World Cup XCO Lenzerheide: een revanche, een record en een bisnummer!

Door Jan Geys -

  • Sport

World Cup XCO Lenzerheide: een revanche, een record en een bisnummer!

Nino Schurter heeft waar hij van droomde: vanaf nu is hij alleen recordhouder wat betreft het aantal overwinningen in de wereldbeker. Maar de droom werd nog mooier, want hij greep dat record voor een uitzinnige menigte in zijn Lenzerheide, exact één jaar nadat hij er datzelfde record na een akkefietje met Flückiger uit handen zag glippen. Bij de vrouwen zorgde Loana Lecomte voor een bisnummer.

34, dat is het aantal overwinningen die Nino Schurter nu in zijn carrière in de wereldbeker op zijn conto heeft staan! Daarmee doet hij één overwinning beter dan zijn jarenlange rivaal Julien Absalon. Doe daar nog tien wereldtitels bij en je kan jezelf afvragen wie de komende honderd jaar beter gaat doen dan N1NO?

De Zwitser opende zijn zegeteller in de wereldbeker in 2010, enkele maanden nadat hij voor het eerst wereldkampioen was geworden. In zijn regenboogtrui reed hij dat jaar naar winst in Dalby Forest en later ook in Val di Sole.

13 jaar en tal van overwinningen later, schreef hij in Lenzerheide nog maar eens geschiedenis door zijn 34ste wereldbekersucces te boeken … uiteraard als wereldkampioen! Een jaar later dan gehoopt, want vorig jaar werd hij op een zucht van de overwinning nogal ongelukkig onderuit gereden door Mathias Flückiger. Dat hij uitgerekend hier voor zijn thuispubliek in Lenzerheide alsnog het record neemt, is voor een emotionele Schurter een mooie revanche.

“Het was misschien mijn laatste wedstrijd hier in Lenzerheide” – Nino Schurter

“Het heeft me veel tijd gekost om dit record te breken, maar ik kon het nergens beter doen dan hier. Het was misschien mijn laatste wedstrijd hier in Lenzerheide (dat volgend jaar geen deel zal uitmaken van de World Cup XCO, omdat Crans Montana, de gaststad van het WK 2025, de rol zal overnemen, nvdr), om dan hier voor deze menigte dit record te kunnen nemen …”

Door de geschiedenis die Schurter vandaag (weer maar eens) schreef, zouden we bijna vergeten dat er achter hem nog renners meereden. De wereldkampioen belagen was vandaag te hoog gegrepen, al probeerde vooral Jordan Sarrou dat wel even. Ook hij moest zich echter neerleggen bij de suprematie van de Zwitser.

En de Fransman zou zijn huid ook nog duur moeten verkopen in de strijd om de tweede plaats. Samen met Alan Hatherly, Thomas Griot en Daniele Braidot had hij daarvoor de beste papieren in handen. Even leek het tussen de twee Fransen te gaan, maar uiteindelijk liep de Zuid-Afrikaan Hatherly (foto links) als derde hond met de tweede plaats weg. In een prangende sprint liet Griot (foto midden) zich vervolgens ringeloren door Sarrou (die de binnenbocht nam) die zo als derde eindigde. Met Griot en David Valero (de Spanjaard is geducht voor zijn slotronde, foto rechts) op vier en vijf is het podium gekend.

Van de Belgen en Nederlanders reed David Nordemann naar het beste resultaat, en dat moet een opsteker zijn voor de Nederlandse kampioen na heel wat blessureleed. Nordemann werd 21ste. Pierre de Froidmont reed een sterke eerste helft waarin hij meedraaide in de top tien, maar zakte in de tweede helft terug tot rang 34. Belgisch kampioen Jens Schuermans eindigde als 30ste, Milan Vader als 48ste, Arne Janssens als 59ste, Clément Horny als 81ste, Jens Adams als 84ste en Stan Godrie als 90ste.

Uitslag World Cup XCO Lenzerheide 2023 mannen:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2023/06/lenz_xco_me_results_y.pdf”]

Nino Schurter (475 punten) is dankzij zijn zege ook de nieuwe leider in de tussenstand van de wereldbeker, voor Jordan Sarrou (410 punten) en Thomas Griot (336 punten).

Loana Lecomte net als in 2022

Eerder op de dag reed de Française Loana Lecomte net als in 2022 naar de zege in de XCO van Lenzerheide. Aan haar zege ging een harde wedstrijd vooraf die pas in de slotronde in zijn plooi viel.

Sina Frei mocht in haar thuisland de start voor zich nemen, maar nog voor het einde van de openingsronde nam Loana Lecomte het heft in handen. Maar waar de Française vaak al vroeg in de wedstrijd alleen op avontuur trekt, pakte ze het vandaag anders aan.

Ronde na ronde werd de groep in haar wiel kleiner. Courtney, Berta, Tauber, Richards, Rissveds, … allen bezweken ze onder het tempo van de Française. Wie wel geen centimeter van het achterwiel van Lecomte week, was haar landgenote Pauline Ferrand-Prévot. PFP leek bij momenten zelfs met de handrem op te rijden terwijl ze met een monsterverzet de beklimmingen te lijf ging. Ook nog erbij: Anne Terpstra en Alessandra Keller. Ook Puck Pieterse hield het lang vol, maar voor de jonge Nederlandse ging het in de vierde ronde te snel.

Een ronde later, we zijn dan in de voorlaatste ronde, zagen we PFP voor het eerst de leiding overnemen van Lecomte. De verwachte aanval kwam er echter niet, maar omdat Terpstra bijna tot stilstand werd gebracht door een tricky boomwortel reden de twee Françaises plots met een kleine voorsprong voorop.

Ondanks het vele kopwerk eerder in de wedstrijd had Lecomte haar krachten goed verdeeld, want meteen bij het ingaan van de slotronde ontbond ze haar duivels op de langste beklimming van het parcours. PFP parkeerde zich meteen in de kant, waardoor ook Terpstra haar kans schoon zag om nog een plaatsje op te schuiven. Lecomte bleek een maatje te sterk voor de Nederlandse die tevreden moest zijn met een tweede plaats.

Waar Lecomte en Terpstra buiten schot bleven, greep ook Alessandra Keller in de slotmeters een moegestreden PFP nog bij haar nekvel. Als vijfde pakte Puck Pieterse weer heel wat belangrijke punten, waardoor ze haar leiding in de tussenstand van de wereldbeker behield.

Met Fem van Empel (16de) en Anne Tauber (20ste) eindigden nog twee Nederlandse rensters in de top 20, wat een weelde! Belgisch kampioene Emeline Detilleux vinden we terug op rang 23, Sophie von Berswordt op 29, Ceylin del Carmen Alvarado op 37, Lotte Koopmans op 41 en Githa Michiels op 56.

Uitslag World Cup XCO Lenzerheide 2023 vrouwen:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2023/06/lenz_xco_we_results.pdf”]

In de tussenstand van de wereldbeker ziet Puck Pieterse (466 punten) Loana Lecomte (457 punten) naderen tot op 9 punten. Pauline Ferrand-Prévot (440 punten) staat voorlopig derde.

DoorJan Geys