in te halen. De typische bikepark-afdaling is bijna een singletrack en de terugkeer naar de finish biedt nauwelijks meer ruimte. Een goede positie is van levensbelang.

Victor Koretzky begreep dit maar al te goed. Vanaf de derde ronde nestelt de Fransman zich voorin, al laat hij de eerste plaatsen nog aan Luca Schwarzbauer en Sam Gaze die samen het tempo aan de kop van de race bepalen. De uittredende wereldkampioen en de leider van de wereldbeker shorttrack op de eerste twee plaatsen: normaal toch!

Op zo’n snel circuit is het moeilijk om een ​​echte selectie door te voeren. Over het algemeen blijft het peloton in een lange rij rijden die zich min of meer hergroepeert bij elke passage aan de finish. Dit komt vooral degenen die achteraan op de grid begonnen, zoals Tom Pidcock, ten goede. De Brit weet zich halverwege de wedstrijd in de top 10 te plaatsen, terwijl op dat moment een mechanisch probleem aan het achterwiel Henrique Avancini uitschakelt.

Ook Thomas Litscher en Ondrej Cink duiken vooraan op, maar bij het ingaan van de laatste ronde zijn het nog steeds Gaze en Schwarzbauer die de eerste twee plaatsen bezetten. Gaan we een sprint zien?

Het antwoord komt snel: nee! Op de hobbel valt Sam Gaze aan en niemand kan volgen. Hij neemt snel een paar meter voorsprong en stort zich met drie fietslengtes voorsprong op Victor Koretzky in de afdaling. Luca Schwarzbauer is voorlopig derde, maar Tom Pidcock zit hem op de hielen …

In de laatste bocht laat de Duitser te veel ruimte in de binnenbocht en Pidcock maakt van de gelegenheid gebruik om de bocht in te duiken. Nek aan nek vliegen ze door de bocht waarbij Schwarzbauer onderuit gaat. Op de beelden is het moeilijk te zeggen of de poging van Pidcock de limieten overschrijdt of niet, maar de jury zag er geen reden in om de Brit te declasseren. Pidcock mag daardoor het podium op voor het brons, het goud is voor Gaze die met een wiel voorsprong wint voor Victor Koretzky.

In het Belgische kamp werd iets meer verwacht, maar Pierre de Froidmont en Jens Schuermans werden respectievelijk pas 14de en 24ste. Clément Horny eindigde als 49ste en Arne Janssens gaf op.

Uitslag WK XCC Glentress 2023 mannen:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2023/08/Men-Elite-XCC.pdf”]

Vrouwen

Ook bij de vrouwen tellen we enkele belangrijke afwezigen: Loana Lecomte, Laura Stigger (zege in Val di Sole), Jenny Rissveds of Mona Mitterwallner staan ​​niet aan de start.

Nog vol adrenaline van haar goede prestaties in Val di Sole een maand geleden, is het Martina Berta die de beste start neemt voor Puck Pieterse, Evie Richards en Jolanda Neff. Pauline Ferrand-Prévot komt een ​​beetje traag los, maar zit al snel in haar favoriete positie, dat wil zeggen tussen de 2de en 4de plaats, waar ze de wedstrijd kan controleren net achter de leidster.

Puck Pieterse en Evie Richards lijken in vorm, net als Rebecca Henderson, en vooraan worden de rollen regelmatig omgedraaid. Achteraan staat de deur open en aan het begin van de derde ronde blijven er vooraan nog maar 13 rensters over.

Aan het begin van de vierde ronde raken de sturen van Sina Frei en Evie Richards elkaar en de Zwitserse komt daarbij ongelukkig ten val. Voor haar zit de wedstrijd erop. De val zorgt ervoor dat de kopgroep herleid wordt tot vijf: Puck Pieterse, Rebecca Henderson, Evie Richards, Alessandra Keller en Gwendalyn Gibson. In de zevende ronde keren Steffi Häberlin en Savilia Blunk even terug … om in de volgende ronde weer te lossen.

Vooraan is het Puck Pieterse die het meeste werk doet, terwijl Henderson en vooral Ferrand-Prévot hun tegenstanders controleren en elke poging om het tempo te veranderen ontmoedigen. We naderen het einde van de race en voor sommigen begint het te zwaar te worden …

In de negende en voorlaatste ronde versnelt Evie Richards. Pauline Ferrand-Prévot en Puck Pieterse volgen goed, maar voor Rebecca Henderson en Gwendalyn Gibson gaat het te snel. Het verschil bedraagt slechts enkele fietslengtes, maar het is te laat, het podium wordt beslist tussen de drie vooraan!

Iedereen zat erop te wachten en in de laatste ronde is daar eindelijk de versnelling van Pauline Ferrand-Prévot. Een eerste keer gaat ze onderaan de hobbel waar Pieterse en Richards moeizaam volgen, gevolgd door een flitsende aanval waar niemand een antwoord op heeft. Ze duikt de afdaling in met twee keer zoveel voorsprong als Sam Gaze een uur eerder, een eeuwigheid dus.

Het enige wat nu nog rest, is op de fiets blijven zitten tot aan de finish. En daar is ze dan, voor de tweede keer op rij wordt Ferrand-Prévot wereldkampioene XCC! Een voorteken voor de XCO op zaterdag? Puck Pieterse slaagt erin om Evie Richards af te houden en pakt bij haar eerste WK bij de elites meteen zilver. De Britse beëindigt haar thuiswedstrijd met brons.

Anne Tauber was na Puck Pieterse als tweede Nederlandse goed voor een tiende plaats in de uitslag.

Uitslag WK XCC Glentress 2023 vrouwen:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2023/08/Women-Elite-XCC.pdf”]

DoorLéo Kervran