World Cup DH Leogang: twee op een rij voor Amaury Pierron

Door Bérengère Boës -

  • Sport

World Cup DH Leogang: twee op een rij voor Amaury Pierron

Eén week na zijn eerste world cup zege in Fort William, heeft de Fransman Amaury Pierron nu ook de manche in het Oostenrijkse Leogang achter zijn naam geschreven. Pierron was als enige in staat om de toptijd van Aaron Gwin van de tabellen te vegen. Bij de vrouwen knoopte Rachel Atherton eindelijk terug aan met de overwinning.

Elite heren

Wat een week! Amaury Pierron kan het zelf niet geloven dat hij net als vorige week in Fort William, ook in Leogang de snelste was. Pierron reed tijdens de kwalificaties naar de derde tijd en wist in de finale perfect om te gaan met de druk die op zijn schouders rustte. Dat kwam deels door het feit dat hij de Schotse manche al op zak had, maar ook omdat hij zo vastberaden was om te bevestigen.

“Dit is ongelooflijk. Ik had het niet verwacht, want de voorbije dagen moest ik tijdens de trainingen steeds denken aan wat de mensen zouden zeggen wanneer ik hier in Leogang niet zou meespelen. Dat Fort William een gelukstreffer was? Maar nu win ik voor de tweede week op rij en neem ik ook de leiding over in de tussenstand van de wereldbeker,” aldus Amaury Pierron.

Deze nieuwe zege levert hem dus ook de leiderstrui op in de strijd om de wereldbeker. En we moeten al terugkeren tot het jaar 2000 en Nicolas Vouilloz voor de laatste Franse eindwinnaar van de wereldbeker DH. Lukt het Pierron dit jaar?

Pierron was zondag de enige die sneller was dan Aaron Gwin. De Amerikaan was de voorbije dagen the talk of the town in de paddocks doordat hij vrijdag tijdens de trainingen slechts twee of drie runs had afgelegd. Bij zijn val in Fort William had Gwin zijn duim ontwricht en de Amerikaan had duidelijk pijn bij het vasthouden van zijn stuur. Met een gespalkte duim reed hij zijn finale om op slechts 0″508 van de overwinning te eindigen. Straffe kerel, die Aaron Gwin!

Door deze tweede plaats is Aaron Gwin er niet in geslaagd om als eerste vier jaar op rij dezelfde manche te winnen in de world cup DH. En hij evenaart ook niet het record van Greg Minnaar, die nog steeds één zege meer telt dan Gwin (22 tegenover 21) in de world cup DH. En daar was hij na afloop best ontgoocheld over.

Laurie Greenland bevestigde in Leogang dat hij tot de wereldtop behoort en eindigde op 1″155 als derde. “In Fort William was ik allesbehalve tevreden met mijn 16de plaats. Dit keer kon ik wel een mooie run afwerken. Derde is mijn beste resultaat tot hiertoe in de wereldbeker en ik hoop dat dit nog maar een begin is.”

Troy Brosnan werd vierde op 1″314 en daarmee is hij sinds Lourdes 2017 nooit buiten de top negen geëindigd.

Loris Vergier werd vijfde, maar was ontgoocheld dat hij zoveel fouten had gemaakt. “Soms rijd je een perfecte run en eindig je ergens rond plaats 10, maar dan ben je toch tevreden omdat je run perfect was. Maar nu vraag ik me af waar ik had geëindigd indien ik wel een goede run had afgelegd, want ik heb veel fouten gemaakt en toch eindig ik nog als vijfde …”

Luca Shaw werd pas 42ste, maar had evengoed kunnen winnen in Leogang. Net als in Fort William, waar hij lek reed, stond het geluk ook dit keer niet aan zijn zijde. Shaw kwam ten val terwijl hij onderweg de beste tijd optekende.

Uitslag World Cup DH Leogang 2018 heren:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2018/06/leog_dhi_me_results_f.pdf”]

Elite vrouwen

In Fort William zagen we al dat Rachel Atherton in vorm was en in Leogang plukte ze daar ook de vruchten van. Aan de meet zagen we duidelijk een blik van opluchting in haar ogen, want de Britse stond al zes manches droog. Eindelijk wist ze terug aan te knopen met de overwinning.

Het verschil met Myrian Nicole bedroeg slechts 0″638. Nicole had aan het vierde en laatste tussenpunt nog de beste tijd achter haar naam staan, maar maakte dan een dure fout. Haar achterwiel glipte even weg, maar gelukkig wist ‘Pompon’ te corrigeren en op de fiets te blijven. De zege was echter gaan vliegen.

Met haar tweede plaats behoudt Nicole wel haar leiderstrui in de tussenstand van de wereldbeker, al bedraagt het verschil met Atherton slechts tien punten.

Tahnee Seagrave werd eerst als derde geklasseerd, maar later werd ze gedeklasseerd omdat een cameraman van Red Bull TV haar had gefilmd toen ze eventjes buiten de piste had gereden.

Hierdoor eindigde Tracey Hannah als derde. De Sloveense Monika Hrastnik en de Zwitserse Emilie Siegenthaler werden respectievelijk vierde en vijfde!

Uitslag World Cup DH Leogang 2018 vrouwen:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2018/06/leog_dhi_we_results_f_x.pdf”]

We verlaten Oostenrijk en zien elkaar volgende maand weer in het Italiaanse Val di Sole voor de vierde manche van de world cup DH 2018!

DoorBérengère Boës