World Cup XCO Snowshoe vrouwen: een primeur voor Laura Stigger

Door Léo Kervran -

  • Sport

World Cup XCO Snowshoe vrouwen: een primeur voor Laura Stigger

Oostenrijk blijft het goed doen in de World Cup XCO bij de vrouwen. Nadat Mona Mitterwallner deze zomer al twee keer de beste was, won Laura Stigger zondag haar eerste World Cup bij de elites in Snowshoe. De manier waarop was indrukwekkend: ze ontsnapte in de tweede ronde en weerstond haar tegenstanders tot het einde. Niettemin was de spanning gedurende de hele race aanwezig, met een lastig circuit dat veel coureurs in de fout dwong.


Laura Stigger liet vorige week tijdens het Olympisch Test Event, waar ze als tweede eindigde, al goede dingen zien (lees Test Event OS Parijs 2024: Lecomte en Koretzky proeven van ‘olympisch’ succes), maar we moeten toegeven dat we ons geld dit weekend niet meteen op haar hadden ingezet. Op 23-jarige leeftijd draait de Oostenrijkse al enkele jaren mee bij de Elites (sinds 2020 na slechts één seizoen bij de beloften) en door de seizoenen heen hebben we gezien dat ze zeer efficiënt kan zijn (8 podiumplaatsen in XCO), maar dat ze nooit echt betrokken was bij de strijd om de overwinning en dat ze ook onregelmatig kan zijn.


2023 lijkt echter een keerpunt te worden. In mei behaalde ze haar eerste overwinning in de Shorttrack tijdens de openingsmanche in Nove Mesto, een prestatie die ze vervolgens in juli herhaalde in Val di Sole.

In Snowshoe reed ze vanaf de startlus vooraan in de goede groep en ook de lastige wortels die kenmerkend zijn voor Snowshoe konden haar niet van de wijs brengen. In de tweede ronde trok Stigger alleen op avontuur en ze weerstond eerst de druk van Martina Berta, die nooit meer dan 30 seconden achterstand telde, en daarna de comeback van Loana Lecomte in de laatste ronde. De Oostenrijkse won dan ook terecht haar eerste wereldbeker XCO bij de elites.

Bij de aankomst was ze dan ook bijzonder ontroerd: “Het is ongelooflijk, ik heb er geen woorden voor. Ik heb een moeilijke periode doorgemaakt rond het WK en om zo terug te komen maakt veel emoties los. Ik wil echt iedereen om mij heen bedanken voor hun steun: het team, mijn coach, mijn familie … Ik had geen strategie vandaag, ik wilde alleen maar luisteren naar mijn lichaam en mijn eigen tempo rijden. Ik had veel plezier tijdens de afdalingen, ik speelde met mijn fiets … Het is gewoon ongelooflijk.”

Achter haar pakte Loana Lecomte de tweede plaats. Op haar hardtail, een ongebruikelijke keuze op dit circuit, reed de Française lange tijd in de achtervolgende groep rond de vijfde positie voordat ze in het slot weer kon aansluiten bij Martina Berta. Op een gegeven moment leek ze zelfs in staat terug te komen op Laura Stigger, maar de Oostenrijkse was te ver weg.

Martina Berta eindigde als derde, haar tweede beste resultaat van het jaar na de 2de plaats in Val di Sole. “Na mijn 6de plaatsen in de laatste twee manches zei ik tegen mijn coach dat ik iets wilde proberen. Als de benen zouden ontploffen dan was het maar zo. In het begin probeerde ik Laura te volgen, maar ze ging bergop en bergaf veel beter, ze vloog echt op de afdalingen. Op het einde kwam Loana terug, ik zag dat de andere meisjes ook dichterbij kwamen, dus ik heb alles gegeven en uiteindelijk ben ik heel blij.”

Met haar 4de plaats verbetert Savilia Blunk haar resultaat van Les Gets met één plaats en tekent daarmee voor de beste prestatie uit haar carrière in de wereldbeker. En dat in haar thuisland met de trui van landskampioene en als bonus de titel van de eerste Amerikaanse in de wedstrijd. Haar vooruitgang sinds het begin van 2022 is best indrukwekkend!

Jolanda Neff eindigde als vijfde.

De top 10 werd vervolledigd door Puck Pieterse, Evie Richards, Haley Batten, Jenny Rissveds en Mona Mitterwallner. Anne Terpstra werd 13de, Anne Tauber 32ste en Lotte Koopmans 34ste.

Uitslag World Cup XCO Snowshoe 2023 vrouwen:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2023/10/snow_xco_we_analysis_x.pdf”]

Door voor Mona Mitterwallner te finishen verzekerde Puck Pieterse zich één week voor de laatste manche in Mont-Sainte-Anne al van de eindwinst in de wereldbeker XCO.

In haar eerste jaar bij de elites en op amper 21-jarige leeftijd wint ze als eerste Nederlandse ooit het eindklassement van een World Cup XCO! Ze evenaart Jolanda Neff die in 2014 ook nog maar 21 was, maar omdat de Nederlandse iets later in het jaar werd geboren, is zij nu de jongste ooit. En dat allemaal terwijl ze zich voorbereidt op de start van het veldritseizoen, een discipline waarin ze ook uitblinkt (2de op het WK afgelopen winter)!

Tussenstand World Cup XCO 2023 vrouwen:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2023/10/snow_xco_we_standings.pdf”]

DoorLéo Kervran