WK XCO 2023 mannen: Pidcock wint, Van der Poel uitgeschakeld door val

Sport
12 August 2023 — Léo Kervran
Heel vaak zien we Tom Pidcock niet aan het werk op de mountainbike, maar als hij dat doet, is het (bijna) altijd om te winnen. In 2021 werd hij olympisch kampioen in 2021, hij was al enkele keren de beste in een wereldbekermanche - in Nove Mesto is hij al drie jaar op een rij de beste - en op 24-jarige leeftijd pakt hij nu ook zijn eerste wereldtitel XCO bij de elites. Voor Mathieu van der Poel was de wedstrijd na enkele minuten al voorbij.

Er was de voorbije 24 uur veel te doen over een lastminute beslissing van de UCI om sommige renners uit andere disciplines meer naar voren te halen op de startgrid, maar aan de start ging de focus weer naar datgene waar iedereen voor naar Schotland was afgezakt: de wereldtitel XCO!

De wedstrijd wordt al snel opgeschrikt door een val van Mathieu van der Poel. De kersverse wereldkampioen op de weg schuift onderuit in de laatste bocht van de startlus en heeft zich daarbij duidelijk pijn gedaan. De Nederlander geeft er de brui aan nog voor hij een ronde heeft afgelegd.

Bij de vrouwen lag de wedstrijd na twee ronden al min of meer in de plooi, maar bij de mannen bleef de spanning tot op het einde aanhouden. Na een uitstekende start nam Jordan Sarrou drie renners mee op sleeptouw: Alan Hatherly, Nino Schurter en Pierre de Froidmont. Achter hen was Tom Pidcock ondertussen aan een inhaalrace bezig om zo snel mogelijk vooraan post te vatten.

Terwijl De Froidmont het ritme niet langer kan volgen, weet Pidcock net voor halfweg aansluiting te maken met het leiderstrio. Nino Schurter en Alan Hatherly drijven het tempo meteen op om de Brit af te matten, maar het is Jordan Sarrou die daarvoor de prijs betaalt en moet lossen.

De Fransman ziet nog meer volk naderen vanuit de achtergrond, want onder aanvoering van Sam Gaze zijn ook Victor Koretzky en Vlad Dascalu bezig aan een sterke remonte. Het trio gaat over Sarrou en heeft al een volgende prooi in het vizier: Alan Hatherly, die het ritme van Pidcock niet kan volgen.

Ook Nino Schurter begint het moeilijk te krijgen. Een eerste aanval van Pidcock, dan een tweede … De tienvoudige wereldkampioen kraakt onder het geweld van zijn 13 jaar jongere collega en ziet de olympische kampioen meter voor meter wegrijden. Er zijn nog twee ronden te gaan en Tom Pidcock rijdt nu alleen aan de leiding!

De verschillen zijn echter klein en alles is nog mogelijk. Maar in tegenstelling tot wat men zou verwachten, zal de dreiging niet van Schurter komen. De Zwitser heeft te veel gegeven en heeft niet meer de kracht om terug te keren naar Pidcock. Zelfs niet om zijn tweede plaats te verdedigen! Want ook Sam Gaze is onder stoom gekomen. Nadat hij bij een eerste versnelling afstand heeft genomen van Koretzky, gaat hij over Nino Schurter om vervolgens het gat tussen hem en Pidock te verkleinen.

Pidcock houdt echter stand en schenkt het Verenigd Koninkrijk een tweede wereldtitel (na Charlie Aldridge bij de U23) en de eerste ooit bij de XCO Elites Heren. Gaze strandt op 14 seconden, het brons is nog nipt voor Nino Schurter die de hete adem van Victor Koretzky in zijn nek voelde.

De top 10 werd vervolledigd door Vlad Dascalu, Alan Hatherly, Luca Braidot, Lars Forster, Luca Schwarzbauer en Anton Cooper. Jens Schuermans zorgde voor de beste Belgische prestatie en werd 15de, Pierre de Froidmont 46ste en Clément Horny 71ste. Arne Janssens gaf op.   

Uitslag WK XCO 2023 Schotland mannen:

Download (PDF, 379KB)