World Cup MTB Les Gets 2024 | XCO-vrouwen: Pieterse eenzaam aan de top

Door Léo Kervran -

  • Staff pick

  • Sport

World Cup MTB Les Gets 2024 | XCO-vrouwen: Pieterse eenzaam aan de top

Wat een demonstratie! Op een parcours dat nog vermoeiender en moeilijker werd door de regen van de dag ervoor, stak Puck Pieterse er in de XCO in Les Gets met kop en schouders bovenuit. Ze begon in de eerste ronde aan een solo en werd nooit meer gezien. Daarachter kreeg het podium ook snel vorm in een race die werd gekenmerkt door grote verschillen. Hier zijn de resultaten:

Door de afwezigheid van verschillende toprensters (Pauline Ferrand-Prévot, Loana Lecomte, Haley Batten, Jolanda Neff, …) was de taak voor Puck Pieterse een tikkeltje makkelijker, maar toch. Het duurde nog geen twee ronden voordat het gat tussen de jonge Nederlandse en de rest van de concurrentie groter was dan een minuut en bij de finish werd er met minuten gegoocheld.

Voor de Olympische Spelen, die over drie weken plaatsvinden (op 28 juli om 14.00 uur voor de vrouwen), is het echter lastig om hieruit lessen te trekken. Door de afwezigen en de verschillende manieren om zich voor te bereiden is deze World Cup in Les Gets geen betrouwbaar ijkpunt. Maar het staat wel vast dat deze zege zeer goed moet zijn voor het zelfvertrouwen van Puck Pieterse.

Daarachter bevestigde Candice Lill haar uitstekende eerste deel van het seizoen door zich in de tweede ronde te isoleren op de tweede plaats, met een voorsprong die voldoende was om niet bang te hoeven zijn voor een comeback van achteruit.

Alessandra Keller begon voorzichtig aan de race, maar met haar technische skills vocht ze zich terug naar voren om als derde te eindigen.

Op de 4de plaats eindigde de olympische kampioene van Rio, Jenny Rissveds. Anne Terpstra lijkt net op tijd terug in vorm na een kleine blessure en werd 5de.

De top tien werd vervolledigd door Evie Richards (6de), Savilia Blunk (7de), Laura Stigger (8ste), Caroline Bohé (9de) en Mona Mitterwallner (10de).

Rebecca Henderson en Kate Courtney reden aan het begin van de wedstrijd op de voorposten, maar moesten uiteindelijk tevreden zijn met respectievelijk rang 14 en 15. Lotte Koopmans eindigde als 46ste, Femke Mossinkoff als 51ste en Romana Carfora als 52ste.

In het algemeen klassement schuift Puck Pieterse op van de 4de naar de 2de plaats en nadert iets dichter bij Alessandra Keller, die nog steeds de leiding heeft in het klassement. Het algemeen klassement zal vermoedelijk tussen deze twee rensters worden beslist omdat Haley Batten door haar afwezigheid dit weekend als derde in de tussenstand nu ruim 300 punten achterstand telt op de Zwitserse.

De World Cup XCO gaat nu een tijdje op slot, want tot de volgende manches is het wachten tot eind september en een Amerikaans tweeluik dat het slotakkoord moet worden van de wereldbeker XCO 2024.

Volledige uitslag World Cup XCO Les Gets 2024 vrouwenTussenstand World Cup XCO 2024 vrouwen  

DoorLéo Kervran