World Cup XCO #1: Fagerhaug wint in Nove Mesto, Wout Alleman knap twaalfde!

Sport
20 May 2017 — Jan Geys

De Noor Petter Fagerhaug mocht in Nove Mesto dan wel met de overwinning gaan lopen, wij in de Benelux juichten toch vooral voor de zeer knappe twaalfde plaats van Wout Alleman. Ook David Nordemann reed een sterke wedstrijd en leek samen met Alleman op weg naar een schitterend resultaat, maar pech besliste er anders over.

Dat Fagerhaug de wedstrijd won, mag geen verrassing heten, want de Noor startte niet voor niets met het rugnummer één. Fagerhaug begon sterk aan de wedstrijd en samen met Lukas Baum en Martins Blums nam hij de wedstrijd in handen.

Baum zou uit de kop van de wedstrijd verdwijnen en zijn plaats werd ingenomen door de Deen Sebastian Fini (CST-Sandd-American Eagle). Achter hen bleef de Nederlander David Nordemann, een ploegmaat van Fini, rond de tiende plaats hangen. De Belg Wout Alleman schoof echter ronde na ronde op en reed het gat op Nordemann toe.

Vooraan haalde Fagerhaug het uiteindelijk met 35 seconden voorsprong op de Let Martins Blums. Sebastian Fini vervolledigde op 40 seconden de top drie.

Milan Vader, de derde renner uit de Benelux waar veel van verwacht werd, zakte ronde na ronde echter dieper weg. De Nederlandse kampioen baalde na afloop dat hij zelf niet wist hoe het kwam dat hij een offday had. “Heb ik te veel gerust of te weinig, ik weet het niet. Dit is balen, een offday moet toch ergens vandaan komen. Ik ben wel gevallen, maar dat had toen al geen invloed meer op het resultaat.”

Sterk contrast met Milan Vader was het glunderende gezicht van Wout Alleman (Goeman-Scott). Alleman had superbenen en kon van plaats 36 bij de start gestaag oprukken naar een knappe twaalfde plaats op 2’23” van winnaar Fagerhaug. “De start ging te snel voor mij, maar ik denk niet dat ik er te veel plaatsen verloren heb. Nadien kon ik ronde na ronde opschuiven. Ik was wel bang dat ik mezelf zou opblazen, want ik zag regelmatig gasten terugzakken. Mijn doel op voorhand was de top twaalf en ik weet dat sommigen er niet in geloofden dat ik dat zou halen, maar het is gelukt. En volgende week in Albstadt ligt het circuit me nog beter dan hier in Nove Mesto, want dit is nog een tikkeltje te technisch voor mij!”

David Nordemann reed lange tijd samen met Wout Alleman, maar verloor door een lekke band in de slotrondes het contact en zakte weg naar een 21ste plaats. Hij werd daarmee wel de eerste Nederlander.

Ook de Belg Erno McCrae kwam sterk voor de dag in Nove Mesto. McRae eindigde met zijn 45ste plaats nog mooi in de top 50, net één plaatsje voor Milan Vader die 46ste werd.

Pierre De Froidmont (Merida-Wallonie) sloot zijn wedstrijd af op de 76ste plaats.

Marc Bouwmeester werd dan weer 84ste.

En de ploegmakkers Tom Van Ingelgom (140) en Jochen De Vocht (152) persten er aan de meet nog een spurtje uit waarbij Van Ingelgom net voor De Vocht eindigde. Ze werden respectievelijk 120ste en 121ste.

World Cup XC – Nove Mesto 2017 – U23: De uitslag

Het programma gaat deze namiddag verder met de wedstrijd van de dames, een wedstrijd waar we vanavond natuurlijk ook op terugkomen!