World Cup XCO 2024 Araxá: het talent van Simon Andreassen komt opnieuw bovendrijven

Door Adrien Protano -

  • Staff pick

  • Sport

World Cup XCO 2024 Araxá: het talent van Simon Andreassen komt opnieuw bovendrijven

Net zoals bij de vrouwen, kregen we ook bij de mannen een zeer intense en spannende wedstrijd te zien in de World Cup XCO in Araxá. De Deen Simon Andreassen profiteerde maximaal van een pechmoment van de Fransman Victor Koretzky om bijna vier jaar na zijn eerste zege in de wereldbeker eindelijk opnieuw het zegegebaar te mogen maken. 

Positionering vanaf het begin is belangrijk gezien de moeilijkheid om in te halen op dit kronkelige Braziliaanse circuit. Luca Schwarzbauer, Mathias Flückiger, Sam Gaze, Charlie Aldridge, Jordan Sarrou, Nino Schurter en consorten zitten na de start alvast attent voorin. De leider in de tussenstand om de wereldbeker, Christopher Blevins, probeert hier en daar enkele plaatsen goed te maken, maar de Amerikaan blijft haperen aan een klein paaltje dat het parcours omzoomt en valt. Hij staat snel terug recht, maar verliest tijd door zijn bril te zoeken en zijn stuur opnieuw recht te zetten. Blevins gaat als laatste terug het circuit op.

De renners dienen negen ronden af te leggen, maar door het hoge tempo lijkt het wel of ze aan een shorttrack bezig zijn. Jordan Sarrou leidt, gevolgd door zijn landgenoot Victor Koretzky, Nino Schurter, Luca Schwarzbauer, Martin Vidaurre, Alan Hatherly, Vlad Dascalu en Titouan Carod.

Serieuzer wordt het wanneer de Chileen Martin Vidaurre als eerste een deftige kloof weet te slaan. Bij het ingaan van de vierde ronde telt Vidaurre 14 seconden voorsprong, al lijkt het nog wat vroeg om nu al solo te gaan. Of zou de verrassing in zijn voordeel kunnen werken? Het is XCC-wereldkampioen Sam Gaze die de troepen in de achtervolging ment en iedereen terugbrengt tot bij de Chileen.

Bij het ingaan van de zesde ronde bestaat de kopgroep uit Sam Gaze, Nino Schurter, Victor Koretzky, Martin Vidaurre, Jordan Sarrou, Simon Andreassen, Alan Hatherly, Adrien Boichis, Filippo Colombo en Charlie Aldridge. Het is moeilijk te voorspellen wie vandaag over de beste benen beschikt, maar het valt op dat Victor Koretzky niet is weg te slaan uit de eerste drie posities. Nino Schurter heeft het zichtbaar lastiger en moet telkens weer kleine gaatjes dichten.

In de zevende ronde kan Koretzky zich niet langer bedwingen en met een splijtende aanval doet hij de kopgroep uit elkaar spatten. Simon Andreassen, Jordan Sarrou, Alan Hatherly en Filippo Colombo proberen de schade te beperken, maar met nog twee ronden te gaan zien ze al aan tegen een achterstand van 14 seconden. Is de Fransman op weg om net als zijn ploeggenote Haley Batten de dubbel te realiseren?

In de laatste ronde gaat het echter snel. Onder leiding van Filippo Colombo naderen de achtervolgers met rasse schreden wanneer ook de pechduivel zich met het verhaal komt moeien. Koretzky moet voet aan grond zetten om zijn ketting weer op zijn plaats te leggen en wordt daardoor voorbijgereden door Filippo Colombo, Alan Hatherly, Jordan Sarrou en Simon Andreassen. De Fransman zit snel weer op zijn fiets en zit in een mum van tijd weer in het spoor van de koplopers. Veel tijd rest er niet meer en Koretzky perst nog een keer alles uit zijn benen om naar de kop van het groepje te springen. Simon Andreassen ziet het gevaar en ook hij lanceert al van ver zijn sprint. Zij aan zij duiken de twee de laatste honderden meters in …

Simon Andreassen weet te weerstaan aan de druk van Koretzky en maakt het mooi af in de sprint: “Het is geweldig om te winnen. Eerlijk gezegd besef ik nog niet wat er net gebeurd is. Het is alweer een tijdje geleden dat ik een wereldbekermanche heb gewonnen (van Nove Mesto in 2020, nvdr), ik geniet er echt van”, brengt een emotionele Simon Andreassen uit.

Door zijn strijdlust sleept de onfortuinlijke Victor Koretzky nog een tweede plaats uit de brand, Alan Hatherly wordt derde. “Ik had goede benen vandaag en probeerde vrij vroeg weg te rijden. Ik zat in mijn ritme, maar helaas had ik een probleem met mijn ketting, dus moest ik hem terugleggen. Daarna heb ik alles gegeven om terug te komen, maar Simon Andreassen was aan de meet te sterk. Uiteraard ben ik teleurgesteld, maar ik ben blij met wat ik vandaag heb kunnen doen. Ik voelde me sterk en ben blij met mijn plaats in het algemeen klassement”, aldus Koretzky.

Filippo Colombo (4de) en Jordan Sarrou (5de) vervolledigen het podium, terwijl de top tien wordt vervolledigd door Nino Schurter (6de), Martin Vidaurre (7de), Sam Gaze (8ste), Vlad Dascalu (9de) en Simone Avondetto (10de). Jens Schuermans eindigde als 29ste en Pierre de Froidmont als 32ste.

Uitslag World Cup XCO 2024 Araxá mannen

Als troostprijs kreeg Victor Koretzky wel de leiderstrui van de wereldbeker MTB rond de schouders. De Fransman telt na twee manches 136 punten voorsprong op Simon Andreassen en 137 punten op de vorige leider, Christopher Blevins, die na zijn val vroeg in de wedstrijd toch nog als 22ste wist te eindigen.

DoorAdrien Protano