World Cup XCM Nové Město: een sprint van 4u26

Sport
13 May 2023 — Léo Kervran
Deze zaterdag was er in Nové Město naast de wedstrijden voor junioren en U23 ook ruimte voor de marathon! Dit is een van de grote nieuwigheden van het Discovery-ESO tijdperk, want de discipline kent eindelijk weer een volwaardige wereldbeker die (meestal) wordt geïntegreerd in het bestaande programma. Niemand van de specialisten wilde de kans laten lopen om deze openingsronde te winnen, maar aan de finish konden er maar twee de beste zijn. 

Een lus van bijna 60 kilometer door de uitlopers van het Boheems-Moravische gebergte die twee keer moest afgelegd worden, dat is het parcours van deze eerste XC Marathon World Cup (XCM).

Het parcours doorsnijdt veelal de Tsjechische bossen en heeft relatief weinig hoogteverschil: ongeveer 1300 meter per lus, of 2600 meter in totaal. Bij de start verwachten we dan ook een tactische koers die in het voordeel zal zijn van de sterkere renners. Onder hen de Belg Wout Alleman. Vorig jaar miste hij een deel van het seizoen vanwege mononucleose en dat wil hij dit seizoen goedmaken (hij won onder meer al een rit in de Cape Epic). Op papier past dit parcours perfect bij hem.

Iemand die de wereldbeker MTB-marathon in eigen land niet wilde missen, is Jaroslav Kulhavy! De Tsjech is al enkele jaren op pensioen, maar tijdens zijn carrière won hij onder meer een wereldtitel en een zilveren medaille in deze discipline. Voor de verrassing van de dag zien we hem niet zorgen, maar je weet maar nooit …

08.00 uur, de start is gegeven in het biatlonstadion. Als je het tempo tijdens de eerste meters ziet, is het moeilijk te geloven dat het peloton 120 kilometer voor de boeg heeft. Het lijkt wel een sprint zoals in de XCO!

Vijf minuten later is het aan de vrouwen om te vertrekken, ook voor 120 kilometer. Afgezien van etappekoersen zoals de Cape Epic, is dat een ongewoon lange afstand voor hen en tot overmaat van ramp staan er niet veel vrouwen aan de start. Voor wie het juiste wagonnetje mist, zou het wel eens een lange dag kunnen worden. Topfavorietes zijn de Zwitserse Janina Wüst (203), de Bosnische Lejla Njemcevic (202) en de Litouwse Katazina Sosna (206 ).

Echt technische passages zitten er weinig in het parcours, maar die er wel inzitten tellen voor twee. Kijk maar naar de stenen die rond kilometer 25 op de renners liggen te wachten. Een hel van 500 meter zonder duidelijke lijn tussen de rotsen en wortels. De race winnen zal je hier niet doen, maar je kan ze hier wel verliezen, om een cliché te gebruiken.

Bij de mannen is het de Tsjech Lubomir Petruš die met enkele seconden voorsprong op de rest van de meute als eerste naar beneden komt.

De selectie is nog niet gemaakt en achter hem volgen de renners in een vrijwel ononderbroken rij. Veel succes met het vinden van de goede lijnen!

Op het zeer golvende parcours worden groepen gevormd die telkens uit elkaar spatten en nadien weer samenkomen. Het is onmogelijk om even uit te blazen op de singletracks vol wortels en de 4×4-tracks waar er harder dan 30 km/u wordt gereden.

Bij de vrouwen is het scenario, zoals verwacht, anders. Achter de kopgroep, die maximaal uit 5 rensters zal bestaan, is het vaak ieder voor zich. In de eerste ronde lijken Janina Wüst en Eva Lechner de sterksten van het pak, maar de race is nog lang.

Aan het begin van de tweede ronde versnelt Wout Alleman die in de volgende kilometers alsmaar verder uitloopt. Op iets meer dan 30 kilometer van de finish heeft hij een minuut voorsprong op een trio achtervolgers. Een paar minuten later draait de situatie om. Wout Alleman komt ten val en moet opgeven. We zijn dan getuige van een algemene hergroepering aan de kop van de wedstrijd en het is een groep van 12 renners die naar de finish in het biatlonstadion stormt!

Onder hen één renner die vandaag de benen iets meer kon stilhouden dan de rest: Fabian Rabensteiner. Omdat zijn ploegmakker Wout Alleman een groot deel van de race aan de leiding reed, kon de Europese kampioen rustig in de wielen blijven zitten. En dat telt in de laatste meters. De Italiaan versnelt op een paar honderd meter van de meet, nog voordat hij het stadion binnenrijdt, en niemand is in staat hem te volgen. Rabensteiner wint dan ook met een kleine voorsprong op de rest van de groep, waar de sprint voor de tweede plaats werd gewonnen door Nicolas Samparisi voor Simon Stiebjahn. Rabensteiner deed trouwens minder dan 4u30 over de 120 kilometer!

Bij de vrouwen krijgen we halverwege de wedstrijd een nieuwe situatie. De nummer 1 van de wereld in de discipline, Lejla Njemcevic, kwam na de eerste lus slechts als vierde door maar draaide de situatie vervolgens in haar voordeel om. Eva Lechner kraakte al snel en daarna was het de beurt aan Janina Wüst om de rol te lossen. Uiteindelijk staat geen van deze twee laatste rensters op het podium.

Na 5u30 koers won de Bosnische met een voorsprong van 2’46 op Katazina Sosna (rechtsboven) en 3’31 op Irina Lützelschwalb (rechtsonder).

Uitslag World Cup XCM Nové Město 2023:

Download (PDF, 107KB)

Download (PDF, 88KB)