World Cup DH Fort William: winst voor Tahnee Seagrave en Amaury Pierron

Door Bérengère Boes -

  • Sport

World Cup DH Fort William: winst voor Tahnee Seagrave en Amaury Pierron

De world cup downhill in Fort William had ook dit jaar weer heel wat verrassende plotwendingen in petto, zowel in de negatieve als de positieve zin. Amaury Pierron en Tahnee Seagrave mochten zich bij de gelukkigen rekenen, voor beiden was het de eerste keer dat ze in Fort William zegevierden.

Elk jaar opnieuw trekken de DH-teams met een heel konvooi vrachtwagens en campers naar Fort William. Een hele onderneming, want makkelijk te bereiken kun je het Schotse stadje niet noemen. Maar steeds weer hebben we het ervoor over en keren we goedgezind huiswaarts, Fort William ontgoochelt dan ook nooit. En dat heeft het ook grotendeels te danken aan het uitbundige publiek!

Elite Heren

Hij kan het zelf amper geloven, maar Amaury Pierron is zonet wel degelijk de winnaar geworden van deze mythische wedstrijd. “Eerlijk gezegd weet ik niet goed wat me hier overkomt. Kort na de start maakte ik een fout en ik heb mezelf moeten oppeppen om door te zetten. Aan de finish zat ik stikkapot. Ik vind het erg voor Luca (Shaw). Hij was zo goed bezig … Maar lekrijden hoort er nu eenmaal ook bij.” 

Alvorens Pierron mocht juichen, moest hij dus de tijd van deze Luca Shaw afwachten. Shaw was eerder al de snelste tijdens de kwalificaties, maar hij reed in de finale lek. En dat op het moment dat hij aan het eerste tussenpunt anderhalve seconde voorsprong telde op Pierron … Je zou van minder ontgoocheld zijn.

Door deze prachtige zege klimt Pierron naar de derde plaats in de tussenstand van de wereldbeker, op slechts zes punten van Aaron Gwin, die nog steeds leider blijft.

Naast Pierron stonden er nog twee Fransen op het podium; Loris Vergier werd tweede en Loïc Bruni vijfde.

Tussen hen in eindigde Troy Brosnan als derde op slechts 0″311 van de winnaar.

Reece William zat lange tijd in de hot seat, maar moest finaal in zijn eigen Schotland tevreden zijn met de vierde plaats. Het publiek gaf hem na afloop maar wat graag de titel ‘Koning van Schotland’.

Ex-wereldkampioen Danny Hart werd pas zesde. Hij kwam amper 0″170 te kort voor het podium. Jammer voor hem en Hart zal weer een jaartje moeten wachten op een nieuwe poging om Fort William eindelijk op zijn palmares te mogen schrijven.

Het is steeds een plezier om Sam Blenkinsop bezig te zien. De Nieuw-Zeelander werd negende en doet daarmee een plaatsje beter dan …

… Martin Maes. Zijn prestatie moet de andere endurorenners toch tot nadenken stemmen, want we zien wel veel downhillers deelnemen aan een enduro, maar omgekeerd is dat minder het geval.

Eindigen doen we met Aaron Gwin. De Amerikaan ging overkop en eindigde op een voor hem ongewone 20ste plaats.

Elite vrouwen

Een droom wordt werkelijkheid voor Tahnee Seagrave: eindelijk wint ze de klassieker in Fort William! “Deze overwinning proeft toch anders dan de andere, want iedereen weet dat het niet makkelijk is om hier te winnen en winnen in je thuisland maakt het extra speciaal. Ik ben dan ook heel blij,” aldus Seagrave.

Op papier zou je kunnen zeggen dat haar zege kinderspel was, want de nummer twee, Myriam Nicole, eindigde op 8″251 van Seagrave.

De leidster in de tussenstand van de wereldbeker was echter ten val gekomen. “Fort William is niet mijn lievelingsmache, want ik heb me hier al vaak geblesseerd. Ondanks mijn val is dit mijn beste resultaat ooit hier in Schotland. Ik neem deze tweede plaats dan ook met de glimlach, want ik behoud mijn leiderstrui in de tussenstand van de wereldbeker. En het ziet er goed uit, want de volgende wedstrijden rijd ik wel graag …”

Ook de Britse favoriete Rachel Atherton kende een baaldag. Vlak na de start brak ze haar ketting en onderweg kwam ze ook nog eens ten val. Toch werd ze nog derde op slechts 9″056. Op het podium kon Atherton haar tranen echter niet bedwingen, ze zou zo graag nog eens winnen in Fort William.

Marine Cabirou (foto) werd net als in Losinj vierde en de winnares van vorig jaar, Tracey Hannah, werd vijfde.

Maar ook …

Valentina Höll blijft domineren bij de vrouwen junioren. Met haar tijd van 5’21”694 zou ze zelfs als vierde geëindigd zijn bij de elites. En dat is toch best indrukwekkend voor een meisje van amper 16 jaar!

Tot volgende week in Leogang!

Uitslag World Cup DH 2018 Fort William heren:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2018/06/fwil_dhi_me_results_f-1.pdf”]

Uitslag World Cup DH 2018 Fort William vrouwen:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2018/06/fwil_dhi_we_results_f-1.pdf”]

DoorBérengère Boes