World Cup DH #2:
wie wint er in Fort William?

Sport
4 June 2017 — Paul Humbert

De World Cup DH in Fort William is waarschijnlijk de grootste klassieker op de internationale downhillkalender. Dit jaar komt daar nog bij dat heel wat grote namen de eerste world cup van het seizoen de mist zagen ingaan door de regen, zodat ze extra gemotiveerd aan de start zullen staan in Fort William. Verder zagen we in de paddocks ook heel wat nieuwigheden. En de eerste resultaten van de kwalificaties leren ons dat de 29″-fietsen snel zijn en dat er nieuwe gezichten de gevestigde waarden het vuur aan de schenen leggen.

In de paddocks 

Commencal, Trek, Santa Cruz, Mondraker, Intense, … al deze merken opteerden voor 29″-wielen om hun DH-fietsen mee uit te rusten. Wat logisch is, want de piste van Fort William is dan ook zeer snel en telt heel wat grote open stukken, maar ook veel rotsen waar je zo snel mogelijk moet proberen over te vliegen om snelheid te houden.

Deze wielmaat effent het pad dan ook beter dan 27,5″-wielen.

Intense stelde enkele jaren geleden een prototype voor dat niet echt serieus werd genomen, maar de 29″ is voortaan klaar om de start te nemen in een world cup.

Specialized beschikt wel degelijk over een 29″-prototype, de Demo, maar Loïc Bruni kiest toch nog voor een 27,5″.

De kwalificaties 

Greg Minnaar kent de piste van Fort William als zijn broekzak en ook nu was hij weer de beste in de kwalificaties. Hij eindigde twee seconden voor zijn nieuwe ploegmaat, de Fransman Loris Vergier.

De piste van Fort William is snel en niet al te technisch, behalve dan het laatste stuk in het bos. In dat smalle en technische deel is snelheid houden de sleutel tot succes.

Zij die in de modder bleven steken, waren niet op de vingers van één hand te tellen.

Omdat de eerste manche van de wereldbeker in Lourdes compleet in het water was gevallen, hebben we hier in Fort William te maken met een atypisch scenario. De beste renners zijn nu niet allemaal ‘beschermd’ zoals ze dat normaal wel zijn. Ze kunnen zich dan ook geen enkele fout veroorloven, anders zouden ze de finale wel eens aan hun neus kunnen zien voorbijgaan.

De Australiër Jack Moir eindigde aan het stuur van zijn nieuwe 29″ (zie de foto van het prototype van de Intense iets hoger) in het spoor van de twee renners van Santa Cruz.

Marcello Gutierrez staat voorlopig vierde.

Aaron Gwin vervolledigde de top 5.

Alexandre Fayolle, de winnaar van Lourdes, eindigde pas als 34ste tijdens de kwalificaties in Fort William.

Florent Payet, de nummer vier van Lourdes, raakte geblesseerd en zal niet starten in de finale.

Bij de dames domineerde Rachel Atherton nog maar eens de eerste chronotijden.

De Australische Tracey Hannah eindigde op meer dan 13 seconden.
Myriam Nicole werd derde, op 20 seconden.

De finale kan vanaf 14 uur live gevolgd worden op: www.redbull.tv/live/AP-1PWUW9QTN1W11/uci-mountain-bike-world-cup