World Cup MTB XCC | Mathieu van der Poel de beste in de modder van Val di Sole, Jens Schuermans derde!

Door Jan Geys -

  • Sport

World Cup MTB XCC | Mathieu van der Poel de beste in de modder van Val di Sole, Jens Schuermans derde!

Het shorttrack-parkoers van Val di Sole leek wel weggelopen uit het winterse crossseizoen. Door de regen was het bij momenten glibberen en glijden en dat zijn omstandigheden waar de wereldkampioen in de cross (en kersvers Europees kampioen mountainbike) wel van houdt. Mathieu van der Poel won dan ook met overtuiging voor zijn grootste rivaal in dit onderdeel, Henrique Avancini. Als kers op de taart legde Belgisch kampioen Jens Schuermans het achtervolgende peloton in de luren in de sprint om de derde plaats. Bij de vrouwen ging de zege naar Jolanda Neff.

Mathieu van der Poel is de koning van de shorttrack

Mathieu van der Poel verloor dit jaar nog geen enkele wereldbeker shorttrack en de enige die er dit seizoen ook eentje achter zijn naam mocht schrijven (omdat Mathieu afwezig was), was Henrique Avancini in Vallnord.

Niet verwonderlijk dus dat beide kemphanen elkaar al snel vonden en de rest op achterstand zetten. Achter hen probeerde de grote groep er wel de vaart in te houden, maar niemand die echt in staat was om de jacht te leiden. Jordan Sarrou deed wat hij kon, Mathias Flückiger ook, maar Nino Schurter kwam duidelijk wat power tekort om zijn wil op te leggen.

Dat laatste kan niet gezegd worden van Mathieu van der Poel, want in de laatste ronde reed hij met een verschroeiende versnelling op de lastigste klim van het parkoers weg van zijn rivaal. Het leek wel of het wiel van de Braziliaan plots in de modder bleef kleven, zo groot was het verschil in snelheid tussen beiden.

Van der Poel had aan de finish alle tijd om de handen in de lucht te gooien, meteen goed voor zijn vierde zege van het seizoen in de wereldbeker shorttrack. Avancini werd nog maar eens tweede (en nee, daar is hij niet blij mee) en achter hen werd het uitkijken wie in de grote groep met de derde plaats aan de haal zou gaan.

In die groep was één man na een mindere start en een 15de plaats erin geslaagd om terug aansluiting te vinden bij de groep Schurter om dan ronde na ronde telkens enkele plaatsen naar voren op te schuiven. In de laatste ronde zag Jens Schuermans (over hem hebben we het) een opening en greep de kans met beide handen. Met een lange sprint naar de finish werd de Belgische kampioen knap derde waardoor hij voor het eerst in zijn carrière mocht proeven van een wereldbekerpodium bij de elites.

Iets waar hij duidelijk nog aan moet wennen, want Schuermans reed aan de finish gewoon rechtdoor niet beseffende dat hij wel degelijk derde was geworden. De UCI-officials moesten dan ook een spurtje uit de benen schudden om hem terug te halen voor het podium.

Ondrej Cink en Nino Schurter beten hun tanden stuk op het eindschot van Schuermans en werden respectievelijk vierde en vijfde. Een mooie beloning voor de jonge Belg en zijn team Scott-Creuse-Oxygène dat in hem geloofde nadat hij enkele jaren geleden door blessureleed een moeilijkere periode beleefde. Maar vergeet niet dat Schuermans bij de beloften wel vaker het vuur aan de schenen legde van onder meer Anton Cooper en enkele overwinningen boekte in de wereldbeker U23. Hopelijk is dit de start van een lange reeks. Voor diegenen die Schuermans nog niet goed moesten kennen, raden we aan om hier en hier zijn columns een keertje na te lezen.

Van der Poel wipt dankzij zijn zege opnieuw naar de tweede plaats in de tussenstand om de wereldbeker, maar dat eindklassement is geen doel meer voor hem sinds hij heeft laten verstaan dat hij na Lenzerheide (volgende week) een voorlopig punt zet achter zijn MTB-seizoen. Wereldkampioen Nino Schurter leidt nog steeds met een voorsprong van 206 punten.

Uitslag Wereldbeker MTB XCC Val di Sole 2019 mannen:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2019/08/vdso_xcc_me_results_y-1.pdf”]

Zwitserse dubbel bij de vrouwen

Net voor de start van de vrouwen gingen de hemelsluizen boven Val di Sole nog een keertje wagenwijd open. Omstandigheden waar de Zwitserse Jolanda Neff wel mee om kan, maar het was haar landgenote Sina Frei die in de vijfde ronde alles of niets speelde en er alleen vandoor ging.

Neff besefte het gevaar en knabbelde in één ronde een flink deel van haar achterstand af. De twee Zwitserse vrouwen kwamen vooraan samen en gingen met hun tweetjes de slotronde in. Frei kon niet profiteren van een klein foutje van Neff en deze laatste ging onhoudbaar op zoek naar haar tweede winst in de World Cup shorttrack van dit seizoen.

Sina Frei werd knap tweede en was achteraf heel blij met deze Zwitserse dubbel en haar beste resultaat ooit in de shorttrack.

De Française Pauline Ferrand-Prévot werd derde, voor de Australische Rebecca McConnell en de Italiaanse Eva Lechner.

Anne Tauber en Anne Terpstra eindigden net als in Les Gets op de plaatsen acht en negen. Voor Tauber betekent dit nog net de eerste startrij in de crosscountry van zondag. Wereldkampioene Kate Courtney (foto) had meer moeite met de omstandigheden en werd slechts tiende.

Sophie von Berswordt werd 23ste, Githa Michiels 24ste (foto) en Lotte Koopmans 25ste.

Voor de komende dagen ziet het weerbericht in Val di Sole er alvast iets beter uit, de kans is dan ook klein dat we zondag een herhaling zullen krijgen van deze modderige omstandigheden.

Uitslag Wereldbeker MTB XCC Val di Sole 2019 vrouwen:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2019/08/vdso_xcc_we_results_y.pdf”]

DoorJan Geys