World Cup EDR Bielsko-Biała 2024: een spannende première

Door Léo Kervran -

  • Sport

World Cup EDR Bielsko-Biała 2024: een spannende première

Na een intense eerste wereldbekermanche in Finale Ligure vorige week, ontmoetten de enduristen elkaar dit weekend al opnieuw in het zuiden van Polen voor een gloednieuwe manche. Op een fysieke route die ‘opgefleurd’ werd door de regen die midden op de dag arriveerde, was het in alle categorieën reuzespannend. 

Voor deze tweede manche van de wereldbeker enduro trok het peloton richting Bielsko-Biała, in het zuiden van Polen en zo’n dertig kilometer van Tsjechië en Slovakije. Deze grote stad (170.000 inwoners, 700.000 in het grootstedelijk gebied) ligt aan de voet van de Beskiden die het centrale deel vormen van de Karpaten en is in de regio gekend voor buitensporten, maar op de internationale kalender is de streek minder bekend.

Onder andere mountainbiken neemt daar een bijzondere plaats in. In 2015 werd zelfs een groot trailcentrum genaamd ‘Enduro Trails’ geopend in de heuvels ten zuiden van de stad met een skilift en een pad om op spierkracht naar boven te rijden, en sindsdien is het zich blijven ontwikkelen. Voor deze wereldbeker enduro leggen de renners echter slechts een deel ervan af: net als in Finale Ligure staan ​​er 5 klassementsproeven op het programma met een totaal van 36,5 kilometer en 2074 negatieve hoogtemeters.

Bij de renners was het uitkijken naar de headliners die schitterden in Italië, maar één naam komt nog vaker naar voren: die van Sławomir Łukasik. De Poolse kampioen en lid van het Yeti-Fox team, die 5de werd in Finale Ligure, is afkomstig uit deze regio en woont iets verder naar het noorden, aan de rand van Krakau, de regionale hoofdstad. Kan hij, nu hij een vaste kanshebber is voor de top 10 of zelfs het podium, de hiërarchie omverwerpen en zijn eerste World Cup EDR winnen?

Eén ding is zeker: het publiek gelooft erin! Die waren in groten getale aanwezig om hun landgenoot te volgen en aan te moedigen op de specials, en de regen of de lengte van de dag zou het enthousiasme van de toeschouwers ter plaatse niet temperen. Velen van hen vertrouwden onze correspondenten ter plaatse ook toe dat ze speciaal vrijaf hadden genomen om de renners te komen aanmoedigen!

Vrouwen

Ella Conolly werd vorige week derde in Finale Ligure zonder ook maar één keer de beste tijd neer te zetten. Dat hiaat zet ze in Polen meteen in de eerste klassementsproef recht, maar de verschillen zijn relatief klein.

Isabeau Courdurier (hier tijdens de training) is ondanks een kleine valpartij tweede op amper drie seconden, gevolgd door Harriet Harnden en Andréane Lantier-Nadeau.  

In de tweede special, verrassing. De Engelse Chloe Taylor, 8ste in de eerste special, zet de beste tijd neer voor Estelle Charles, de Oostenrijkse Hanna Steinthaler (13de in SP1) en de Zwitserse Lea Rutz (21ste in SP1). Waar zijn de headliners gebleven?

De verklaring komt uit de lucht: na een eerste (min of meer) droge special begint het halverwege het startveld van de tweede klassementsproef te regenen. De eersten die vertrokken, de laatsten in het klassement, hadden een relatief droge piste voor hen, terwijl de besten, die later vertrokken, op natte stenen reden. In deze omstandigheden is het onmogelijk om te concurreren, maar dat is het risico van een discipline waarin je alleen tegen de klok rijdt!

Isabeau Courdurier is van de favorieten degene die het het beste doet met een 4de tijd op 20,6 seconden, maar ze wordt op de voet gevolgd door Harriet Harnden. Ella Conolly laat iets meer tijd en punten liggen met een 9de plaats op 25,3 seconden, maar het is Morgane Charre die de zwaarste prijs betaalt, met een achterstand van 48,3 seconden en een 20ste positie.

In de derde special worden de omstandigheden voor iedereen weer hetzelfde (glad). Harriet Harnden wint voor Isabeau Courdurier, terwijl Mélanie Pugin met veel gemak de derde plaats pakt, gevolgd door Morgane Charre. Ella Conolly daarentegen heeft nog steeds wat moeite om zich aan te passen aan de omstandigheden en eindigt opnieuw op de 9de plaats.

In de voorlaatste special krijgen we een nieuwe snelste tijd voor Harnden, voor Courdurier. Chloe Taylor laat echter zien dat haar tijd in de tweede special geen toeval was door derde te worden.

In het voorlopige klassement staan de eersten nog op een zakdoek bij elkaar: Harriet Harnden heeft de leiding genomen dankzij haar twee opeenvolgende zeges, maar Isabeau Courdurier staat slechts 2,2 seconden achter en Chloe Taylor is derde op 3,6 seconden. Alles zal beslist worden in SP5!

Net als in Finale Ligure zet Isabeau Courdurier ook in deze laatste special de beste tijd neer en dit keer is dat ook voldoende voor de eindwinst. De Française wipt nog over Harriet Harnden en haalt het in deze tweede wereldbekermanche van het seizoen met 0,236 seconden voorsprong op de Britse. Een klein verschil dat alleszeggend is voor deze spannende dag. Ook in de voorlopige tussenstand is het verschil bijzonder klein, met Courdurier die aan de leiding gaat met twee punten meer dan Harnden.

Chloe Taylor mag als derde mee op het podium op 14.062 seconden van winnares Courdurier. Estelle Charles is vierde (+ 17.900 s) en Ella Conolly springt dankzij een goede SP5 (2de tijd) nog naar rang vijf (+ 22.347 s).

Mannen

De winnaar van Finale Ligure, Richie Rude, begint deze dag op Poolse bodem zoals hij de dag begon op de Italiaanse trails: met een besttijd! De renner van Yeti-Fox is de snelste in de eerste special voor Jack Moir, die laat zien dat zijn blessure tijdens de verkenning in Finale slechts een korte tegenvaller was.

Jesse Melamed zit hen op de hielen, net als Sławomir Łukasik en Charles Murray. Het verschil tussen de eerste vier: minder dan 0,9 seconden!

De tweede special is rotsachtiger, maar ook gladder door de regen. Charles Murray doet het het beste en neemt de leiding in het klassement over van Richie Rude, terwijl Łukasik pas als 8ste finisht.

De derde special is die van de verlossing voor Sławomir Łukasik. De Pool wint deze special en schuift op naar de voorlopige 3de plaats in de race, tot grote vreugde van de lokale fans! Achter hem zien we dezelfde gezichten: Charles Murray is de 2de snelste, Richie Rude 3de en Jack Moir 4de.

Łukasik is nu onder stoom en niet meer te stoppen! De renner van Yeti-Fox wint ook de 4de en 5de klassementsproef van de dag en is bezig aan een waanzinnige inhaalwedstrijd.

De verschillen zijn echter nog steeds klein en Jack Moir kan hierover getuigen: de Australiër eindigt op de tweede plaats in de voorlaatste special, slechts 0,6 seconden achter Łukasik.

De spanning valt te snijden en het is uiteindelijk Charles Murray die de World Cup Enduro in Bielsko-Biala wint! Ondanks drie snelste tijden op rij eindigt Sławomir Łukasik als tweede op 0,095 seconden van de winnaar. Net geen tiende van een seconde verschil dus na ruim 23 minuten aan klassementsproeven!

Jammer voor de Pool die in zijn thuiswedstrijd erg dicht bij zijn eerste overwinning in de World Cup kwam. Is het de tweede special die hem de das heeft omgedaan? Een tiende van een seconde kan je immers overal verliezen … Revanche in Leogang over 3 weken?

Ook voor Charles Murray is dit zijn eerste overwinning in de wereldbeker! De Nieuw-Zeelander stond in 2022 en 2023 regelmatig op het podium en begon een week geleden het jaar knallend met een tweede plaats in Finale Ligure. In Polen eindigde hij in geen enkele klassementsproef buiten de top vijf en dat loonde! Hij neemt ook de leiding in het algemeen klassement over met 12 punten voorsprong op Richie Rude.

Richie Rude eindigde dit kaar als derde, 2.798 seconden achter Murray. Jack Moir werd 4de op 9.425 s en Jesse Melamed 5de op 21.705 s.

Er vielen vrijdag weinig opgevers te melden – slechts drie – maar Martin Maes was er daar jammer genoeg één van. Hij brak in de eerste special een wiel en kon de dag niet eindigen.

Volledige uitslag ucimtbworldseries.com

DoorLéo Kervran