World Cup XCC Lenzerheide: Rissveds en Schwarzbauer het snelst

Door Adrien Protano -

  • Sport

World Cup XCC Lenzerheide: Rissveds en Schwarzbauer het snelst

Exact een maand na de spetterende openingsronde in het Tsjechische Nove Mesto zet de wereldbeker crosscountry dit weekend zijn koffers neer in het Zwitserse Lenzerheide. En gewoontegetrouw is de vrijdagavond het toneel van de shorttrack.

Vrouwen

17u15 in Lenzerheide, het fluitsignaal weerklinkt en de vrouwen beginnen aan de tweede shorttrack van het seizoen! Laura Stigger, de winnares van de XCC in Nove Mesto, gaat er als een speer vandoor.

We moeten tot halverwege de wedstrijd wachten om wat afscheiding te zien. Acht rensters hebben zich losgegooid van de rest: Laura Stigger voert het bevel over dit squadron, dat ook Pauline Ferrand-Prévot, Alessandra Keller, Puck Pieterse, Anne Tauber en Jenny Rissveds aan boord heeft.

Maar het is Jenny Rissveds die aan het langste eind trekt. De Zweedse voelt zich duidelijk thuis in Lenzerheide en zet er haar zegereeks in de XCC verder nadat ze ook in 2021 en 2022 al de beste was. In 2019 vierde ze hier haar grote comeback met winst in de XCO.

“Het is altijd interessant om je aanval van wat verder in te zetten. Het vereist wat meer inspanning, maar het stelt je ook in staat om je concurrenten te observeren. Ik voelde me al snel sterk genoeg vandaag. Ik bleef waakzaam, want ik wilde absoluut vooraan rijden voor de laatste ronde. Dit circuit, dat technischer is dan Nove Mesto, bevalt me ​​beter. Ik hou van de wortels van dit circuit, het lijkt wat op Zweden”, wist de winnares van de dag na afloop te vertellen.

Achter de Zweedse werd Alessandra Keller na een aanzienlijke inspanning tweede. De Zwitserse lijkt het voorlopig met tweede plaatsen te moeten doen, want ook in Nove Mesto eindigde ze op dat plekje op het podium.

Wereldkampioene Pauline Ferrand-Prévot greep de derde podiumplaats weg voor de neus van twee Nederlandse rensters. Puck Pieterse en Anne Tauber werden respectievelijk vierde en vijfde, op 6 en 14 seconden van Rissveds.

Laura Stigger, de Amerikaanse Gwendalyn Gibson en Sina Frei sluiten de top 8 af en zullen zondag op de eerste startrij starten tijdens de XCO. Anne Terpstra werd 9de en Emeline Detilleux 30ste.

Uitslag World Cup XCC Lenzerheide 2023 vrouwen:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2023/06/lenz_xcc_we_results_y.pdf”]

De tweede plaats was voor Alessandra Keller voldoende om de leiding over te nemen in de tussenstand van de wereldbeker. De Oostenrijkse Laura Stigger volgt op 20 punten van de Zwitserse. Jenny Rissveds wipt dankzij haar overwinning van de 22ste naar de 3de rang.

Mannen

Grote afwezigen in Lenzerheide bij de mannen: Tom Pidcock, de winnaar van de eerste wereldbeker in Nove Mesto die een wegprogramma rijdt met het oog op de Tour, en Filippo Colombo, die vorig jaar de beste was in de shorttrack van Lenzerheide maar zich tijdens de laatste editie van Parijs-Roubaix blesseerde en lange tijd out is.

Het is, had je anders verwacht, Luca Schwarzbauer die als eerste door de eerste bocht komt. Achter hem herkennen we de hoofden van Jordan Sarrou, Sebastian Fini Carstensen en Nino Schurter.

Bij de eerste passage langs de technische zone zien we Christopher Blevins die zone nemen zonder er te stoppen. Omdat de afstand hetzelfde blijft en er geen renners voor je rijden is het makkelijker om daar je tegenstanders in te halen. Tijdens de wedstrijd zullen nog andere renners zijn voorbeeld volgen, al stelt het publiek zich wel vragen bij deze tactiek. We zijn dan ook benieuwd of de UCI aanpassingen zal doorvoeren aan het regelement …

Halverwege de race is het nog steeds Luca Schwarzbauer die de kop aanvoert, met in zijn wiel Sam Gaze, Joshua Dubau, Jordan Sarrou en een Zwitsers trio bestaande uit Nino Schurter, Mathias Flückiger en Vital Albin.

We zijn in de 8ste ronde, in de eerste bocht naar links richting deze beklimming. Sam Gaze schuift er onderuit en neemt Nino Schurter mee. Hoewel de meervoudige wereldkampioen snel terug op de fiets zit, zou het hem met nog 3 ronden te gaan kostbare seconden kosten! Het scenario is nog erger voor de Nieuw-Zeelander, aangezien hij zowel zijn stuur als zijn zadel moet rechtzetten en zijn concurrenten onder zijn neus ziet wegglippen. Joshua Dubau ontwijkt ternauwernood de val.

Voorin wacht men niet en het is Jordan Sarrou die bij het ingaan van de laatste ronde de leiding neemt. De bel gaat, de renners hebben nog maar één ronde om de wedstrijd naar hun hand te zetten.

Jordan Sarrou kiest voor de passage door de technische zone – zonder te stoppen, zoals de meeste coureurs na de passage van Christopher Blevins in de eerste ronde – terwijl Schwarbauer op rechts een krachtige aanval lanceert. Jordan Sarrou kan niet mee en verlaat de technische zone als tweede.

Schwarzbauer laat de anderen geen kans en haalt het na 19 minuten en 47 seconden.

Jordan Sarrou moet tevreden zijn met de tweede rang en het is de Deen Sebastian Fini Carstensen die als derde over de meet rijdt.

Luca Braidot en Joshua Dubau maken de top vijf compleet.

Mathias Flückiger, Lars Forster en David Valero eindigen nog in de top acht. Jens Schuermans is op de 12de plaats de beste Belg in de wedstrijd, Pierre de Froidmont is 15de.

Uitslag World Cup XCC Lenzerheide 2023 mannen:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2023/06/lenz_xcc_me_results.pdf”]

Luca Schwarzbauer is ook de nieuwe leider in de tussenstand met  100 punten voorsprong op Jordan Sarrou.

DoorAdrien Protano