World Cup MTB Nové Město 2024 | XCO vrouwen: Pauline Ferrand-Prévot zonder tegenstand

Door Léo Kervran -

  • Staff pick

  • Sport

World Cup MTB Nové Město 2024 | XCO vrouwen: Pauline Ferrand-Prévot zonder tegenstand

Vandaag was de grote dag in Nové Město. Na de Short Track-evenementen en de XCO-wedstrijden van de beloften, is het tijd voor de XCO van de elites. Bij de vrouwen was het uitkijken naar het duel tussen de ‘afwezigen’ van de seizoensstart (Pauline Ferrand-Prévot, Puck Pieterse en Mona Mitterwallner) en de rensters die in de eerste wereldbekermanches schitterden (Haley Batten, Savilia Blunk, Alessandra Keller, …). En ze stelden ons niet teleur.

We weten ondertussen wel dat Pauline Ferrand-Prévot bijna geen gelijke kent als het gaat om de voorbereiding op een bepaald doel, maar toch was het koffiedik kijken hoe het bij aanvang van de derde wereldbekermanche gesteld zou zijn met de conditie van de Française. De wereldkampioene – die de twee Braziliaanse manches aan zich had voorbij laten gaan – had tot hiertoe de grote confrontaties met haar directe tegenstanders vermeden. Ze was er wel bij tijdens de voorbije Europese kampioenschappen in Roemenië, maar die wedstrijd verliet ze na een aantal valpartijen en een kapotte remhendel vroegtijdig.

De World Cup in Nové Město was daarom de eerste test tegen een zwaar deelnemersveld en er werd dan ook bijzonder naar uitgekeken, vooral omdat ook Puck Pieterse er weer bij was, nadat ze dit voorjaar de voorkeur gaf aan de klassiekers op de weg! De Nederlandse was er ook al bij in Roemenië waar ze met sprekend gemak haar Europese titel verlengde. In 2023 draaide het duel tussen deze twee uit in het voordeel van de Nederlandse. Neemt Pauline Ferrand-Prévot dit jaar revanche?

Het antwoord liet niet lang op zich wachten. Halfweg de startlus koos de Française al het hazenpad. Ze werd achtervolgd door Haley Batten, de leidster in het algemeen klassement na een uitstekende Braziliaanse tour, Puck Pieterse en Martina Berta. Na een paar minuten achtervolgen kregen we aan het begin van de eerste volledige ronde een hergroepering, maar dat zou niet lang duren.

Zonder een echte aanval te plaatsen reed Pauline Ferrand-Prévot opnieuw enkele seconden weg van haar concurrenten, die niets anders konden doen dan haar laten gaan. Puck Pieterse liet als laatste los, maar ook zij moest de feiten onder ogen zien: ondanks enkele technische fouten op de klim is de wereldkampioene vandaag te sterk.

Van 6 seconden steeg de voorsprong in de volgende ronde naar 17 seconden, om een ​​ronde later, halverwege de wedstrijd, al gegroeid te zijn naar 47 seconden. Wie kan haar nu nog komen bedreigen? Het parcours in Nove Mesto is hier en daar op de wortels en stenen nog vettig, maar waar Ferrand-Prévot bergop verschillende fouten maakte, waardoor ze soms moest afstappen, bleef ze de afdalingen loepzuiver nemen.

Achter haar hadden ze het al wel begrepen dat ze vandaag streden voor de andere podiumplaatsen. Laura Stigger kon terug de aansluiting maken met de achtervolgers zodat we in de achtervolging op PFP een groepje van vier kregen, bestaande uit Laura Stigger, Alessandra Keller, Haley Batten en Puck Pieterse. Dat is mooi, er zijn nog vier plaatsen op het podium die ingevuld moeten worden!

Bij die achtervolgers leken Alessandra Keller en Laura Stigger de sterksten, maar het was uiteindelijk Haley Batten die de tweede plaats naar zich zou toetrekken. De Amerikaanse viel in de voorlaatste ronde aan en had al snel een voorsprong van zo’n twintig seconden op de overige leden van de groep. Alessandra Keller deed een ronde later hetzelfde om de derde plaats veilig te stellen en waar Puck Pieterse aanvankelijk de grootste klappen leek te krijgen – misschien doordat ze het langst geprobeerd had Ferrand-Prévot te volgen – ging ze met haar laatste restje energie toch nog over Stigger om de vierde plaats uit de brand te slepen.

Pauline Ferrand-Prévot haalde het uiteindelijk met een voorsprong van 1’02 op Haley Batten, gevolgd door Alessandra Keller (+1’31), Puck Pieterse (+1’44) en Laura Stigger (+1’47). Voor de Française is de test geslaagd, haar tegenstanders daarentegen hebben reden tot bezorgdheid …

Vlak voor de wedstrijd kondigde Ferrand-Prévot aan dat dit seizoen haar laatste jaar zou zijn dat ze zich volledig op het mountainbiken richt!

Maar niet voor lang meer. In een interview vlak voor de wedstrijd kondigde de Française aan dat dit seizoen haar laatste jaar zou zijn dat ze zich volledig op het mountainbiken richt! Ze had al laten doorschemeren dat ze misschien geïnteresseerd zou zijn om na de Olympische Spelen in Parijs weer terug te keren naar het wegwielrennen en haar beslissing lijkt nu genomen! Ook in die discipline werd de Française ooit al wereldkampioene – in 2014 – en we vermoeden dat de nieuwe Tour de France Femmes wel eens een rol kan gespeeld hebben bij deze keuze, aangezien ze in het verleden ook al eens als tweede eindigde in de Giro Rosa (de damesronde van Italië).

De top 10 werd vervolledigd door Candice Lill (die normaal uitblinkt in marathonwedstrijden als de Cape Epic maar zich vandaag bijna kwam mengen in de strijd om het podium), Mona Mitterwallner (die zoals gewoonlijk na een mindere start van ver wist terug te komen), Martina Berta, Greta Seiwald (die haar allereerste top 10 tekende in de wereldbeker) en Nina Benz, die onlangs brons veroverde op het EK.

Speelden vandaag geen rol van betekenis: Savilia Blunk (12de), Loana Lecomte (13de), Kate Courtney (14de) en Rebecca Henderson (16de). Nog groter moet de ontgoocheling zijn bij de Nederlandse rensters Anne Terpstra en Anne Tauber, die respectievelijk slechts 22ste en 26ste eindigden. Ook Emeline Detilleux had waarschijnlijk meer verwacht dan een 30ste plaats, maar met een wissel van het achterwiel aan het begin van de eerste ronde is het moeilijk om wonderen te verrichten. Teleurstellend was ook de prestatie van Jolanda Neff, die met haar 46ste plaats in de XCO en haar 29ste plaats in de Short Track een slecht weekend achter de rug heeft.

Lotte Koopmans eindigde als 37ste, Romana Carfora als 57ste en Britt Segers als 76ste. Tot slot geven we nog mee dat Jenny Rissveds niet startte na haar val in de XCC, maar gelukkig heeft ze daar geen ernstige blessures aan overgehouden.

Haley Batten behoudt (ruimschoots) de leiding in het algemeen klassement voor Alessandra Keller. Haar voorsprong bedraagt nu 166 punten. Savilia Blunk staat 3de en Jenny Rissveds zakt na haar val naar de 4de plaats.

Uitslag World Cup XCO 2024 Nové Město vrouwenTussenstand World Cup XCO vrouwen

DoorLéo Kervran