World Cup XCO Snowshoe: eindelijk prijs voor Jordan Sarrou

Door Léo Kervran -

  • Sport

Illustratieve afbeelding van het artikel: "World Cup XCO Snowshoe: eindelijk prijs voor Jordan Sarrou"

Jordan Sarrou heeft eindelijk zijn eerste wereldbekeroverwinning XCO te pakken! De voormalige wereldkampioen had tot dit weekend immers nog nooit een manche van de wereldbeker XCO gewonnen. Na zijn zege in de shorttrack in Leogang zagen we al dat er een last van zijn schouders viel en in Snowshoe was het dan eindelijk prijs in de crosscountry.

Door het tijdsverschil werd de race in Europa laat uitgezonden (start om 15.30 uur lokale tijd of 21.30 uur hier), maar het was de moeite waard om wakker te blijven! Het parcours in Snowshoe is snel en als de omstandigheden goed genoeg zijn, strijdt er bij de mannen vaak een grote groep voor de zege. Net als in 2021 zorgden verschillende lekke banden voor extra pit.

Aan het einde van de tweede ronde telden we nog steeds 14 renners in de kopgroep. Het was niemand minder dan wereldkampioen Tom Pidcock die in de vierde ronde als eerste een serieuze aanval uit de benen schudde. Niet voor lang: in de afdaling reed de Brit immers lek. Gelukkig voor hem was de tech zone niet al te ver, maar tegen de tijd dat hij geholpen was, kwam hij rond de vijftiende positie weer op het parcours.

Vooraan waren Sarrou en Koretzky de enigen die de Brit konden volgen, maar beide Fransen waren nog niet zinnens om de inspanning door te trekken en beetje bij beetje wist iedereen terug te keren. In de vijfde ronde maakte Nino Schurter een fout op de klim en blokkeerde daarmee een deel van de groep. Schwarzbauer en Sarrou glipten er vandoor, maar dit keer reed de Duitser lek (achterwiel). Jordan Sarrou bevond zich plots alleen aan de leiding!

Achter hem heerste paniek. Mathias Flückiger deed de achtervolgende groep uit elkaar spatten waardoor we meerdere kleine groepjes kregen met telkens een verschil van een vijftal seconden. Flückiger nam in zijn jacht op Sarrou twee andere Zwitsers mee, te weten Nino Schurter en Marcel Guerrini.

De Fransman werd in de laatste ronde ingehaald door Schurter en Guerrini en het was laatstgenoemde die het meeste werk deed. Iets te veel zelfs, want op de laatste klim van het circuit kon Guerrini de aanval van Nino Schurter niet volgen.

Jordan Sarrou kon dat wel en ondanks de twee ronden die hij solo reed, had de Fransman nog wat reserve in de tank om in de laatste bocht de leiding te nemen! Op 37-jarige leeftijd is Nino Schurter niet langer de formidabele sprinter die hij was en hij moest het onderspit delven tegen Sarrou.

Achter hem eindigde een Zwitserse armada met Schurter, Guerrini (die hier zijn beste resultaat in de World Cup boekt na zijn 4de plaats in Les Gets) en Flückiger. Vertraagd in zijn opmars door een tweede lekke band, slaagde Tom Pidcock er toch nog in om het podium te halen, hij werd vijfde.

De reacties:

  • Jordan Sarrou: “Ik had twee ronden lang een kleine voorsprong, maar ik ging niet te diep. Ik probeerde mijn tempo te rijden, zodat ik nog wat zou overhebben indien de achtervolgers terug zouden aansluiten. Ik was bang om lek te rijden, maar ik bleef gefocust en alles ging goed, dus ik ben erg blij. Ik heb me niet druk gemaakt toen Luca lek reed en ik alleen kwam te zitten, of toen de anderen terugkwamen. Ik deed wat ik moest doen om nog te kunnen versnellen op het einde en dat heeft gewerkt.”
  • Nino Schurter: “Ik was er dichtbij, maar het was een moeilijke race. Sinds Andorra had ik wat problemen, ik was ziek en sindsdien voelde ik me nooit echt fris. Vandaag heb ik vanaf het begin geleden, het is dan ook goed om als tweede te eindigen. Daarmee behaal ik belangrijke punten voor het algemeen klassement, maar het was een moeilijke race.”
  • Tom Pidcock: “Twee lekke banden in één ronde is niet ideaal, maar ik heb er alles aan gedaan om terug te komen. Het was niet gemakkelijk na het wereldkampioenschap, maar ik voelde me goed vandaag en ik kijk uit naar volgend weekend.”

In de top 10 vinden we vervolgens Martins Blums, die naarmate het seizoen vordert steeds meer vooraan in de uitslag te vinden is, Thomas Griot, Alan Hatherly, Filippo Colombo (die zijn eerste top 10 behaalt sinds zijn blessure in Parijs-Roubaix) en Victor Koretzky. Let op het bijzonder kleine verschil: slechts 41 seconden scheiden winnaar Jordan Sarrou van Koretzky, de nummer 10! Jens Schuermans eindigde als 19de en Pierre de Froidmont als 43ste.

Snowshoe was ook de laatste wereldbeker van Henrique Avancini. Nadat hij in de laatste ronde de tijd had genomen om te genieten, eindigde de Braziliaan op de 25ste plaats net voor Vlad Dascalu (die viel terwijl hij in de kopgroep zat) en niet ver van zijn voormalige teamgenoten Simon Andreassen (24ste) en Maxime Marotte (22ste na een lekke band).

Zoals vaak het geval is bij Avancini, kwamen er ook nu weer heel wat emoties aan te pas bij het overschrijden van de finish: “Het is ongelooflijk, er waren zoveel emoties vandaag tijdens de race. Ik kreeg tijdens de race zoveel liefde van het publiek, het personeel en de andere renners. Het was een geweldig moment voor mij. Ik denk dat ik veel heb opgeofferd tijdens mijn carrière. Ik heb geprobeerd het beste van mezelf te geven voor de sport. Maar vandaag heb ik zoveel liefde gekregen, het is zo bijzonder. Wat een dag, wat een reis, wat een carrière, ik ben zo dankbaar … In de laatste ronde wilde ik er echt van genieten en de mecaniciens en het personeel bedanken. Ik verloor daar waarschijnlijk een paar plaatsen, maar het was absoluut de moeite waard. Het was een geweldige dag, ik heb echt genoten van de gevechten in het midden van het peloton.”

Uitslag World Cup XCO Snowshoe 2023 mannen:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2023/10/snow_xco_me_analysis.pdf”]

In het algemeen klassement bezet Nino Schurter nog steeds de leiding, maar met zijn prestaties dit weekend (2de in de XCC en 1ste in de XCO) maakte Jordan Sarrou de helft van zijn achterstand goed tot 89 punten. Dat belooft voor de finale in Mont-Sainte-Anne volgende week!

Tussenstand World Cup XCO 2023 mannen:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2023/10/snow_xco_me_standings.pdf”]

Door Léo Kervran