World Cup XCO 2024 Mairiporã: Rissveds, 8 jaar later

Door Léo Kervran -

  • Staff pick

  • Sport

World Cup XCO 2024 Mairiporã: Rissveds, 8 jaar later

De laatste keer dat Jenny Rissveds deelnam aan een internationaal evenement in Brazilië, was in 2016 ter gelegenheid van de Olympische Spelen in Rio. Het resultaat was een gouden medaille, maar ook het begin van een moeilijke periode voor de Zweedse, die net de overstap had gemaakt van de U23-categorie. Acht jaar later keerde ze terug naar het Zuid-Amerikaanse land … en het resultaat was precies hetzelfde. Rissveds won dit weekend de wereldbekermanche in Mairiporã.

Mairiporã heeft de afgelopen jaren in Brazilië een zekere reputatie opgebouwd op het gebied van extreme sporten (met name paragliden en mountainbiken, met routes die al meer dan 20 jaar speciaal voor onze sport zijn uitgezet), maar het organiseren van een World Cup MTB is een primeur in deze stad in de staat São Paulo.

Net als twee jaar geleden in Pétropolis organiseerde de organisatie afgelopen weekend op hetzelfde circuit ook een ‘trainingsrace’, zodat coureurs die dat wilden zich voor de eerste keer konden testen voor de grote dag. Haley Batten won toen voor Savilia Blunk en Jenny Rissveds (onthoud deze namen overigens) maar bovenal kon iedereen zien dat het parcours erg snel was en waarschijnlijk aanleiding zou geven tot een tactische race: 24 km/u gemiddeld, met een deelnemersveld dat toch iets minder kwaliteit had dan tijdens een echte World Cup!

Net als in de XCC die de dag ervoor werd betwist, is het Evie Richards die aan het begin van de wedstrijd de touwtjes in handen neemt. Haley Batten, Jenny Rissveds, Kate Courtney en Anne Tauber volgen in haar wiel. Voor Loana Lecomte verloopt de start minder goed, de Française komt al in de startlus ten val en verliest meteen een tiental plaatsen. Gelukkig is er nog niets verloren, want in haar nabijheid zien we ook namen als Jolanda Neff, Rebecca Henderson, Martina Berta en Laura Stigger.

De race krijgt al snel vorm met een groepje van drie dat de leiding neemt: Haley Batten, Savilia Blunk (luidt dat een belletje?) en de verrassende Chiara Teocchi. Jenny Rissveds weet zich ook naar voren te werken, terwijl Alessandra Keller alle moeite heeft om hetzelfde te doen.

Achter deze vijf hebben we een achtervolgende groep met Evie Richards, Anne Tauber, Kelsey Urban (ook verrassend vandaag), Sina Frei en Kate Courtney. Jennifer Jackson en Jolanda Neff zitten niet veel verder. Na 35 minuten lijkt alles nog mogelijk, met slechts 40 seconden verschil tussen de 1ste en de 10de positie. Een snel en tactisch circuit, zoals verwacht.

Onder leiding van een zeer actieve Haley Batten vallen Chiara Teocchi en Alessandra Keller uiteindelijk uit de kopgroep weg, maar toch is het wachten tot de laatste twee ronden voor het vooraan echt serieus wordt. Haley Batten valt opnieuw aan en deze keer is het Savilia Blunk die de prijs betaalt. De Amerikaanse weet de schade te beperken en blijft op 4-5 seconden hangen. Jenny Rissveds heeft nog geen trap te veel gegeven en volgt Batten als haar schaduw.

In de laatste ronde weet Savilia Blunk terug te keren. Het sein voor een nieuwe aanval van Haley Batten, maar die heeft niet het verwachte effect. Blunk verliest niet meer dan 3 of 4 meter en Jenny Rissveds is er nog steeds bij. Een halve ronde voor de finish besluit de Zweedse dat haar moment gekomen is. Eén aanval is genoeg om meteen een tiental seconden weg te rijden van Batten en Blunk.

We zijn het gewend om haar elk jaar wel enkele keren op het podium te zien eindigen en enkele overwinningen mee te graaien in de XCC, maar vijf jaar na haar laatste succes in de wereldbeker XCO (in Lenzerheide in 2019) en 8 jaar na haar olympische titel in Rio, is dit pas haar derde overwinning in de World Cup XCO bij de elites!

In het interview net na de finish onderstreept ze nog maar eens het belang van de parcoursverkenning een week eerder: “Ik voelde me heel goed, ik reed afgelopen weekend op hetzelfde parcours al een wedstrijd en toen was ik veel te ongeduldig en viel ik veel te vroeg aan. Ik heb me heel de race gedwongen om geduldig te zijn, ook al voelde ik me heel sterk. Ik weet dat er bij de Amerikaanse vrouwen onderling een gevecht aan de gang is voor de olympische tickets, maar zelf ben ik al gekwalificeerd en daar profiteerde ik wat van door hen het werk te laten doen”, legt ze uit, voordat ze de prestatie van haar teamgenote Kelsey Urban belicht die vandaag 8ste werd na het missen van een groot deel van het seizoen 2023 wegens gezondheidsproblemen.

Nadat ze zoveel energie had gestoken om zich te ontdoen van haar tegenstanders, werd Haley Batten beloond met een val in een steile bocht helemaal aan het einde van het parcours. Niet ernstig, maar de weg naar de tweede plaats lag daardoor wel open voor Savilia Blunk!

Haley Batten eindigde als derde en Chiara Teocchi als vierde, haar beste resultaat in de wereldbeker. De Italiaanse had in het verleden al laten zien dat ze potentie had, maar wist dat in de race nooit echt te realiseren. De overstap die ze deze winter maakte naar Orbea Factory Racing lijkt als trigger te hebben gewerkt. Jolanda Neff wist finaal nog de vijfde plaats af te snoepen van Alessandra Keller.

Vervolgens zien we Alessandra Keller (6de), Anne Tauber (7de), Kelsey Urban (8ste), Evie Richards (9de) en Kate Courtney (10de). Vier Amerikaanse rensters in de top 10 van een XCO World Cup, dat moet lang geleden zijn! En dat hadden er zelfs nog meer kunnen zijn, want ook Gwendalyn Gibson reed een goede wedstrijd voordat ze moest opgeven na een val.

Anne Terpstra eindigde na een zware Cape Epic als 15de, Lotte Koopmans als 28ste. Goed nieuws, volgende week is er al een nieuwe wereldbekermanche!

Uitslag World Cup XCO 2024 Mairiporã vrouwen

DoorLéo Kervran