World Cup MTB 2024 Araxá XCC: Batten met kracht, Koretzky met strategie

Door Adrien Protano -

  • Staff pick

  • Sport

World Cup MTB 2024 Araxá XCC: Batten met kracht, Koretzky met strategie

Na Mairiporã afgelopen weekend is het de beurt aan Araxá om een manche van de wereldbeker MTB te organiseren tijdens zijn Braziliaanse tournee. Op een technisch en spectaculair parcours ging de winst in de World Cup shorttrack naar Haley Batten en Victor Koretzky.  

Vrouwen

We vertelden het vorige week al dat heel wat rensters de Braziliaanse tour aan zich lieten voorbijgaan, dus ook in Araxá geen Pauline Ferrand-Prévot, Puck Pieterse, Mona Mitterwallner, Samara Maxwell, … aan de start.

Over het parcours van de XCC in Araxá weet Jolanda Neff voor de start alvast het volgende te vertellen: “Je zult jezelf vanaf de start moeten positioneren want inhalen is erg lastig op dit circuit.” Het is Chiara Teocchi die zich vanaf de eerste bocht vooraan positioneert, op de voet gevolgd door Jolanda Neff, Haley Batten, Jenny Rissveds en Alessandra Keller.

Na een relatieve windstilte is het Savilia Blunk die op twee ronden van het einde de boel in vuur en vlam zet, maar Haley Batten en Alessandra Keller reageren gepast. Tot de Zwitserse op een steile klim een fout maakt en daarbij de weg blokkeert van Linda Indergand en Jenny Rissveds.

Haley Batten profiteert en met een flinke versnelling schudt ze op een halve ronde van de meet de laatste tegenstand van zich af. Batten wint uiteindelijk met 4 seconden voorsprong op Linda Indergand.

“Het was moeilijk om te doen wat je wilt, want de paden waren erg smal. Ik voelde mij sterk vandaag. Ik wist dat de voorlaatste ronde belangrijk was. Ik voerde het plan dat ik in gedachten had goed uit, ook al was ik niet van plan om op deze specifieke locatie aan te vallen. Ik wist dat als ik op de laatste klim als eerste boven zou komen, de overwinning vrijwel verzekerd was”, legt ze uit aan de finish.

Voor de derde plaats kregen we een sprint tussen Savilia Blunk en Alessandra Keller, die na haar val terug was komen aansluiten vooraan. De Zwitserse moest echter het hoofd buigen voor de explosiviteit van de Amerikaanse. Jennifer Jackson eindigde als 5de, Laura Stigger als 6de en Steffi Häberlin als 7de. Nicole Koller sluit de top 8 af, synoniem voor de eerste startrij bij de XCO van zondag.

Evie Richards (9de), Candice Lill (10de), Sina Frei (11de), Sofie Pedersen (12de), Kate Courtney (13de), Jenny Rissveds (14de), Chiara Teocchi (15de) en Kelsey Urban (16de) mogen in die XCO plaatsnemen op de tweede startrij. Anne Tauber en Anne Terpstra werden respectievelijk 17de en 18de, Lotte Koopmans 37ste.

Uitslag World Cup XCC 2024 Araxá vrouwen

Mannen

Na de spannende wedstrijd bij de vrouwen, is het de beurt aan de mannen. Martin Vidaurre is het beste weg, maar Charlie Aldrige neemt al snel de leiding over … voordat hij de controle over het voorwiel verliest, valt en met zijn helm zijn stuur raakt.

De renners beleven duidelijk veel plezier aan het technische circuit in Araxá en de vele jumps. Christopher Blevins hoort daar ook bij, hij laat maar wat graag zijn BMX-achtergrond zien.

Een ongeluk komt nooit alleen … Charlie Aldridge komt in de tweede ronde opnieuw ten val waardoor hij achteraan in het peloton terechtkomt. Ook Joshua Dubau komt ten val en moet zelfs opgeven. En ook David Valero staat in de tweede ronde te voet, al weten we niet of dit door een val of een technisch euvel komt.

Eindelijk zien we Luca Schwarzbauer op de voorposten opduiken. Maar ook de Duitser heeft geen verhaal tegen een aanval van Victor Koretzky … gevolgd door een tweede van Christopher Blevins! Het wordt een sprint tussen de twee teamgenoten van het Specialized Factory Racing Team. Krijgen we een Franse of een Amerikaanse overwinning?

Het is Victor Koretzky die het haalt! “De laatste ronde gingen we voluit. Ik probeerde aan te vallen op de brug, en daarna bleven we hard doorgaan tot het einde. Christopher Blevins was zo snel. Als hij in mijn wiel had gezeten, denk ik dat hij had gewonnen. Ik ben blij voor het team, met onze twee podiumplaatsen, en ook voor de vrouwen. We zijn goed omringd in de ploeg, dat moeten we benadrukken. Ik deel dit alles graag met hen”, aldus de Fransman.

Christopher Blevins eindigde als tweede, Alan Hatherly als derde.

Jordan Sarrou werd 4de, voor Luca Schwarzbauer (5de), Filippo Colombo (6de), Thomas Litscher (7de) en Samuel Gaze (8ste). De plaatsen 9 tot 16 gingen naar Adrien Boichis, Maximilan Foidl, Juri Zanotti, Titouan Carod, Simone Avondetto, Nino Schurter, Thomas Griot en Carter Woods. Jens Schuermans was de beste Belg op de 19de plaats, Pierre de Froidmont werd 22ste.

Uitslag World Cup XCC 2024 Araxá mannen

DoorAdrien Protano