World Cup DH #1 | De mooiste beelden van de finale in Lourdes

Sport
1 May 2017 — Paul Humbert

Tijdens de finale in Lourdes hield iedereen één oog op de hemel en de weersvoorspellingen gericht. Toch had niemand op voorhand de naam van de winnaar van deze eerste manche van de wereldbeker downhill 2017 durven voorspellen. Alexandre Fayolle won in Lourdes dan ook voor het eerst een wereldbekermanche nadat hij zijn run op een droge piste had kunnen afleggen. De favorieten moesten echter aan de bak toen de hemelsluizen vol open stonden. Bij de dames breidde Rachel Atherton nog maar eens een vervolg aan haar lange winstserie.

De eerste twee dagen waren nochtans zonder noemenswaardige problemen verlopen …

… en ook de toeschouwers waren het ganse weekend talrijk aanwezig.

Maar alvorens we de finale van de mannen herbeleven, kijken we eerst naar de winnaars bij de junioren en de dames.

Kaos, de kleine broer van Tahnee Seagrave, werd tweede bij de junioren, op iets meer dan drie seconden van Finn Iles.

En bij de dames stond er natuurlijk geen maat op de Britse Rachel Atherton. Ze nam plaats in de hot seat met nog slechts één deelneemster die aan haar run moest beginnen.

Maar Tahnee Seagrave slaagde er niet in om beter te doen en ze moest tevreden zijn met de derde plaats, al was het verschil niet bijzonder groot. Slechts een kleine drie seconden scheidden beide dames.

Tussen beide Britse meiden eindigde de Australische Tracey Hannah, maar de champagne was voor Rachel Atherton.

De toeschouwers maken zich ondertussen op voor de finale bij de mannen en tussen de supportersclans ontstaat een ware strijd over wie nu het meeste lawaai kan maken … Wij bij Vojo houden wel van die sfeer op en rond het circuit!

Iedereen was gewaarschuwd dat het in de namiddag zou kunnen regenen. De mecaniciens hadden dan ook wielsets voorzien met verschillende types banden zodat men last minute zou kunnen anticiperen. Maar het begon allemaal nog onder een droge hemel …

Alexandre Fayolle, die in de kwalificaties lek was gereden, moest al vroeg aan de bak. Hij reed een schitterende run en zijn tijd was amper trager dan de beste tijd uit de kwalificaties, gerealiseerd door Loris Vergier.

In de hot seat kreeg hij het gezelschap van Florent Payet, nog een slachtoffer van een lekke band tijdens de kwalificaties.

Doordat de wedstrijd live op televisie werd uitgezonden, was er een pauze van vijftien minuten voorzien alvorens de twintig laatste renners de piste op moesten. Meer had de regen niet nodig om met bakken uit de hemel te vallen en het circuit om te dopen in een gladde bedoening. De eerste die onder de regendruppels op pad moest was Connor Fearon. Hij zou nog de vijfde chrono realiseren.

Beneden ziet iedereen op de grote schermen dat het boven op de top nog veel erger gesteld is en dat het stof en de aarde stilaan transformeren in klei.

Alexandre Fayolle beseft dat het weer in zijn voordeel speelt, maar hoeveel weet hij hier nog niet. Wachten kan soms lang duren.

Alle renners bijten dan ook hun tanden stuk op de tijd van Fayolle en iedereen beseft dat niemand nog in staat zal zijn om hem te onttronen, zeker niet wanneer renners als Danny Hart of Rémi Thirion al bij het eerste tussenpunt aankijken tegen een achterstand van 15 seconden. Ook Aaron Gwin moet door het slechte weer een hoge prijs betalen. De Amerikaan valt en wordt gediskwalificeerd omdat hij op een andere plaats terug op de piste klautert dan waar hij van de piste gegaan is.

Iedereen weet dat het weer een fenomeen is dat deel uitmaakt van het spel en ze komen dan ook allemaal het podium van de dag feliciteren. Als dat geen fair play is.

Alex Fayolle begint steeds meer te hopen, maar probeert zich nog in te houden, wetende dat Loïc Bruni en Loris Vergier nog moeten komen. Maar deze laatsten zijn al blij dat ze heelhuids beneden zijn geraakt.

Eindelijk is daar het verlossende moment, het moment waarop Alexandre Fayolle de lucht in wordt gegooid als winnaar. Het is trouwens al van eind jaren negentig geleden dat er nog eens een Fransman een wereldbekermanche in eigen land kon winnen!

Teammanager Fabien Cousinié is in de wolken: “Alexandre heeft nooit veel geluk gehad en had het steeds moeilijk om zijn runs goed af te werken. Maar de kansen zijn gekeerd en voor één keer heeft zijn lekke band van gisteren hem geluk gebracht.”

Het podium met van links naar rechts Florent Payet, Mark Wallace, Alexandre Fayolle, Marcello Gutierrez en Connor Fearon.

Op naar Schotland nu, waar begin juni de tweede manche van de wereldbeker downhill plaatsvindt.

De volledige uitslagen vind je hier: www.vojomag.nl/news/world-cup-dh-1-lourdes-alexandre-fayolle-zorgt-voor-de-verrassing