World Cup MTB Val di Sole 2024 | XCC: Pieterse beloond, Gaze als strateeg

Door Léo Kervran -

  • Sport

World Cup MTB Val di Sole 2024 | XCC: Pieterse beloond, Gaze als strateeg

Er is iets nieuws in Val di Sole! Dit jaar hebben de organisatoren van de Italiaanse wereldbekermanche het parcours herwerkt en de XCC lijkt in de verste verte niet meer op de wedstrijd van de voorgaande jaren. Van een gevarieerde en veeleisende route is men overgestapt op een veel snellere lus op het gras. Dit alles moest zorgen voor meer open wedstrijden … behalve als het weer roet in het eten gooit.

Vrouwen

Bij de vrouwen zien we voor de start een klein stoelendans bij Trek Factory Racing: Evie Richards was na haar zware val in Araxà afwezig in Nove Mesto, maar maakte in Val di Sole opnieuw haar opwachting in de paddocks en in het peloton. Ook Gwendalyn Gibson is er opnieuw bij nadat ze in Mairiporã haar sleutelbeen brak. Jolanda Neff daarentegen verkiest dit weekend deel te nemen aan de Ronde van Zwitserland op de weg …

Alessandra Keller mist haar start en het is Chiara Teocchi, die het beste seizoen uit haar carrière beleeft en overgemotiveerd is voor deze thuiswedstrijd, die het peloton leidt tijdens de eerste ronden. Daarachter komt Loana Lecomte in de tweede bocht in botsing met een concurrente waardoor ze na een paar seconden racen als laatste moet vertrekken. Niet de beste manier om het weekend te beginnen!

Gelukkig ligt het tempo in deze eerste ronden niet al te hoog, waardoor de Française het peloton vrij snel kan inhalen. Het belooft echter ingewikkelder te worden om weer vooraan post te vatten, omdat het circuit veel energie vergt om in te halen. In tegenstelling tot het oude parcours, dat er visueel veel mooier uitzag en een groot deel op harde grond omvatte (vooral op het 4X-circuit), is het nieuwe parcours volledig bedekt met gras en de overvloedige regen van de voorbije week zorgde ervoor dat het parcours er heel zompig en traag bijlag.

Halverwege de wedstrijd besluit Puck Pieterse het peloton een beetje wakker te schudden. Het bijna langzame tempo voor een XCC is niet naar de smaak van de Nederlandse en ze valt aan. Dit heeft echter niet echt het gewenste effect en wanneer ze haar inspanning stopt, krijgen we een hergroepering. Na een korte ‘rustpauze’ valt Pieterse in de zevende ronde opnieuw aan en dit keer krijgen we wel een selectie. Een ronde later blijven er nog maar twee over in haar wiel: Pauline Ferrand-Prévot en Savilia Blunk.

Onder impuls van Rebecca Henderson keert het peloton echter terug. We beginnen aan de laatste ronde en het is opnieuw Puck Pieterse die het initiatief neemt. Pauline Ferrand-Prévot volgt als haar schaduw. De wereldkampioene doet op haar beurt een poging, maar de Nederlandse klampt zich vast aan het wiel van de Française. We krijgen een sprint!

Ferrand-Prévot gaat die sprint vroeg aan, maar dat was misschien een vergissing. Pieterse heeft nog wat reserve en gaat vlot over de wereldkampioene om in haar tweede shorttrack van het seizoen beloond te worden voor haar inzet vandaag.

Het podium wordt vervolledigd door Savilia Blunk, de enige die het tempo van de eerste twee (vanop afstand) kon volgen. De Zuid-Afrikaanse Candice Lill werd 4de. Dan komen Alessandra Keller, Sina Frei (die Nove Mesto miste na een polsblessure), Rebecca Henderson en Chiara Teocchi. Zij mogen zondag op de eerste startrij plaatsnemen.

Linda Indergand (9de), Mona Mitterwallner (10de), Evie Richards (11de), Samara Maxwell (12de, die deelnam aan haar eerste XCC bij de elites), Gwendalyn Gibson (13de), Greta Seiwald (14de), Laura Stigger (15de) en Giada Specia (16de) gaan zondag van start op de tweede rij. Anne Tauber werd 21ste, Emeline Detilleux 25ste en Lotte Koopmans 35ste.

Uitslag World Cup XCC Val di Sole 2024 vrouwen

Mannen

Bij de mannen staan ​​alle grote namen aan de start met uitzondering van Tom Pidcock, die deelneemt aan de Ronde van Zwitserland op de weg.

Simon Andreassen, de regerende Europese kampioen in de discipline, neemt de beste start en als de meeste gebruikelijke figuren (Nino Schurter, Victor Koretzky, Sam Gaze, Filippo Colombo, …) goed vooraan zitten, valt één iemand op door zijn afwezigheid: Luca Schwarzbauer! De Duitser, de onofficiële ‘leider’ van het peloton in de Shorttrack-evenementen, heeft zijn dag niet en hangt in het midden van het peloton.

Zes weken voor de XC-evenementen op de Olympische Spelen zitten veel atleten midden in hun voorbereidingsblok en bij sommigen kan er vermoeidheid aanwezig zijn, wat waarschijnlijk het hele weekend voor verrassingen zal zorgen. Is dit de verklaring voor de offday van Schwarzbauer?

In de tweede ronde neemt Charlie Aldridge de leiding over van zijn teamgenoot Simon Andreassen, net op het moment dat Schwarzbauer met de hulp van Sam Gaze probeerde aan de leiding te komen om de boel te vertragen, maar de twee mannen worden vrijwel onmiddellijk terug het peloton in gestuurd door Nino Schurter en Jordan Sarrou, die de wedstrijd opnieuw hard maken.

De race neemt een geheel nieuwe wending in de vijfde ronde met de verrassende versnelling van Luca Braidot. Niemand wil het risico nemen om te volgen en al snel neemt de Italiaan enkele tientallen meters voorsprong op de rest van zijn tegenstanders. De aanval getuigt van lef en houdt een tijdje stand. We beginnen bijna te hopen dat de aanval tot het einde zal dragen, om zijn durf te belonen, maar uiteindelijk wordt Braidot twee ronden voor het einde weer bij de lurven gegrepen, na een solo van ruim drie ronden.

De finale begint in de voorlaatste ronde onder impuls van Jens Schuermans. De Belg doet het wel vaker goed in de Shorttrack, vooral hier in Val di Sole, en slechts vijf renners kunnen zijn versnelling volgen: Nino Schurter, Victor Koretzky, Filippo Colombo, Sam Gaze en Sebastian Fini. Schuermans zet zijn inspanningen in de laatste lus onvermoeibaar verder, maar zoals we bij de vrouwen zagen is dat niet de beste tactiek om de laatste rechte lijn in te draaien.

Sam Gaze heeft dit goed begrepen. Met de regenboogtrui om zijn schouders heeft de Nieuw-Zeelander al meerdere malen laten zien dat hij de strategische mysteries van de discipline beheerst en dat zal hij ons opnieuw demonstreren. Net voor de korte afdaling naar de finish positioneert hij zich in het wiel van Schuermans.

In de sprint heeft Sam Gaze weinig tegenstanders … Jens Schuermans houdt zich goed staande tijdens de eerste meters, maar Gaze is te sterk.

Na een seizoen zonder wereldbekersucces (en slechts één podium) staat hij dit jaar weer op de bovenste trede! Victor Koretzky kwam als tweede over de streep, voor Jens Schuermans die voor zijn goede race alsnog beloond werd met een podiumplaats.

Nino Schurter werd vierde, voor zijn land- en teamgenoot Filippo Colombo en Sebastian Fini. Daarachter maken Jordan Sarrou (7de), Alan Hatherly (8ste), Pierre de Froidmont (9de), Mathias Flückiger (10de), Marcel Guerrini (11de), Martins Blums (12de), Simon Andreassen (13de), Christopher Blevins (14de), Jofre Cullell (15de) en Maxime Marotte (16de) de top 16 vol.

Volledige uitslag World Cup XCC Val di Sole 2024 mannen

DoorLéo Kervran