World Cup XC #5 | Vallnord: Neff, een ruwe diamant in Andorra

Door Olivier Béart -

  • Sport

World Cup XC #5 | Vallnord: Neff, een ruwe diamant in Andorra

De wereldbekerfinale bij de dames had enkele verrassingen in petto! Tussen de nieuwe demonstratie van Jolanda Neff en de terugkeer van Gunn-Rita Dahle op de voorposten, was er ook de verrassende wending in het algemeen klassement. Catharine Pendrel wist op de valreep het laken naar zich toe te trekken, ten nadele van Annika Langvad. En dat met ocharme 24 punten verschil! Aan de hand van onze portfolio blikken we terug op deze wedstrijd.

160904_12068_by_DobslaffEn we zijn vertrokken voor de laatste wereldbeker crosscountry van 2016!

160904_12123_by_DobslaffCatharine Pendrel weet dat ze, als ze nog aanspraak wil maken op de eindzege, een superwedstrijd zal moeten rijden zoals in Canada, waar ze won. Of zoals in Rio, waar ze de bronzen medaille behaalde. Maar ze moet ook rekenen op een complete offday van Langvad. Haar kansen zijn dan ook klein. Ze neemt echter van in het begin de touwtjes in handen en doet er alles aan om haar derde kristallen bol te veroveren. In haar wiel zien we een andere oudgediende die nog steeds in goede vorm verkeert …

160904_12298_by_DobslaffGunn-Rita Dahle was ontgoocheld met haar tiende plaats op de Olympische Spelen, waar ze niet in het stuk voorkwam, terwijl ze ondanks haar leeftijd toch nog tot meer in staat is. In de tweede ronde neemt ze het commando in handen en ze lijkt op weg om te imponeren, vooral omdat ze zeer op haar gemak is in de technische stroken.

160904_12507_by_DobslaffMaar dat was gerekend zonder deze duivelse Jolanda Neff! Door haar rugproblemen werd ze een beetje gerust gelaten, en dankzij haar full suspension slaagt ze erin om beetje bij beetje haar achterstand goed te maken.

160904_12746_by_DobslaffMet een stijl en vastberadenheid waarvan enkel zij het geheim kent, als ze toch niet gehinderd wordt door enkele kleine gezondheidsproblemen, keert ze in de vijfde van zes ronden terug tot bij Gunn-Rita Dahle. Ze laat haar rivale ter plaatse en is zo op weg naar haar tweede zege van het seizoen … op drie wedstrijden waarin ze het einde haalde.

160904_12684_by_DobslaffDe Noorse legende moet tevreden zijn met de tweede plaats, maar wat een prestatie van de 43-jarige bikester!

160904_12316_by_DobslaffCatharine Pendrel vervolgt ondertussen haar weg naar de derde podiumplek … en naar de eindzege in de wereldbeker!

160904_12336_by_DobslaffWant ze weet nog niet dat achter haar Annika Langvad alle moeite van de wereld heeft met de glibberige rotsen op het parcours van Andorra. Ze valt en krijgt schrik.

Met een bebloed been eindigt ze als dertiende. Met een handvol punten, 24 om precies te zijn, moet ze de eindzege laten aan haar Canadese rivale, die misschien iets minder demonstreerde dit seizoen maar wel veel regelmatiger was, vooral tijdens het tweede deel van het seizoen.

160904_12334_by_DobslaffJenny Rissveds reed dan weer haar eerste wedstrijd als olympisch kampioene. Net zoals Nino Schurter, moest ze de voorbije weken heel wat vieringen afschuimen en daardoor kon ze deze wereldbekerfinale niet in optimale omstandigheden aanvatten. Ze werd toch knap vierde.

160904_12797_by_DobslaffNet achter haar eindigde de zilveren medaille van Rio, Maja Wloszczowska, die zich pas in de laatste meters kon ontdoen van de verrassende Mexicaanse Daniela Campuzano.

160904_12720_by_DobslaffDe Canadese Emily Batty werd ‘pas’ twaalfde in Vallnord, wat nipt voldoende was om als derde te eindigen in de eindstand van de wereldbeker, voor Jenny Rissveds en Gunn-Rita Dahle.

160904_12828_by_DobslaffJolanda Neff geniet van haar overwinning en hoopt dat 2017 regelmatiger mag verlopen. “Ik heb niet veel adem meer over, maar ik houd van deze wedstrijd. Het parcours is schitterend. Er zijn overal wortels en lange afdalingen, natuurlijke rotsen, steile hellingen, … Zo zouden er meer wedstrijden moeten zijn!” Ah, lieve Jolanda, wij zullen je geen ongelijk geven!

De wedstrijd in zwart/geel/rood

160904_12655_by_DobslaffBij onze landgenotes kwam de prestatie van de dag van Githa Michiels. Ontgoocheld teruggekeerd van de Olympische Spelen, kan ze dankzij haar vijftiende plaats in Andorra vol vertrouwen naar 2017 toewerken.

160904_12083_by_DobslaffAlice Pirard, hier in het gezelschap van Sabrina Enaux, maakte in Vallnord haar rentree na een schouderblessure. De renster van Merida-Wallonie werd 38ste.

160904_12422_by_DobslaffAlice Pirard eindigde net voor Julie Bresset, die nog steeds ver van haar oude niveau zit. We hopen uit ons hart dat ze dit ooit terugvindt.


Catharine Pendrel wint de wereldbeker 2016 en bewijst dat leeftijd geen obstakel is om op het hoogste niveau te presteren in crosscountry. Ook haar zullen we volgend jaar nog terugzien, net zoals Gunn-Rita Dahle die officieel heeft aangekondigd dat ze in 2017 verder zal doen, want “ik beleef nog steeds plezier aan het mountainbiken en de passie is nog intact.”

160904_12888_by_DobslaffOok bij ons is de passie nog intact. Afspraak dus volgend jaar voor een nieuwe serie exclusieve reportages van de wereldbeker!

DoorOlivier Béart