World Cup MTB Les Gets 2024 | XCC: afwachten loont voor Keller en Hatherly

Door Léo Kervran -

  • Staff pick

  • Sport

World Cup MTB Les Gets 2024 | XCC: afwachten loont voor Keller en Hatherly

De show is weer begonnen, in Les Gets stonden op vrijdagnamiddag de eerste wedstrijden van het World Wup-weekend gepland. In die XCC waren er bij de elites heel wat afwezigen vanwege blessures of omdat ze een break namen met het oog op de Olympische Spelen later deze maand, maar de aanwezige renners maakten er een mooi spektakel van.  

We zijn nog maar begin juli, maar toch is de wereldbekermanche van Les Gets al de zesde XC-manche van het seizoen van de in totaal acht geplande wedstrijden. Als we ons enkel hierop baseren zouden we bijna kunnen zeggen dat we aan het laatste deel van het seizoen begonnen zijn …

We staan ​​echter pas aan het begin van de zomer en bovenal is het de laatste wereldbekermanche voor de Olympische Spelen, waar over precies drie weken de mountainbike-evenementen (28 en 29 juli om 14.00 uur) worden gereden. Hoewel veel toeschouwers de wedstrijd zien als de laatste ‘test’ voor de Olympische Spelen, zien de atleten het waarschijnlijk niet allemaal zo.

Pauline Ferrand-Prévot, Loana Lecomte, Haley Batten, Jolanda Neff bij de vrouwen en Jordan Sarrou, Victor Koretzky, Nino Schurter en Tom Pidcock bij de mannen … Het zijn klinkende namen op de lijst van afwezigen. Zij gaven de voorkeur aan een andere weg richting de grote dag – Pidcock is bijvoorbeeld aan de slag in de Tour de France – waardoor heel wat vragen onbeantwoord zullen blijven.

Vrouwen: Keller wint aan het einde van de rit

Bij de vrouwen verwachten we gezien de lijst met afwezigen een duel tussen Puck Pieterse en Alessandra Keller, met Savilia Blunk, Evie Richards, Jenny Rissveds en misschien wel Gwendalyn Gibson die voor een verrassing kunnen zorgen. En dat is (bijna) hoe de wedstrijd verliep!

Na een ultrasnelle start van Chiara Teocchi neemt de Nederlandse al snel de controle over de race. Pieterse voelt zich in haar sas in dit soort wedstrijden en wil maar wat graag een derde zege aan het palmares van dit jaar toevoegen.

Vanaf de eerste ronden vergroot ze een gat dat op het eerste gezicht niets lijkt, amper een paar meter, naar 10 seconden voorsprong op twee ronden van het einde! Achter haar leiden Alessandra Keller en Rebecca Henderson (die weer in vorm lijkt te zijn) om de beurt de groep achtervolgers.

Evie Richards volgt in hun spoor, terwijl Jenny Rissveds halverwege de rol lost en in een groepje verzeilt met Gwendalyn Gibson en Linda Indergand.

Maar in de voorlaatste ronde draait de situatie om! Alessandra Keller plaatst een meesterlijke aanval om in geen tijd het gat van tien seconden op Puck Pieterse te dichten. Henderson en Richards hebben wat meer tijd nodig om te reageren op deze tempoversnelling, maar ook zij slagen er wat verder in om het gat dicht te rijden. In de laatste ronde rijden de vier opnieuw samen, alles moet opnieuw beginnen.

Je zou denken dat Pieterse het voordeel heeft en Keller en de rest moeten bekomen van hun geleverde inspanningen, maar het tegenovergestelde is waar. De Zwitserse valt opnieuw aan op de lange klim net na de meet, iedereen zit à bloc en niemand kan volgen.

Keller, die in Crans-Montana als tweede eindigde achter de Nederlandse, draait de rollen nu om en pakt haar tweede overwinning van het seizoen in de XCC. Als bonus verstevigt ze ook haar leiderstrui in de shorttrack.

Puck Pieterse sprint naar de tweede plaats, voor Rebecca Henderson. Voor de Australische is het haar tweede podium van het seizoen na haar 2de plaats in de XCC in de eerste manche in Mairiporã.

De overige ereplaatsen gaan naar Evie Richards (4de), Gwendalyn Gibson (5de) en Anne Terpstra, die na een wisselvallig seizoen en wat blessureleed een goed resultaat neerzet met een 6de plaats. De top 10 wordt vervolledigd door Savilia Blunk, Jenny Rissveds, Mona Mitterwallner en Kate Courtney. Lotte Koopmans wordt 35ste, Anne Tauber verkoos om niet te starten na een crash op training donderdag waardoor ze een schouderblessure opliep.

 

Volledige uitslag World Cup XCC Les Gets 2024 vrouwen

Mannen: de winnende strategie van Cannondale

Bij de mannen wordt de start van de race gekenmerkt door een incident van Sam Gaze in de eerste ronde. De Nieuw-Zeelander heeft een technisch probleem en verliest kostbare seconden. Hij moet in de achtervolging op een peloton dat helemaal wordt uitgerekt door het hoge tempo van Luca Schwarzbauer. Iedereen vraagt zich dan ook af hoe Gaze deze achterstand weer gaat goedmaken?

De Nieuw-Zeelander panikeert echter niet en lijkt de tijd te nemen om weer bij het peloton aan te sluiten. Eén ronde na zijn technisch euvel hinkt hij nog steeds een paar meter achterop.

Dan zien we hem beetje bij beetje opschuiven: 38ste na de eerste ronde, 31ste na de derde, 24ste na de vierde, 19de aan het einde van de vijfde ronde … We zijn dan halfweg de wedstrijd.

Onder het gebeuk van Luca Schwarzbauer en af en toe Thomas Litscher ontstaat er een groepje vooraan met daarin ook Alan Hatherly, Charlie Aldridge en Filippo Colombo. Simon Andreassen, Luca Braidot en Christopher Blevins hangen aan de rekker en proberen in het spoor te blijven van dit vijftal.

 

Op drie ronden van het einde heeft dit groepje zich duidelijk losgegooid van de rest en daarachter lijkt niemand een poging te kunnen doen die vergelijkbaar is met die van Alessandra Keller eerder op de dag. We denken dan ook dat de winnaar vooraan zit …

Maar daar denkt Sam Gaze anders over. Aan het begin van de voorlaatste ronde was hij naar de tiende positie gestegen, maar nog steeds 17 seconden achter de leiders. Een ronde en een stevige versnelling later zit hij binnen de 3 seconden van de groep van vijf, met Simon Andreassen in zijn kielzog. Tom Pidcock wist dit jaar te winnen vanaf de laatste positie in Nove Mesto, kan Gaze deze prestatie herhalen?

Op de klim van de laatste ronde ontploft alles. Charlie Aldridge valt aan in de kopgroep en fungeert als sprintaantrekker voor zijn teamgenoot, Alan Hatherly. Filippo Colombo, Luca Schwarzbauer en Thomas Litscher zijn verslagen, ze moeten de Zuid-Afrikaan laten gaan. Maar tegelijkertijd weet Sam Gaze terug te komen! Terwijl Hatherly richting de finish vliegt, springt de wereldkampioen naar de kop van de groep, vóór Charlie Aldridge, uitgeput door zijn inspanning op de beklimming.

We beginnen te dromen van een terugkeer van Gaze op Hatherly voor een uitzonderlijk scenario, maar de Zuid-Afrikaan is al te ver en neemt de overwinning, zijn eerste van het seizoen!

Gaze begint als tweede aan de laatste rechte lijn, maar Charlie Aldridge vindt toch nog een restje energie om hem in de sprint in te halen, waarmee hij een mooie dubbel behaalt voor Cannondale Factory Racing. Met Simon Andreassen als derde renner heeft het team dit seizoen een van de beste samenstellingen op de grid.

Sam Gaze wordt uiteindelijk derde, wat een prestatie is gezien het feit dat hij aan het begin van de race achterop raakte door een technisch euvel. De held van de dag is hij!

Luca Schwarzbauer deed opnieuw veel moeite zonder ervoor beloond te worden, de Duitser wordt 4de. Moet hij zijn strategie heroverwegen? Thomas Litscher eindigde als 5de, Filippo Colombo als 6de, Simon Andreassen als 7de, Luca Braidot als 8ste, Jofre Cullell als 9de en Martin Vidaurre als 10de.

Pierre de Froidmont, die ons gisteren vertelde dat hij zich veel beter en ‘bevrijd’ voelde sinds de bevestiging van de twee starttickets van België voor de Olympische Spelen en zijn selectie – werd 12de. Jens Schuermans was er door zijn knieblessure niet bij in Les Gets.

Volledige uitslag World Cup XCC Les Gets 2024 mannen

Meer over de World Cup in Les Gets in dit artikel: World Cup MTB Les Gets 2024 | Sfeer snuiven in de paddocks.

DoorLéo Kervran