World Cup MTB Crans-Montana 2024 | XCC: Pieterse en Pidcock ongenaakbaar

Door Olivier Béart -

  • Staff pick

  • Sport

World Cup MTB Crans-Montana 2024 | XCC: Pieterse en Pidcock ongenaakbaar

Voordat Crans-Montana in 2025 de wereldkampioenschappen MTB organiseert, huldigt het Zwitserse skioord dit weekend alvast zijn gloednieuwe crosscountry-route in met de 5de manche van de wereldbeker. Ondanks opvallende afwezigen als Pauline Ferrand-Prévot en Victor Koretzky kregen we in de Short Track al een mooie show te zien op een circuit dat langer en technischer is dan normaal.

Het gloednieuwe XC-parcours in Crans-Montana combineert natuurlijke passages in het bos en zeer uitdagende kunstmatige gedeelten die werden ontworpen door de designer van de route voor de Olympische Spelen in Londen (2012). En het circuit trok de afgelopen dagen al veel aandacht. Tijdens de Short Track (XCC) werden de meest uitdagende passages niet genomen, maar het is nog steeds een enigszins atypisch circuit met ruim de helft asfalt, inclusief een prachtige helling en relatief technische gedeelten in het bos en een lastige afdaling. Bij de vrouwen stonden 5 rondes op het programma en bij de mannen slechts 6, een teken van een langer parcours.

Vrouwen

Al snel maakte een kleine groep zich los met de onvermijdelijke namen als Puck Pieterse en Alessandra Keller. Maar naast hen zagen we ook iets minder gebruikelijke namen, zoals Anne Tauber, Gwendalyn Gibson (die net terugkomt van een blessure na het breken van haar sleutelbeen in Brazilië) en Loana Lecomte.

Het is duidelijk dat de vorm van de Franse kampioene aan het stijgen is naarmate de Olympische Spelen dichterbij komen! Na haar 4de plaats in de XCO in Val Di Sole een week geleden bevestigde ze in Zwitserland haar huidige goede benen. Merk op dat Pauline Ferrand-Prévot besloot om deze Zwitserse manche over te slaan en de voorkeur te geven aan een trainingskamp op grote hoogte ter voorbereiding op de Olympische Spelen. Nadat ze vorige week had deelgenomen aan de Ronde van Zwitserland voor vrouwen, koos ook Jolanda Neff ervoor om het evenement over te slaan.

Aan het begin van de laatste ronde besloot Anne Tauber aan te vallen: “Ik wist dat ik niet per se de sterkste was. Ik had het de voorgaande ronden al een beetje lastig om te volgen, maar het lukte me elke keer om terug te komen. En dus koos ik ervoor om mijn kans te grijpen om wat voorsprong te nemen voor de lange klim.”

Helaas voor haar was haar landgenote Puck Pieterse veel te sterk en zij ving de aanval van Tauber aan het einde van de klim op. Pieterse slaagde er vervolgens in om op het technische gedeelte wat voorsprong te nemen en stand te houden tot de finish.

Alessandra Keller was achter de Nederlandse de sterkste in de laatste rechte lijn en werd 2de, een resultaat waarmee ze de leiding in het algemeen klassement van de World Cup Short Track behoudt. Anne Tauber werd beloond voor haar moed en eindigde als 3de. Loana Lecomte en Gwendalyn Gibson werden 4de en 5de. Lotte Koopmans haalde de finish niet.

Uitslag World Cup XCC Crans-Montana 2024 vrouwen

Mannen

Klein drama bij de start van de mannen. Tom Pidcock, die met startnummer 14 op de 2de rij startte, miste zijn pedaal en vertrok als laatste … Maar als er één iemand is die in staat is om uit verloren positie weer naar voren te komen, dan is hij het wel! Terwijl de Brit werd opgehouden door de tragere renners rond hem, en met de schrik vrijkwam wanneer hij bijna ten val kwam wanneer hij iemand wilde passeren, brak er een groep los met enkele sterke mannen.

Zoals gewoonlijk trok Lucas Schwarzbauer de kar, en deze keer nam hij Nino Schurter mee in zijn kielzog. Maar de twee mannen werden snel gegrepen en het was Thomas Litscher die halverwege de race de groep aanvoerde. Ook Christopher Blevins beproefde zijn geluk. Net na halfweg koers zagen we dan eindelijk het gezicht van Tom Pidcock weer vooraan opduiken!

Eerst probeerde Charlie Aldridge nog de macht te grijpen, maar zijn poging duurde niet lang. Idem voor Filippo Colombo die samen met zijn teamgenoot Schurter een poging waagde.

Maar het was Pidcock die uiteindelijk de beslissing forceerde door in de laatste ronde met een verschroeiende aanval uit te pakken.

Achter de Brit verraste de Duitser Julian Schelb met een tweede plaats, zijn beste resultaat tot nu toe in de wereldbeker!

De Italiaan Luca Braidot werd 3de, net voor Christopher Blevins en een andere Duitser, Maximilian Brandl.

Pierre De Froidmont werd net als in Val Di Sole 9de, terwijl Jens Schuermans, die in Val Di Sole nog het podium haalde, nu niet beter deed dan een 35ste plaats.

Volledige uitslag World Cup XCC Crans Montana 2024 mannen

DoorOlivier Béart