World Cup DH Losinj: Gwin en Nicole zijn nog steeds de nummers één!

Door Bérengère Boës -

  • Sport

World Cup DH Losinj: Gwin en Nicole zijn nog steeds de nummers één!

“Een kampioen kan overal winnen,” aldus de Française Myriam Nicole bij aanvang van de world cup DH 2018 in het Kroatische Lošinj. Aanleiding van haar uitspraak was de vele kritiek die de voorbije weken op het internet werd rondgestrooid over de piste van Losinj. De eindwinnares van de wereldbeker downhill 2017 had het echter bij het rechte eind. Nicole won en bij de heren ging de zege naar niemand minder dan Aaron Gwin, vorig seizoen ook al goed voor de eindwinst. We blikken terug op een prachtige dag vol vreugde, verdriet en … een frisse plonspartij.

Een downhill op een eiland in de Middellandse Zee is eens wat anders dan de zoveelste downhill in de Alpen. De setting van de openingswedstrijd van de wereldbeker downhill 2018 in het Kroatische dorpje Losinj was dan ook nieuw in het downhillcircuit.

De mediterrane sfeer van het event werd nog versterkt door de locatie van de aankomst. Deze bevond zich op slechts enkele meters van de kleine haven, te midden van de restaurants en cafés die in de zomer hordes toeristen aantrekken. Wij konden het wel appreciëren …

Niet enkel het urban karakter van de finale kreeg op voorhand kritiek te verduren, ook de overvloed aan stenen op de piste zorgde voor de nodige gespreksstof. Die stenen zorgden zowel tijdens de trainingen (met wereldkampioen Loic Bruni als grootste slachtoffer) als tijdens de wedstrijd voor de nodige slachtoffers. Toch bleek de track leuker dan velen op voorhand hadden gedacht.

 

 

De Franse vrouwen toonden al tijdens de kwalificaties hun ambities door met drie in de top vijf te eindigen. En Myriam Nicole (foto), Marine Cabirou en Cécile Ravanel deden dat in de finale nog eens dunnetjes over.

Myriam Nicole haalde het met een voorsprong van 3″559 op Miss Rachel Atherton.

“Het is geweldig dat ik op één blijf staan, want dit had ik op voorhand niet verwacht. Tijdens de trainingen vond ik mijn draai niet op deze piste, maar ik heb tijdens de wedstrijd alles gegeven,” aldus Myriam Nicole.

Nog een voordeel van een world cup op een zonnig eiland: doe dit maar eens na in de Alpen …

Uitslag World Cup DH 2018 Losinj vrouwen:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2018/04/losi_dhi_we_results_f-1.pdf”]

De eerste die bij de heren een toptijd op de tabellen zette, was deze Dakotah Norton. De Amerikaan zag vanop de hotseat hoe zijn concurrenten één voor één hun tanden stukbeten op zijn tijd.

Zo ook deze Brook Macdonald. De Nieuw-Zeelander reed tijdens de kwalificaties de snelste run, maar door een gril van de UCI en een nieuw reglement moest hij ergens middenin het pak van start gaan. Van zodra “the bulldog” op het scherm verscheen, schoot de temperatuur in de finishzone de hoogte in. Macdonald is dan ook een zeer geliefde figuur in het DH-circuit, wat hij vooral te danken heeft aan zijn agressieve rijstijl. In de finale leek hij op weg om Norton te onttronen … Leek, want plots werd het heel stil aan de aankomst toen men de kiwi zwaar onderuit zag gaan op de scherpe Kroatische stenen. Het verdict: weg zege en een gebroken sleutelbeen.

Ook pech voor de Fransman Amaury Pierron, hij reed lek. En zeggen dat hij op dat moment de snelste tussentijd achter zijn naam had staan …

Sam Blenkinsop heeft stijl en snelheid te over, maar dat was niet voldoende voor de snelste chrono. De Nieuw-Zeelander eindigde als vierde.

De Amerikaan Lucas Shaw kwam 0″798 te kort om voor het eerst in zijn carrière een world cup DH te winnen. Na een seizoen met veel ups en downs zijn we in ieder geval blij om de jonge renner van Santa Cruz Syndicate op het podium te zien!

Van zodra Aaron Gwin ten tonele verschijnt, overvalt ons de indruk dat we dit scenario al eerder gezien hebben. Geen enkele Kroatische steen kon de Amerikaan uit evenwicht brengen en Gwin tekende nog maar eens voor de snelste chrono van het weekend.

Maar liefst drie Amerikanen bezetten in Losinj het podium (Gwin, Shaw en Norton) en dat is volgens ons zeer lang geleden in de wereldbeker DH …

 

 

De downhillers vroegen al jaren achter een nieuwe spot en die hebben ze eindelijk gekregen. Losinj was voor ons meteen een schot in de roos.

De volgende world cup DH is de klassieker in het Schotse Fort William. Afspraak daarvoor op 2 en 3 juni!

Uitslag World Cup DH 2018 Losinj heren:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2018/04/losi_dhi_me_results_f-1.pdf”]

Foto’s copyright Michal Cerveny en Keno Derleyn

DoorBérengère Boës